Jak rozebrac amortyzator żeby wyciągnąć sprężyne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zajac
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
co wy powalilo wam sie zawieszenie sie rozsypuje ???
sciagacz do sprezyn jest potrzebny bo tak to sprezyna ci moze krzywde zrobic
sciskacz sciagaczem sprezyne od gory odkrecasz srubke zdejmujesz talerzyk i sprezyna jest luzna i ja wyciagasz
jesli masz orginalne zawieszenie to wkladu amorka sie nie da wyjac ewentualnie na dole kolumny moze byc sruba o duzej srednicy odkrecasz ja i wklad wyciagasz
sciagacz do sprezyn jest potrzebny bo tak to sprezyna ci moze krzywde zrobic
sciskacz sciagaczem sprezyne od gory odkrecasz srubke zdejmujesz talerzyk i sprezyna jest luzna i ja wyciagasz
jesli masz orginalne zawieszenie to wkladu amorka sie nie da wyjac ewentualnie na dole kolumny moze byc sruba o duzej srednicy odkrecasz ja i wklad wyciagasz
Ostatnio zmieniony pn lut 12, 2007 16:08 przez zajac, łącznie zmieniany 1 raz.
chodzi o nakretkę rowkową (foto) warto mieć lub wykonać klucz do niej, a do zdjecia nie trzeba zaraz ściagacza (aczkolwiek on ułatwia mocno sprawę)zodiak pisze:Jest taka nakrętka, tyle że nie z łbem sześciokątnym a z nacięciem
nesqik222 jezeli masz całą kolumnę już wymontowaną to trzeba spetać najpierw spreżynę a potem odkrecać śrubę rowkową co trzyma w kupie górne łozysko (mocowanie amora), po wykręceniu śruby nie rozprężaj spreżyny tylko wkładaj ja tak spetaną na nowy amortyzator -- ale ostrzegam!!! ta metoda jest dla ludzi o mocnych nerawch i potrzebne są do tego co najmniej takie rzeczy jak na foto
Panowie zwykły ściągacz do sprężyn kosztuje w granicy 25 zł. Więc męczyć się młotkiem ściskiem itp. wydaje mi się mało zachęcające, a mechanicy za wymianę jednego amorka z przodu biorą ok.50 zł, a do wymiany tego nie potrzeba naprawdę wiele umiejętnosci. Ja z pierwszym razem jeden amorek wyjmowałem 2 godziny a z drugim już poszło dużo szybciej. Oczywiście po wymianie wypadało by jechać na ustawienie kątów koła.