Czy warto zmienić klosz reflektora ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy warto zmienić klosz reflektora ?
cześć
Mam zamiar zmienić klosz od reflektora ponieważ mam strasznie zniszczone.
Znalazłem coś takiego na allegro
allegro klosz
czy ktoś już zmieniał na tego typu?
Może zapoponujecie mi coś innego w zamian oczywiście podobnym kosztem.
pozdrawiam
Mam zamiar zmienić klosz od reflektora ponieważ mam strasznie zniszczone.
Znalazłem coś takiego na allegro
allegro klosz
czy ktoś już zmieniał na tego typu?
Może zapoponujecie mi coś innego w zamian oczywiście podobnym kosztem.
pozdrawiam
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Witam.
NPISZ, kiedyś mialem napisać podobny temat Ale sprecyzuję trochę Twój, może moje pytania otrzymają precyzyjne odpowiedzi
Podłączam się do tematu, ale proszę o odpowiedź kogoś, kto ma zalożone tego typu allegrowe szkła na FABRYCZNY reflektor (nie na jakiś denny DEPO itp za 100 zł, bo one z założenia do d*** świecą).
Czy te nieoryginalne szkła są w stanie zepsuć porządny oryginalny reflektor? Z tego, co czytałem na forum, całego reflektora nowego- zamiennika z tych kiepskich firm nie ma co kpować, bo będzie znacznie gorzej świecił niż stary oryginał.
Czy może dać sobie spokój, jeździć z takimi reflektorami jakie mam (fabryczne jeszcze i nieźle "wypiaskowane, mimo to świecą bardzo ładnie). Nie chce, żeby się okazało, że po wymienie szkieł nei dadzą się ustawić.
NPISZ, kiedyś mialem napisać podobny temat Ale sprecyzuję trochę Twój, może moje pytania otrzymają precyzyjne odpowiedzi
Podłączam się do tematu, ale proszę o odpowiedź kogoś, kto ma zalożone tego typu allegrowe szkła na FABRYCZNY reflektor (nie na jakiś denny DEPO itp za 100 zł, bo one z założenia do d*** świecą).
Czy te nieoryginalne szkła są w stanie zepsuć porządny oryginalny reflektor? Z tego, co czytałem na forum, całego reflektora nowego- zamiennika z tych kiepskich firm nie ma co kpować, bo będzie znacznie gorzej świecił niż stary oryginał.
Czy może dać sobie spokój, jeździć z takimi reflektorami jakie mam (fabryczne jeszcze i nieźle "wypiaskowane, mimo to świecą bardzo ładnie). Nie chce, żeby się okazało, że po wymienie szkieł nei dadzą się ustawić.
To fakt z tymi szklami to trzeba uważać na to czy ma sie H1+H1 czy H4 bo jest róznica. W leflektorach do MK3 wszystko zalezy od szkła poniewaz odbłysnik nie jest ukształtowany wiec szkło układa wiązke światła na drodze (oprócz tego wpływ na to ma ukształtowanie żarnika w ząrówce dlatego te tanie z super marketu świeca beznadziejnie nawet w dobrych leflektorech). Ciezko ze zdjecia powiedzieć czy dane szkło sprzedawane na allegro jest dobrej jakości. Moze lepiej kupic uzywany leflektor fimowy tj hella, bosch, Valeo. Ja mam u siebiebie DEPO ogólnie nie nazekam świeca dobrze prawy tylko troszke kuleje. Lecz nie polecam tych marek. Uwazam ze mi sie udało bo u innych (golfach) świca beznadziejnie. Chyba mi sie lepsze sztuki trafiły . Jakbym miał kupic drugi raz to na pewno bym zainwestował w dobry produkt chociaz nie nazekam jeździłem autami nowszymi i swiatła w nich świciły o wiele gorzej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
nie zgodzę się, bo jakość szkła zależy od wszystkiego. Szczególnie od odbłyśnika, bo jakiekolwiek geometryczne odchylenie (żarnik niedokladnie pokrywający suię z osią optyczną, powoduje ogromne pogorszenie jakości światła (nie idzie w klosz w to miejsce, w które trzeba- tak to można określić, światło żarówki jest niewykoszystane, nawet nie ma co kierunkować). W przypadku reflektora MK3 H4 odbłyśnij jest wieloparaboloidalny (w MK2 są jednoparaboloidalne, w Jettce również, ale o wyciętych górnej i dolnej części odbłyśnika). Odbłyśnik wieloparaboloidalny składa się jakby z kilku odblyśników, z których każdy kieruje określone światło w koreślone miejsce. Tego typy reflektory np znacznie lepiej doświetlają pobocze, czy lewą częśc jezdni (ale kierując tą część światłą tak, by nie oślepieć innych, czyli jakoś w dół). Spełnienie takich wykluczających się założeń w reflektorze paraboloidalnym (np MK1, MK2) jest niemożliwe. Nawet w MK2 nie wszystki zależy od szkła, tylko w takim samym stopniu od precyzji wykonania układu żarówka- odbłyśnik.Atomic10 pisze:W leflektorach do MK3 wszystko zalezy od szkła poniewaz odbłysnik nie jest ukształtowany
Z resztą rzeczy się zgadzam.
o to mi chodzi, ale zasada ta dziala w 2 strony- żarówka Philipsa i kiepski odbłyśnik Sam widzisz, że wystarczy leko zukosowany żarnik w żarówne o wszystko na nic, podobnie z odbłyśnikiem.Atomic10 pisze:oprócz tego wpływ na to ma ukształtowanie żarnika w ząrówce dlatego te tanie z super marketu świeca beznadziejnie nawet w dobrych leflektorech
Atomic10 pisze:Chyba mi sie lepsze sztuki trafiły
Poprzedni MK3 jakiego mialem (mial 96 tys przebiegu, 92 rok- są fotki pod linkiem w moim opisie, ale na 1 stronie) miał reflektory wymienione w Niemieckim ASO (po małej kolizji- wymieniono 2 reflektory, zamek maski i atrapę bez znaczka- kosztem... 440 euro ). Te reflektory dawały jak od kolomotywy, niesamowicie jasno, byłem nimi zachwycony!!! Dlatego, jeśli bym założył nówki szkła w moje fabryczne (odbłyśniki mam zdrowe) to myślę, że by się poprawiło.damcio151 pisze:Grzesiekk1982, jak świecą Ci ładnie to po co wymieniać .
Pozdrawiam.
- marekos
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja kiedyś kupiłem szło do reflektora na allegro ale przyszło zbite, obejrzałem i mogę stwierdzić że to szkło jest nie najlepszej jakości przede wszystkim dlatego że w odlewie było pełno pęcherzyków powietrza a to może mieć gigantyczny wpływ na wiązkę światła. Ostatecznie wymieniłem cały reflektor na Hella używke i jest rewelka.
[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
No!!! Jak dla mnie wszystko jasne... Nie potrzebuję reflektorów na owsiakowe "światełko do nieba", ale do samochodu.marekos pisze:ja kiedyś kupiłem szło do reflektora na allegro ale przyszło zbite, obejrzałem i mogę stwierdzić że to szkło jest nie najlepszej jakości przede wszystkim dlatego że w odlewie było pełno pęcherzyków powietrza a to może mieć gigantyczny wpływ na wiązkę światła.
marekos, masz czszęście, że to się stłukło, bo byś musiał jeździć w ciemnościach.
marekos na taki konkretny opis właśnie czekałem. Wolę wypiaskowane oryginały, niż szkło o konsystencji czekolady-bąbolady
Dzięki wielkie za informację
Pozdrawiam.