Brak odpowietrzenia zbiornika paliwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Brak odpowietrzenia zbiornika paliwa
Panowie mam takie pytanie: Podejrzewam, że nie odpowietrza mi się zbiornik paliwa. Może się myle - jak tak prosze mnie poprawić. Dzieje się to od pewnego czasu a objawia się tym, że Golfa za 50 zł tankuje dłużej niż Seata za 200 zł. Po prostu nie moge mocniej nacisnąć pistoletu, gdyż zaraz odbija. Co można z tym zrobić?Czy jest tam odpowietrznik, który być może mi się zapchał?Jeśli tak to w którym miejscu. Dzięki za zainteresowanie. pozdrawiam
P.S. dodam tylko, że nigdy nie wyjeżdzam paliwa do końca i staram się żeby podczas tankowania było jeszcze około 10 litrów.
P.S. dodam tylko, że nigdy nie wyjeżdzam paliwa do końca i staram się żeby podczas tankowania było jeszcze około 10 litrów.
Jest odpowietrznik, ale raczej wiele Ci nie pomoze to, ze go wcisniesz podczas tankowania. Chodzi o to, ze zaworek odpowietrzania jest i tak caly czas otwarty na zakreconym korku (korek go wciska po zakreceniu). Wynika z tego ze masz caly czas zapowietrzony zbiornikJacenty85 pisze:Czy jest tam odpowietrznik, który być może mi się zapchał?Jeśli tak to w którym miejscu
[ Dodano: Pią Lut 09, 2007 11:36 ]
Zapomnialem dodac, ze ten zaworek jest wewnatrz wlewu po lewej stronie...
Trzeba by to pewnie rozebrac i wyczyscic.
-
greg
Tak w ogole to jest to tak skonstuowane, zeby przy tankowaniu zostawala przestrzen powietrzna na temperaturowe rozszerzanie sie paliwa. Dlatego zawor sie zamyka po odkreceniu korka...
[ Dodano: Pią Lut 09, 2007 11:53 ]
[ Dodano: Pią Lut 09, 2007 11:53 ]
Na pewno jest syf, inaczej nie bylo by problemu. Do czasu odrecenia korka jest przeciez caly czas odpowietrzany.greg pisze: jak nie syczy to pewnikiem dostala się wilgoć albo syf
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Nie, nie tankuje za 50 zł - po prostu dałem przykład. Z resztą za ile tankuje to nieistotone. Ważne że leje (mam nadzieje) dobre paliwo na markowych stacjach. Ok dzięki za pomoc. Wszystko sprawdze.
[ Dodano: 09 Lut 2007 12:36 ]
A jeszcze jedno panowie:załóżmy, że chciałbym w niego "dmuchnąć". Czy wówczas ma być przejście w strone zbiornika czy nie. Bo jak narazie założyłem wężyk i próbowałem dmuchnąć ale to nic nie daje. Zobacze jeszcze podczas tankowania. Jeśli okazałoby się to zapchane czym proponujecie mi przepchnąć to coś. I jeszcze jedno. Napisałeś, że kiedy zamyka sie korek to zawór się wciska. U mnie na korku są takie nacięcia i szczerze mówiąc myslałem, że kiedy korek się zamyka zawór nadal pozostaje "niewciśnięty". Już nie wiem zgłupiałem. pozdrawiam
[ Dodano: 09 Lut 2007 12:36 ]
A jeszcze jedno panowie:załóżmy, że chciałbym w niego "dmuchnąć". Czy wówczas ma być przejście w strone zbiornika czy nie. Bo jak narazie założyłem wężyk i próbowałem dmuchnąć ale to nic nie daje. Zobacze jeszcze podczas tankowania. Jeśli okazałoby się to zapchane czym proponujecie mi przepchnąć to coś. I jeszcze jedno. Napisałeś, że kiedy zamyka sie korek to zawór się wciska. U mnie na korku są takie nacięcia i szczerze mówiąc myslałem, że kiedy korek się zamyka zawór nadal pozostaje "niewciśnięty". Już nie wiem zgłupiałem. pozdrawiam
Jesli jest otwart to przejscie powinno byc.
Sprobuj moze uzyc cienkiej linki jak od roweru czy czegos.
Naciecia powiadasz
http://vw2.info/galerie/mk3/Data/page.htm?84,0
Sprobuj moze uzyc cienkiej linki jak od roweru czy czegos.
Jakby pozostawal niewcisniety, to bak by sie zapowietrzal w miare spalnia paliwaJacenty85 pisze:U mnie na korku są takie nacięcia i szczerze mówiąc myslałem, że kiedy korek się zamyka zawór nadal pozostaje "niewciśnięty". Już nie wiem zgłupiałem. pozdrawiam
Naciecia powiadasz
http://vw2.info/galerie/mk3/Data/page.htm?84,0
-
greg