nie chce odpalić
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nie chce odpalić
Witam
Mam duży problem z niedawno zakupionym Golfem MK3 benzyna 1.6 94r. z wtryskiem Bosch Mono-Motronic. Zaczęło się od tego, że silnik krokowy przestał regulować wolne obroty, nie można było odpalić samochodu, więc napiąłem linkę gazu tak, żeby na zimnym silniku było 500 obr/min, a po nagrzaniu 1000 obr/min. Przez tydzień nie miałem problemów (oczywiście silnik krokowy miałem zamiar wymienić). Wczoraj chciałem wjechać do garażu i nie dało rady, bo obroty po przekroczeniu 1500 ogr/min spadały do 200 obr/min i tak bujały się od 200 do 1500 obr/min dopiero po wciśnięciu gazu na full obroty załapywały od 3000 obr/min (silnik był nagrzany). Jak podłączyłem silnik krokowy to albo, w ogóle nie reagował na ruchy przepustnicy, albo wysuwał się całkowicie i blokował. Teraz już nawet nie da rady odpalić samochodu bo jak załapie, obroty rosną do 1000 obr/min i silnik od razu gaśnie, nie pomaga nawet gaz na full. Co to może być? Czujnik położenia przepustnicy? Czujnik Halla (ten od obrotów wału)? Jak sprawdzić czy czujnik położenia przepustnicy jest dobry?
pzdr
Mam duży problem z niedawno zakupionym Golfem MK3 benzyna 1.6 94r. z wtryskiem Bosch Mono-Motronic. Zaczęło się od tego, że silnik krokowy przestał regulować wolne obroty, nie można było odpalić samochodu, więc napiąłem linkę gazu tak, żeby na zimnym silniku było 500 obr/min, a po nagrzaniu 1000 obr/min. Przez tydzień nie miałem problemów (oczywiście silnik krokowy miałem zamiar wymienić). Wczoraj chciałem wjechać do garażu i nie dało rady, bo obroty po przekroczeniu 1500 ogr/min spadały do 200 obr/min i tak bujały się od 200 do 1500 obr/min dopiero po wciśnięciu gazu na full obroty załapywały od 3000 obr/min (silnik był nagrzany). Jak podłączyłem silnik krokowy to albo, w ogóle nie reagował na ruchy przepustnicy, albo wysuwał się całkowicie i blokował. Teraz już nawet nie da rady odpalić samochodu bo jak załapie, obroty rosną do 1000 obr/min i silnik od razu gaśnie, nie pomaga nawet gaz na full. Co to może być? Czujnik położenia przepustnicy? Czujnik Halla (ten od obrotów wału)? Jak sprawdzić czy czujnik położenia przepustnicy jest dobry?
pzdr
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Na kompie najlepiej. Jeśli masz dane do tego TPSu możesz to zrobić omomierzem. Osobiście polecam podpięcie pod kompa. Z tego rozumiem, że nie wymieniłeś tego silniczka krokowego. Jesli nie, to odepnij kleme, zmień na nowy krokowiec, koniecznie poluzuj linke, załóż kleme i moze się ustawi. Jak nie to jedź na Vaga, przyczyn moze byc wiele ale TPS jest prawdopodobny. Także szukasz w dobrym kierunku
pozdrawiam
Oddałem samochód do mechanika. Stał tam tydzień, po tygodniu przyjechałem i stwierdziłem, że nikt do samochodu nie zaglądał. Mechanik twierdził, że nie można zdiagnozować samochodu, który nie ma wolnych obrotów (czasem nie jest tak, że kręci się rozrusznikiem przez 6s i nawet jak samochód nie odpali można samochów zdiagnozować?) i kazał kupić na szrocie cały wtrysk Bosch Mono-motronic z silniczkiem krokowym 6-pinowym za ok300zł. Byłem we wszystkich szrotach w Radomiu i okolicach, nigdzie tego nie mają. Wkurzyłem się i zabrałem samochód od mechanika, na allegro kupiłem nowy silniczek krokowy 6-pinowy za 180zł (zamiennik Boscha). Ustawiłem czujnik położenia przepustnicy przy zamkniętej przepustnicy na 0.25V, zamontowałem silniczek, zresetowałem kompa, odpaliłem, poczekałem, aż włączy się wentylator.... wszystko działa wyśmienicie
pzdr
pzdr
dodam tylko że jest on dość częstym problemem jak ktoś ma i jeździ na LPGnerlst pisze:silniczek krokowy
Ci się udało samemu !! nie ma to jak satysfakcja z własnego doświadczenia i naprawynerlst pisze:wszystko działa wyśmienicie![]()
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN