oznaczenie silnika :)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

maniack

oznaczenie silnika :)

Post autor: maniack » sob sty 08, 2005 11:28

witam!

gdzie znajdę oznaczenie silnika? golfiak stoi od wczoraj w garażu, a ja chcę zakupić wszystkie rzeczy potrzebne do pierwszego przeglądu :) no i np. kable WN w katalogu NGK - dwa typy do tego golfa. świece - chyba, ze trzy... a jest to 1.3, nie wiem czy kat, czy nie...

gdzie tych oznaczeń szukać? szukałem już wczoraj, z latarką zaglądałem tu i ówdzie... i nic! pomóżcie "nowemu" :) ale nigdzie nie znalazłem oznaczeń typu "MH" "2G" itd... źle szukam? na kanał trzeba? :)

Awatar użytkownika
orzel12
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: orzel12 » sob sty 08, 2005 12:37

z przodu na bloku silnika masz pieknie wygrawerowane numerek pierwsze trzy literki to rodzaj silnika nie da sie nie zauwazyc chyba ze silniczek masz tak zapuszczony ze nic na nim nie widadc :jezor:

maniack

Post autor: maniack » sob sty 08, 2005 15:37

[quote="orzel12"]z przodu na bloku silnika masz pieknie wygrawerowane numerek pierwsze trzy literki to rodzaj silnika nie da sie nie zauwazyc chyba ze silniczek masz tak zapuszczony ze nic na nim nie widadc :jezor:[/quote]

no to przetarłem warstwe smaru i kurzu :) i dotarłem do czegoś takiego: '84271 000' to jest z przodu, jeśli stać przed autem :) jeśli by patrzeć 'ze środka' tgo na bloku jest:
"
030 103 373B MW4 K3
TL_023 AW3
"

jak to rozszyfrować? jest jakiś kalkulator lub coś? :)

Iwan Groznyj

Post autor: Iwan Groznyj » sob sty 08, 2005 17:32

Napisz mi nr nadwozia to podam ci nr silnika:)

maniack

Post autor: maniack » sob sty 08, 2005 18:25

[quote="Iwan Groznyj"]Napisz mi nr nadwozia to podam ci nr silnika:)[/quote]

a gdzie go szukać? :] chodzi Ci o VIN, czy coś innego? vin to WVW7771GZMB031993

Iwan Groznyj

Post autor: Iwan Groznyj » sob sty 08, 2005 19:11

w vinie jest ZZZ a nie 777 ale ok - w poniedzialek podam ci nr silnika

Iwan Groznyj

Post autor: Iwan Groznyj » pn sty 10, 2005 14:10

nr silnika twojego auta - NZ 268453, a wiec jest to silnik 1,3kat na pelnym wtrysku
Pozdrawiam

maniack

Post autor: maniack » pn sty 10, 2005 20:02

[quote="Iwan Groznyj"]nr silnika twojego auta - NZ 268453, a wiec jest to silnik 1,3kat na pelnym wtrysku
Pozdrawiam[/quote]

kurde dziwne... ojciec mi mówił, że to na pewno gaźnikowy... no ale cóż, ojciec się już w wielu aspektach mylił :) jak można rozpoznać, czy to wtrysk, czy gaźnik? nigdzie nie znalazłem napisu 'pierburg', ani czegos pokroju 'injection'... pomóżcie znów :)

jaro_600

jaki silnik

Post autor: jaro_600 » pn mar 21, 2005 16:54

Cześć. Silnik z wtryskiem wielopunktowym elektronicznym w golfie II ma na każdy cylinder swój wtrysk i różni się tym od wtrysku jednopunktowego. Wtryski są w obudowi czarnej z plastiku każdy w osobnej nie sposób ich nie zauważyć. Wtrysk jednopunktowy jest schowany pod pokrywą dolotu. W silniku gaźnikowym gardziel dolotowa jest bardziej rozbudowana. Z wtrysków wystają dwa kable z góry i łączą się w listwie. Wtrysk wielopunktowy z tego co wiem był montowany od roku 1989. Twoje auto jest z roku 1991 więc na pewno jest na wtrysku wielopunktowym elektronicznym jak masz możliwość to zrób zdję cie silnika z góry. Pozdrawiam.

jaro_600

Post autor: jaro_600 » wt mar 22, 2005 21:06

A z tego VIN jaki wychodzi nr silnika WVWZZZ1GZKW205904

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”