Synchronizatory skrzyni biegów do wymiany ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Synchronizatory skrzyni biegów do wymiany ?

Post autor: stonefree » pn lut 05, 2007 21:37

Witam.
Piszę ten post, gdyż nigdy nie miałem do czynienia ze skrzyniami biegów.
W moim traktorze o przebiegu licznikowym 260 000, a realnym pewnie ze 400 mam problem z wkładaniem 1 i 2 biegu. 2 wchodzi ciężko, kiedy samochodem odjeżdzam spod domu po nocy. Objaw ten ustępuje, ale nie całkowicie, w miarę, jak silnik się rozgrzewa. Problem z 1 wystepuje zawsze, kiedy trzeba przyredukować przed światłami. Domyślam się,że może to,że 1 zgrzyta przy wkładaniu kiedy samochód jeszcze jedzie,może być zwykłym zachowaniem skrzyni, chociaż jest uciążliwe. Czasami równiez, ale rzadko i po jeździe z dużą prędkością, bywało,ze ciężko było wyjąć 5 bieg. Sprzęgło wydaje się brać poprawnie. Olej w skrzyni zmieniłem na Mobila 75W90 . Numer na skrzyni to 4S 10121 2. W ASO pytałem o pierścienie synchronizatorów biegu 1 i 2 - mają w cenie 70 zł /szt. Co radzicie ???

Awatar użytkownika
S1BART1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: S1BART1 » pn lut 05, 2007 22:03

jesli to synchrony to znaczy ze trzeba bedzie rozebrac skrzynie Niewatpie ze nieskonczy sie tylko na wymianie synchronow napewno dojda jescze jakies simery moze lozysko albo kilka lozysk swiezy olej i piernik wie co jeszcze plus oczywiscie czas demontazu ,rozbiorki itd. Koszty urosna z 70 pln urosna na troche wieksze jak o nie owiele wieksze.Dlatego ja osobiscie jak bym mial padnieta skrzynie to bym jej nienaprawial tylko kupil uzywke nie kosztuje wiele i napewno ma jakas gwarancje rozruchowa a i czasu duzo zaoszczedzisz ale to jest tylko moja rada a Ty zrobisz jak uwazasz.Dla przykladu powiem Ci ze wymiana lozysk w skrzyni VW Transporter T4 kosztowala mnie 900pln ale warto bylo poniewaz sama skrzynia kosztuje do niego ok 2000pln A do golfdika pewnie szarpniesz za jakies 400 - 500 pln a jak dobrze poszukasz to moze i nawet taniej

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lut 06, 2007 00:13

jak bys mail remontowac skrzynke to nieoplacalne kup jakas 2 pewna z niemeic za 400-500zl i juz... a co do towich problemow po 1 zamontuj sobei ciezarek od wodzikow od golfa 3 ;) a po 2 zobacz tulejki na wodzikach czy eni sa wywalone

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”