dolot powietrza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

crash
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

dolot powietrza

Post autor: crash » wt mar 15, 2005 13:17

mam pytanko kto wie do czego słuzy rurka oznaczona na zdjeciu , takie cosik jest przy dolocie do gaznika w golfie II 1,6 gaznik.e nie moge dodac 2 zdjecia chodzi o kawałek szarej rurki przy któej lezy srubokret i długopis
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: dolot powietrza

Post autor: Borys » wt mar 15, 2005 13:19

crash pisze:mam pytanko kto wie do czego słuzy rurka oznaczona na zdjeciu , takie cosik jest przy dolocie do gaznika w golfie II 1,6 gaznik.e nie moge dodac 2 zdjecia chodzi o kawałek szarej rurki przy któej lezy srubokret i długopis
tędy zasysane jest ciepłe powietrze od kolektora wydechowego jak auto jest na ssaniu

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: dolot powietrza

Post autor: paulox » wt mar 15, 2005 15:44

Borys pisze:
crash pisze:mam pytanko kto wie do czego słuzy rurka oznaczona na zdjeciu , takie cosik jest przy dolocie do gaznika w golfie II 1,6 gaznik.e nie moge dodac 2 zdjecia chodzi o kawałek szarej rurki przy któej lezy srubokret i długopis
tędy zasysane jest ciepłe powietrze od kolektora wydechowego jak auto jest na ssaniu
Mi sie przewód od tej rury rozleciał i teraz mam to nie połączone z kolektorem wydechowym. To źle? Mam auto na gazie.

Volkswagen - da weiss man, was man hat.

Awatar użytkownika
neo25-pk
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: neo25-pk » wt mar 15, 2005 17:19

O ile masz rurę aluminiowa bądź papierowo-aluminiową łączącą ta szarą zagiętą rurke na twoim zdjęciu. Bo jeżeli jej niemasz to pewnie stąd to pytanie...sam je zadawałem innym bo sam takowy silnik mam na gazie. Ale z informacji od znajomego " gazownika" niepolecam zakładania takowego połaczenia (czyli dolot ciepłego powietrza znad kolektora wylotowego) na lato, gdzyz ciepłe powietrze powoduje zubożenie mieszanki w tlen, co przy instalacji gazowej jest niezbyt dobrym rozwiązaniem. Wtedy golfik może źle pracowac na wolnych obrotach itp... polecam zatem zabezpieczenie tego wlotu powietrza np.: starą pończochą ;) która uniemożliwi dostaniu sie do gaźnika wszelkich świństw. Myśle że coś pomogłem i rozwiałem wszelkie wątpliwości.
Pozdrawiam

Pilnie kupię osłone rozrządu (górną boczna pokrywę, plastik) !!!

crash
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: crash » wt mar 15, 2005 21:36

jaki ma to wpływ na prace silnika ..? w zime i w lato ??

Awatar użytkownika
neo25-pk
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: neo25-pk » pn mar 21, 2005 23:26

Ogólnie, jeżeli masz automatyczne ssanie to skraca czas pracy silnika na nim, czyli autko krócej pracuje na ssaniu i mniej pali. Szczególnie zima, kiedy silnik jest b.zimny i ssanie "właczone" jest dłużej. No i mając taka "rure" silnik dostaje cieplejsze powietrze i szybciej sie nagrzewa do temp. pozwalającej wyłączyć to ssanie. Także zima rura ta jest bardzo przydatna, a latem niezbyt bo silnik cały czas dostaje gorace powietrze co niejest wskazane dla gazu jak pisałem wcześniej...no i do tego latem i tak jest gorąco(temp. dodatnie). Mam nadzieje że chyba wyczerpałem ten temat wystarczająco.

Pozdrawiam

Pilnie kupię osłone rozrządu (górną boczna pokrywę, plastik) !!!

edass
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: edass » wt mar 22, 2005 18:13

witam!
jezeli moge sie p[odlaczyc pod pytanie to jak rozebrac to okragle urzadzonko(na zdjeciu widac go - dochodzi do niego wezyk) ktore otwiera dolot cieplego/zimnego powietrza do silnika i jak to dziala (u mnie w golfie 1,6PN nie mialem tej rury laczacej kolektor z wlotem do filtru powietrza a nastepnie zauwazylem ze klapka otierajaca zimne powietrze jest caly czas zamknieta - otworzylem ja naciskajac srubokretem i niestety sie juz nie zamknela)

Trabant plastik jest fantastik!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”