Wycieraczki dziwna sprawa?!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wycieraczki dziwna sprawa?!
Witam ostatnio jechałem do Poznania w duży deszcz.
Włączyłem sobie wycieraczki "raz do góry" i śmigały sobie cały czas na wolnych obrotach, potem deszcz trochę wyluzował wiec dałem dźwignie na sam dół i wycieraczki śmigały z częstotliwością jeden raz na 4 sec.
Potem Znowu zaczęło mocno podać i dałem dźwignie na samą górę, po jakiś 15 min znowu deszcz przestał padać i dźwignię przesunąłem na sam dół i tu zaskoczenie..... wycieraczki pracowały z częstotliwością jeden raz na 2 sec.( nie jak wcześniej jeden raz na 4 sec.)
Sam nie wiem jak to zrobiłem... potem parę razy znowu mi się udało je tak przyspieszyć ale do teraz nie odkryłem jak się to robi może mi ktoś pomoże ?!
P.S. Szukałem na forum czytałem książki obsługi ale znalazłem tylko dźwignie z regulacją prędkości a ja mam zwykłą....
Włączyłem sobie wycieraczki "raz do góry" i śmigały sobie cały czas na wolnych obrotach, potem deszcz trochę wyluzował wiec dałem dźwignie na sam dół i wycieraczki śmigały z częstotliwością jeden raz na 4 sec.
Potem Znowu zaczęło mocno podać i dałem dźwignie na samą górę, po jakiś 15 min znowu deszcz przestał padać i dźwignię przesunąłem na sam dół i tu zaskoczenie..... wycieraczki pracowały z częstotliwością jeden raz na 2 sec.( nie jak wcześniej jeden raz na 4 sec.)
Sam nie wiem jak to zrobiłem... potem parę razy znowu mi się udało je tak przyspieszyć ale do teraz nie odkryłem jak się to robi może mi ktoś pomoże ?!
P.S. Szukałem na forum czytałem książki obsługi ale znalazłem tylko dźwignie z regulacją prędkości a ja mam zwykłą....
---------- Passat -----------
buxi, Ty normalnie przeprogramowałeś sobie tryb czasowy
[ Dodano: Pon Sty 29, 2007 22:39 ]
A programowanie wygląda tak: właczasz dźwignię w dół (tryb czasowy) i wyłaczasz. Następnie odczekujesz ile tam chcesz (tzn przewra między dwoma suwami wycieraczek) ale chyba max do 30 s i ponownie właczasz w dół i już masz zaprogramowany tryb czasowy.
Wszystkie biegi w górę od położenia 0 nie są trybami czasowymi - tylko przełaczenie w dół od pozycji 0
[ Dodano: Pon Sty 29, 2007 22:39 ]
A programowanie wygląda tak: właczasz dźwignię w dół (tryb czasowy) i wyłaczasz. Następnie odczekujesz ile tam chcesz (tzn przewra między dwoma suwami wycieraczek) ale chyba max do 30 s i ponownie właczasz w dół i już masz zaprogramowany tryb czasowy.
Wszystkie biegi w górę od położenia 0 nie są trybami czasowymi - tylko przełaczenie w dół od pozycji 0
Slabo szukalesbuxi pisze:P.S. Szukałem na forum czytałem książki obsługi ale znalazłem tylko dźwignie z regulacją prędkości a ja mam zwykłą....
http://vw2.info/galerie/mk3/Data/page.htm?56,0
[ Dodano: Pon Sty 29, 2007 22:47 ]
1,5 - 22s. Domyslnie 6s.Adamtd pisze:ale chyba max do 30
- daniel2505
- Użytkownik

- Kontakt:
To ja się jeszcze podłącze przed zamknieciem tematu. U mnie też wycieraczki świruja. W położeniu na dół nie ma trybu czasowego, nie da się zaprogramować ale działaja na jednym biegu. W połozeniu do góry (obojętnie którym) zazwyczaj nie działaja wogóle albo raz sie podniosa i opaść nie chca. Jeżeli juz zalapia to w pierwszym połozeniu do góry jest ten sam bieg co w połozeniu na dół
. Dodatkowo tylna wycieraczka czasem nie chce się wyłączyć tylko przeciera szybe w odstępach mniej wiecej 15sek
. Nie mam na razie czasu się do tego zabrać ale co obstawiacie? wyłącznik, przekaźnik czy ine ustrojstwo?
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=123919/]Mój zielony VARIANT[/url]
Przeciez wszystko jest wyrazie opisane w instrukcjimayk pisze:Właśnie jak to jest z tylnią? upewnijcie mnie. Pierwszy myk - włącza się, drugi - wyłącza? bez czasówek?
Zle rozumujesz. Zeby przetrzec szybe bez wlaczania czasowki nalezy wcisnac i przytrzymac przez troche dluzsza chwile (lub dluzej, zalezy jak brudna szyba). Po puszczeniu wycieraczka zrobi jeszcze kilka ruchow i zatrzyma sie.
Czasowke wlaczasz tylko traceniem manetki. Wylaczasz drugim traceniem. Czyz nie proste ? Jakby kto pytal, to stalej pracy wycieraczki nie ma w ogole