Witam. od miesiąca jestem właścicilem golfa mkII 1,3. Pierwsza sprawa to fakt, że dosyc szybko ubywa mi płynu chłodniczego ze zbiorniczka wyrównawczego. Z rury wydobywają sie białe spaliny ale w oleju nie widać zadnych śladów mazi czy bąbelków. cy mimo to jest to uszczelka pod głowicą???? I ewentualnie jaki bedzie zupełny koszt naprawy z wymianą oleju itp włącznie.
Jaki najlepiej olej wlewać. Mój golf to składak i nie wiem dokłądnie z ktorego roku jest silnik. Jest to silnik 1,3 (gaźnik) k0 KM NIgdzie nie potrafie znaleźć czy byl produkowany silnik 40 KM.
Bardzo proszę o odpowiedź.[/b]
Ubywa płynu chłodniczego i pytanie o silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mam ten sa klopot z plynem chlodniczym jestem po wymianie chlodnicy korka i zbiorniczka wyrownawczego a teraz ubywa prawdopodobnie na dolnym laczeniu zbiorniczka z gumowym wezem, a co jest dokladnie napisze Ci kolo srody bo wtedy zostawime mojego golfiacza do mechanika, a silnik zalej obojetnie czym czy dasz za olej 40 czy 240 pln to jezdzic bedziesz tak samo ja mam u siebie lotosa i wszystko gra a prawdopodnie masz wersje 55 KM prawie wszystkie takei byly..
kto szybko jedzie tego wolno niosa
-
- Użytkownik
- Kontakt:
sprwdź czy weże gumowe te od układu chłodzenia są bardzo napompowane, i odkreć korek od zbiorniczka wyrównawczego i przegazuj go troche jak wywali płyn chłodzący to prawdopodobnie poszła uszczelka pod głowica , ja tak miałem jakis m-c temu.
usczelka pod głowice 50 zeta, planowanie +sprawdzenie głowicy ok 70 zeta, płyn chłodniczy , i robocizna u mnie w miescie mech biorą za te przyjemnośc ok 150 zł.
Oleju nie bedziesz musiał wymieniac jak jest czysty, świadczy to o tym ze płyn jescze do oleju nie poszedł.
usczelka pod głowice 50 zeta, planowanie +sprawdzenie głowicy ok 70 zeta, płyn chłodniczy , i robocizna u mnie w miescie mech biorą za te przyjemnośc ok 150 zł.
Oleju nie bedziesz musiał wymieniac jak jest czysty, świadczy to o tym ze płyn jescze do oleju nie poszedł.
...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Kolego prawdopodobnie poszla ci usczelka z tego co pamietam wymieniałeś stara chłodnice na nową bo ci sie rozszczelniła,u mnie było tak samo rozerwało ja cisnienie które szło z cylindra do układu chłodzenia poprzez wydmuchaną uszcelke.A ubywajacy przyczyną ubywającego płynu jest zawysokie ciśnienie w układzie chłodzenia i płyn zostaje wywalany poprzez zbiorniczek wyrównawczy.Ja tez tak myslałem jak ty o tym połaczeniu weża do zbiorniczka, a okazała sie usczelkapod głowicą.baklazan pisze:mam ten sa klopot z plynem chlodniczym jestem po wymianie chlodnicy korka i zbiorniczka wyrownawczego a teraz ubywa prawdopodobnie na dolnym laczeniu zbiorniczka z gumowym wezem, a co jest dokladnie napisze Ci kolo srody bo wtedy zostawime mojego golfiacza do mechanika, a silnik zalej obojetnie czym czy dasz za olej 40 czy 240 pln to jezdzic bedziesz tak samo ja mam u siebie lotosa i wszystko gra a prawdopodnie masz wersje 55 KM prawie wszystkie takei byly..
...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm: