nie działa silnik dmuchawy i coś cyka w bezpiecznikach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw sty 25, 2007 11:45

Leon_Wechtel pisze:Pomoże mi ktoś z tą nagrzewnicą?!!!!
wywal ten teremostat na rurakch do narzewnicy jak Ci pisali koledzy wczesniej
wstaw rurki miedziane na opaski i będzie OK, sprawdź też na zimnym silniku
czy masz dobry poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym bo
jak jest mało to też będzie zimno mimo że silnik jest nagrzany,
sprawdź to wszystko porób i daj znać :bigok: masz cały dzień na te dwie rzeczy :jezor: :bigok:

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » czw sty 25, 2007 11:52

dobra w szukajce sprawdziłem,nic podobnego do mojego przypadku.
Panowie nie chodzi o to że słabo grzeje lecz o to że wogóle silniczek dmuchawy nie działa na żadnym położeniu!
To elektryczny problem raczej,do tej pory działała bez zarzutu,grzała jak diabli aż niejednokrotnie musiałem na zimne przełączac bo gorąco jak w saunie było już parę minut po odpaleniu.Wczoraj jak jechałem z pracy działała 10 minut i nagle zdechało wszystko,gdyby to był termostat czy zły poziom płynu to chyba by chłodniej wiało,z tego co czytałem z postów z szukajki

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » czw sty 25, 2007 12:22

czyli nagrzewnica jest ok a chodzilo Tobie o silnik dmuchawy? Jesli tak to wyciagnij wtyczke od dmuchawy i sprawdz czy prad dochodzi do niej.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw sty 25, 2007 12:23

To w koncu nagrzewnica nie dziala, dmuchawa, czy obie rzeczy ? Moze nagrzewnica grzeje, tylkosamoczynnym nawiewem raczej ciezko w aucie napalic...
Mowisz ze jakis przekaznik cyka. Sprawdz moze 18, jest on od linii X, a pod nia m.in. dmuchawa.

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » czw sty 25, 2007 12:25

inek01, przekaźniki sprawdzalem,tzn zamieniałem miejscami,bo nie mam póki co nowego lub luzem jakiegoś,tez nie działa

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]

eidos
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: eidos » czw sty 25, 2007 12:32

sprawdz napiecie na wtyczce dmuchawy, a potem mozna dalej szukac. Jesli jest napiecie to znaczy ze silnik dmuchawy padł. Jesli dmuchawa na 1 i2 biebu nie dziala a na 3 tak to znaczy ze termistor w dmuchawie jest do wymiany. Mozna tez sprawdzic sam wlacznik, bo moze sie cos tam przytopilo.

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » czw sty 25, 2007 12:37

eidos, silniczek nie kręci na żadny biegu,niestety za sprawdzanie wezmę się jutro dopiero bo troche późno a do pracy za niedługo ,jeszcze obiadek i wychodzę.
Będę musiał chyba wolne wziąc i wymontowac wyłącznik i posprawdzam jeszcze napięcia na stykach,może jednak to,mam nadzieję że mrozu nie będzie

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw sty 25, 2007 12:47

Leon_Wechtel pisze:To elektryczny problem raczej
no to tak , teraz faktycznie na to wychodzi ale po wczesniej umieszczonych fotkach
nie pisałeś że to wina elektryku, i że nie działa na żadnym biegu, posprawdzaj bezpieczniki
i styki na nich, jak będzie OK, to zobacz po zdemontowaniu czy do tego pokrętła dochodzi
+12V napięcia, jak dochodzi to masz problem w stykach tego pokrętła jak nie ma napięcia
to wróć do skrzynki z bezpiecznikami i sprawdzaj na bezpieczniku z jednej i z drugiej strony
czy jest przejśćie prądu, bo może w samym gnieździe bezpiecznika może jest problemik :bigok:

[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 11:48 ]
Leon_Wechtel pisze:inek01, przekaźniki sprawdzalem,tzn zamieniałem miejscami,bo nie mam póki co nowego lub luzem jakiegoś,tez nie działa
sprawdź dokładnie gniazdo tego przekaźnika, może nie ma styku

[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 11:52 ]
Leon_Wechtel pisze:eidos, silniczek nie kręci na żadny biegu,
najpierw napięcie +12V dochodzi do przełącznika/pokrętła później dopiero do silnika
i tutaj najpierw sprawdź jak nie ma to wróć do skrzynki bezpiecznikowej i szukaj tam
jak nie znajdziesz to awaryjnie i tylko awaryjnie możesz poprowadzić grubszy kabelek
z + akumulatora i podpiąć pod przełączik/pokrętło i jeździć do czasu zlokalizowania i naprawienia usterki

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » czw sty 25, 2007 12:57

no więc tak,poszedłem ,sprawdziłem napiecie jest na włączonym zapłonie i przekręceniu włącznika,więc jeszcze kwestia przekaźnika ,bezpieczniki sprawdzałem kolejno jeden po drugim,wszystkie są dobre,styki też w porządku,myślicie że silniczek jest ok?

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw sty 25, 2007 13:05

Leon_Wechtel pisze:więc jeszcze kwestia przekaźnika ,bezpieczniki sprawdzałem kolejno jeden po drugim,wszystkie są dobre,styki też w porządku,myślicie że silniczek jest ok?
wiesz powiem Ci że z tymi stykami to bywa różnie
ostatnimi dniami miałem problem i raz był napięcie
a raz nie na czujniku/włączniku wentylatora w chłodnicy
aż w koncu trafiłem na ter raz że nie było i problem był
w samej skrzynce bezpiecznikowej brak styku w samym
gnieździe bezpiecznika,
a może masa do silnika nie dochodzi ???? to musisz sam sprawdzić ..
co do silniczka możesz sprawdzić go na krótko, weź sobie
2 kawałki kabla podłącz do akumulatora i drugimi końcmi do
do + silnika (ale rozłącz go od instalacji samochodowej)
i powinien oczywiście zadziałać nawet bez podłączania zapłonu
zakładając że przychodzi +12V i -12V :-)
jak zadziała to szukaj problemu w instalacji i samej skrzynce oraz masie-12V :bigok:

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » czw sty 25, 2007 13:09

RobertP, zobaczę jutro na krótko i jeszcze przeczyszczę styki na przełączniku i bezpiecznikach,mam nadzieję ,że zadziała,póki co dzięki,jeśli nie pomoże to pojade do elektryka niestety

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » czw sty 25, 2007 13:18

Leon_Wechtel pisze:jeśli nie pomoże to pojade do elektryka niestety
jak nie zadziała to bedziesz wiedział że silnik i być może tylko jego szczotki
a jak nie on to nie przesadzaj, szukaj sam problemu, chyba że chcesz stracić ze 100zł
już Ci napisałem tez że w ostateczności jeśli silnik okaże się dobry i sprawdź czy dochodzi
do niego masa -12V, jak dochodzi do niego masa to weź kabelek poprowadź sobie
prosto a aku do przełącznika tam ładnie zarób żeby nie powodował żadnych zwarć
czy przepięć i w międzyczasie sobie szukaj uszkodzenia,
możesz równie dobrze na tym kablu zrobić sobie kawałek pseudo instalacji
(podczepić bezpiecznik, dać przekaźnik ... ),
a jak znajdziesz uszkodzenie to za tą 100zł co miałbyś zapłacić mechanikowi
kup flache lub piwko i wypij za nasze zdrowie ;-) :bigok:

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
Leon_Wechtel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Leon_Wechtel » czw sty 25, 2007 13:26

RobertP, tak zrobię, więc chyba jednak potrzebny bedzie dzień wolnego,jak sie uda to jakos trzeba będzie się ogrzac :partyman:

[ Dodano: 25 Sty 2007 22:59 ]
No więc jest tak:
wsiadam przed wyjazdem do pracy,odpalam silnik,przekręcam pokrętło dmuchawy i nic .Stwierdziłem ,trudno,jutro wolny dzień nan naprawę i zabrałem sie za odśnieżanie.Wsiadam do auta po zabiegu i wciąż nie działa,już miałem się zbierac do wyjazdu,wrzucam 1 ruszam i nagle szum włączonego na maxa wentylatora i silnika dmuchawy,DZIAŁA :bigok: zapewne więc gdzieś nie łapią styki i jutro poczyszczę wszystkie możliwe połączenia typy gniazda bezpieczników,przekaźników i włącznika dmuchawy,póki co działa więc mam nadzieję ,że po czyszczeniu styków też zadziała.
DZIĘKI !!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”