Uczelka pod głowicą czy nie?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dioob
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Uczelka pod głowicą czy nie?

Post autor: dioob » śr lis 10, 2004 16:21

Witam mam taki problem odkrecam dziś korek wlewu oleju a tam na nim taka biała maź ,sciągłem pokrywe zaworów i widze że jest troche tym upaplana ale tylko w okolicy korka wlewu,
Co mu sie stało czy poszła sie jeb... uszczel;ka pod głowicą , jak to sprawdzić czy to ona?
Zaznaczam że olej jest oki, nie przybywa go ani nie zmienił barwy,silnik chodzi normalnie zadnych widocznych zmian, płyn chłodzący tez czysty.
Wiec co to możebyć , ?

...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:

Awatar użytkownika
VAUER6
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: VAUER6 » czw lis 11, 2004 23:14

To mozna powiedziec ze normalne.Jest to efekt spalania,czyli miedzy innymi woda,ktora po czesci przedostaje sie przez odpowietrzenie i osadza sie w najzimniejszych miejscach,czyli korek.Olej miesza sie z ta woda,para i powstaje maz.
Sytucja wystepuje bardzo czesto jak wykonuje sie krotkie odcinki,co nie jest zdrowe dla silnika.
Pozdrawiam.

gipson

Post autor: gipson » czw lis 11, 2004 23:18

Zalezy jak duzo jest tego budyniu.. Ale moze byc to wlasnie uszczelka pod glowica. Zobacz czy Ci nie ubywa plynu chlodniczego. Ale widze ze kumasz o co chodzi wiec pewnie juz to sprawdziles :)

Awatar użytkownika
Ceki
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ceki » pt lis 12, 2004 17:13

Jest to efekt który zaczyna się na jasień lub na wiosne, nagła zmiana temperatury powietrza i otoczenia w nocy (-) zimno rano (+) cieplej i wtedy skrapla się woda która tworzy taką pianę na korku wlewu oleju, jest to normalne ale nie w zadużych ilościach. Tak czasem się też dzieje jak jeździ się na oleju słabszym firmowo (tanim)

dioob
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dioob » ndz lis 14, 2004 13:28

jednak to nie usczelka, co sie tyczy oleju to nie jest on zbyt dobrej firmy, olej jest czysty ,płynu nie ubywa.A ostatnio właśnie pokonywałem bardzo małe odcinki ,nawet sie dobrze nie zagrzał silnik ok. 3km i za pare godz. znowu 3km z powrotem.
Aż mi lepiej. :cool:

...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:

szampon_ziolowy

Post autor: szampon_ziolowy » ndz mar 13, 2005 22:31

teeez tak mam, tak to jest jak sie jezdzi po malym m miescie i wszedzie blisko :P

zed

Post autor: zed » pt mar 18, 2005 19:43

U mnie to tez by sie zgadzalo bo mam tani olej i tras to ja nie robie. Oleju mi nie ubywa ani troche bo praktycznie wszystkie uszczelki mialem wymieniane :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”