Ekonomia Golfa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ekonomia Golfa
Witam. Nowy temat, ale sami możecie dodać swoje spostrzeżenia, odnośnie kosztów napraw naszych autek.
Nie mam na myśli napraw serwisowych- po prostu własny zakres, przy użyciu ogólnie dostępnych części, niekoniecznie firmowych.
Wczoraj wymieniałem:
- komp. szczęk tył- 32 zł
- komp. łożysk+uszczelniaczy+kołpaków+zawleczek na tył- 36 zł
- dwa cylinderki ham. tył- 30 zł
- reflektor (Wismel)- 24 zł
- nadkola tył- 42 zł
- dwa kierunkowskazy na błotnikach- 10 zł
V.
Nie mam na myśli napraw serwisowych- po prostu własny zakres, przy użyciu ogólnie dostępnych części, niekoniecznie firmowych.
Wczoraj wymieniałem:
- nadkola tył- 42 zł
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...
Re: Ekonomia Golfa
Kierunkowskazy na przednie błotniki - w miejsce zaślepek?vorlog pisze:Witam. Nowy temat, ale sami możecie dodać swoje spostrzeżenia, odnośnie kosztów napraw naszych autek.
Wczoraj wymieniałem:
- nadkola tył- 42 zł
V.
witam, a moze by tak podzielic sie informacja o spalaniu ? wiem, ze to bolesny temat dla kierowcow ale mozna by zrobic taka liste dla osob ktorzy zastanawiaja sie jaki silnik wybrac do swojego przyszlego golfa.. po glowie chodzi mi mniejwiecej cos takiego: vr6 2.9 - x na trasie, x w miescie... kto inny 1.6d x trasa, x miasto itd niestety wiele osob musi sie kierowac wlasnie ekonomia przy wyborze autka o czym kazdy doskonale zdaje sobie sprawe chetnie podzielil bym sie informacjami na temat ekonomicznosci mojego golfa jako pierwszy, ale niestety jeszcze takowego nie posiadam stad miedzy innymi pomysl na taki temat. tak wiec.. czekam na raporty i pozdrawiam
---edit---
wpadla mi jeszcze jedna rzecz do glowy... w sumie nie wszyscy maja seryjne silniki, wiec mozna dodac jaka byla moc seryjna i jaka jest obecna ? ewentualna lista modyfikacji kazdego z golfow z forum napewno bylo juz omawiana w innych tematach wiec mozna by sie ograniczyc do podania linku
---edit---
wpadla mi jeszcze jedna rzecz do glowy... w sumie nie wszyscy maja seryjne silniki, wiec mozna dodac jaka byla moc seryjna i jaka jest obecna ? ewentualna lista modyfikacji kazdego z golfow z forum napewno bylo juz omawiana w innych tematach wiec mozna by sie ograniczyc do podania linku
Ostatnio zmieniony śr mar 16, 2005 19:55 przez ralph, łącznie zmieniany 1 raz.
- TheDoctor
- Mały gagatek
- Kontakt:
Co do spalania to moge powiedziec tak:
Golf MK3 1.8 GT (93r):
miasto:9->10 l
trasa:7->8 l (zalezy jak mocno sie cisnie w niemczech na autobanie spalal mi 6,3l jadac ok.130km/h)
Ostatnio wymienialem klocki hamulcowe i tlumiki:
klocki przod: 55zl
klocki tyl: 40zl
tlumiki:260zl z montazem
Golf MK3 1.8 GT (93r):
miasto:9->10 l
trasa:7->8 l (zalezy jak mocno sie cisnie w niemczech na autobanie spalal mi 6,3l jadac ok.130km/h)
Ostatnio wymienialem klocki hamulcowe i tlumiki:
klocki przod: 55zl
klocki tyl: 40zl
tlumiki:260zl z montazem
Pozdroofki
TheDoctor
TheDoctor
Ostatnio robiłem:
Amortyzatory przednie (wkłady, z wymianą) - Magneti Marelli - 250 zł
Klamka przednia zewnętrzna z kluczykami - 10 zł
Blaszki zabezpieczające klocki hamulcowe w zacisku - 10 zł / 2 koła (nie wiem jak to się stało ale je pogubiłem)
Co do zużycia paliwa to moje 1.6D (skrzynia V) konsumuje:
ok. 6,5 l / 100 km w mieście
ok. 5,0 - 5,5 l / 100 km w trasie (80 - 100 km/h)
Amortyzatory przednie (wkłady, z wymianą) - Magneti Marelli - 250 zł
Klamka przednia zewnętrzna z kluczykami - 10 zł
Blaszki zabezpieczające klocki hamulcowe w zacisku - 10 zł / 2 koła (nie wiem jak to się stało ale je pogubiłem)
Co do zużycia paliwa to moje 1.6D (skrzynia V) konsumuje:
ok. 6,5 l / 100 km w mieście
ok. 5,0 - 5,5 l / 100 km w trasie (80 - 100 km/h)
Re: Ekonomia Golfa
Właśnie, Golf ma dosyć głupio zamontowane kierunki przednie, niewidoczne z boku, a w miejsce dodatkowych lampek wetknięte są zaślepki... Z wyjątkiem może bardziej wypasionych wersji.norekm pisze:Kierunkowskazy na przednie błotniki - w miejsce zaślepek?vorlog pisze:Witam. Nowy temat, ale sami możecie dodać swoje spostrzeżenia, odnośnie kosztów napraw naszych autek.
Wczoraj wymieniałem:
- nadkola tył- 42 zł
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...
u mnie spalanie w granicach
miasto to okolo 6-7 literka zalezy od jazdy
a po trasie to okolo 5,5 mam oczywiscie dieselka 1,6 GTD
co do wymiany to klocki na przod koszt 55 zeta
szczeki 39 zeta
pasek klinowy 16 zeta
i pare drobiazgow ale wlasnie czasami lepiej samemu podlubac niz dac komus i ma ci spindolic robote a tak to sam wiem na czym stoie (jezdze)
1,6 GTD
szczeki 39 zeta
pasek klinowy 16 zeta
i pare drobiazgow ale wlasnie czasami lepiej samemu podlubac niz dac komus i ma ci spindolic robote a tak to sam wiem na czym stoie (jezdze)
1,6 GTD
Spalanie.
Mam ten egzemplarz dopiero piąty miesiąc, panuje zima, więc warunki niespecjalne do obliczeń.
Katalogowe spalanie wersji 1,6 GTD skrzynia 4+E to:
- 90 km/h 4,3 l/100 km
- 120 km/h 6,1 l/100 km
- cykl miejski 6,1 l/100 km
Moja rzeczywistość- silnik ma zrobione 200 tys.km,
ciśnienia jeszcze nie mierzyłem, wtryski nie sprawdzone (jeden chyba trochę leje), rozrząd jak zegarek, żadnego rasowania, paliwo Orlen (bardzo dobre moim zdaniem), warunki jazdy- każdy widzi...
Wynik średni przy jeździe mieszanej (przeciętnie 8 km miasto + 22 km trasa dziennie)- 5,4 l/100, jak na zimną jazdę chyba do przyjęcia?
Pozdrawiam, V.
Mam ten egzemplarz dopiero piąty miesiąc, panuje zima, więc warunki niespecjalne do obliczeń.
Katalogowe spalanie wersji 1,6 GTD skrzynia 4+E to:
- 90 km/h 4,3 l/100 km
- 120 km/h 6,1 l/100 km
- cykl miejski 6,1 l/100 km
Moja rzeczywistość- silnik ma zrobione 200 tys.km,
ciśnienia jeszcze nie mierzyłem, wtryski nie sprawdzone (jeden chyba trochę leje), rozrząd jak zegarek, żadnego rasowania, paliwo Orlen (bardzo dobre moim zdaniem), warunki jazdy- każdy widzi...
Wynik średni przy jeździe mieszanej (przeciętnie 8 km miasto + 22 km trasa dziennie)- 5,4 l/100, jak na zimną jazdę chyba do przyjęcia?
Pozdrawiam, V.
Witam wyznawcę własnych pomysłów i zdrowego rozsądkubielik pisze:u mnie spalanie w granicach
szczeki 39 zeta
pasek klinowy 16 zeta
1,6 GTD
Wymienialem:
Pasek Rozrzadu =88zl
Pasek klinowy =35
Mazety wew= 50 (komplet ze smarem i zaciskami i srubkami)
Mazety zew =35 (j w tylko bez srubek)
Uszczelka pod glowice =130
Pod pokrywe zaworow=25
Uszczelka pod kolektor dolotowy i wylotowy okolo 30 za sztuke
Kolektor wylotowy= 100 (urzywany, nowka w sklepie ponad 1000)
Filtr powietrza= 25
Palec+kopulka= niecale 50
Czujnik wstecznego=35
No to chyba by bylo na tyle
Spalanie:
miasto=12-14 (krotkie odcinki okolo 5 km)
trasa=10
Pasek Rozrzadu =88zl
Pasek klinowy =35
Mazety wew= 50 (komplet ze smarem i zaciskami i srubkami)
Mazety zew =35 (j w tylko bez srubek)
Uszczelka pod glowice =130
Pod pokrywe zaworow=25
Uszczelka pod kolektor dolotowy i wylotowy okolo 30 za sztuke
Kolektor wylotowy= 100 (urzywany, nowka w sklepie ponad 1000)
Filtr powietrza= 25
Palec+kopulka= niecale 50
Czujnik wstecznego=35
No to chyba by bylo na tyle
Spalanie:
miasto=12-14 (krotkie odcinki okolo 5 km)
trasa=10
Golf III 1.6 ABU (LPG)