kompensator siły hamowania...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
zimny_bastek
- Mały gagatek

kompensator siły hamowania...
Witam...
Czy wymontowanie takiego kompensatora siły hamowania (Ibiza 90') to dobre rozumowanie aby poprawić hamowanie tylnych kół??? Jest on trochę skorodowany i gdybam, że już nie działa i może on powoduje osłabienie tylnych hamulców.
Cylinderki i szczęki w tylnych kołach nowe.
Pozdrawiam...
Czy wymontowanie takiego kompensatora siły hamowania (Ibiza 90') to dobre rozumowanie aby poprawić hamowanie tylnych kół??? Jest on trochę skorodowany i gdybam, że już nie działa i może on powoduje osłabienie tylnych hamulców.
Cylinderki i szczęki w tylnych kołach nowe.
Pozdrawiam...
Wymontowanie korektora to nie jest dobra metoda na poprawienie siły hamowania. Jest to dobra metoda na zrobienie sobie problemu z siłą hamowania.zimny_bastek pisze:Czy wymontowanie takiego kompensatora siły hamowania (Ibiza 90') to dobre rozumowanie aby poprawić hamowanie tylnych kół???
Że skorodowany to jeszcze nie wszystko - najważniejsze aby nie miał wyciekówzimny_bastek pisze: Jest on trochę skorodowany
[ Dodano: Wto Sty 16, 2007 11:23 ]
zimny_bastek, a co Ci się dzieje z tymi hamulcami tak wogóle?
Tak jeszcze na marginesie to czasami zadaniem korektora jest właśnie osłabiać tą siłę
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
jedni mówią żeby wywalać inni nieAdamtd pisze:Wymontowanie korektora to nie jest dobra metoda na poprawienie siły hamowania. Jest to dobra metoda na zrobienie sobie problemu z siłą hamowania.zimny_bastek pisze:Czy wymontowanie takiego kompensatora siły hamowania (Ibiza 90') to dobre rozumowanie aby poprawić hamowanie tylnych kół???
ale zakłądając że czasami autkiem jeździ się w kilka osób to lepiej
go nie wywalać bo dopiero pod obciążeniem zaczyna on działać prawidłowo
a tym bardziej jak ma się abs
osobiście bym go nie wywalał
ale jesli jest uszkodozny to wywaliłbym bo koszt nowego moze się wahać od 300 do nawet 600zł !
zimny_bastek zobacz poczytaj np. TUTAJ
i ja sie przyłączam do pytania, co się dzieje ?Adamtd pisze:[zimny_bastek, a co Ci się dzieje z tymi hamulcami tak wogóle?
może problem jest w zaklinoiwanych szczękach, zapieczonych cylinderkach
a może źle założyłeś, a może trzeba było jeszcze przetoczyć bębny ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
zimny_bastek
- Mały gagatek

Tak ogólnie z tymi hamulcami to było tak, że nie było ręcznego i słabo hamował. Tym autem jeżdzi żona więc chciałem żeby było ok. bo już raz skasowała samochód (nie z jej winy i nie ten). Więc dałem go do mechanika: wymienił tulejki na tylnych wahaczach, cylinderki i szczęki hamulcowe. Ta naprawa nic nie dała nawet słabiej hamuje. Więc dzisiaj mechanior powiedział, że wymieni tylne bębny i wymontuje tem kompensator. Dlatego pytałem czy to ma sens czy spowoduje jakieś niebezbieczeństow... Dodam, że wydaje mi się, że ten kompensator nie dział...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Może spowodować niebezpieczeństwozimny_bastek pisze:Dlatego pytałem czy to ma sens czy spowoduje jakieś niebezbieczeństow
Zaraz, zaraz, to co to za mechanik, który nie widzi odrazu czy bębny do wymiany czy nie???zimny_bastek pisze: że wymieni tylne bębny
A ręczny teraz jest?zimny_bastek pisze: że nie było ręcznego
Ile przejechałeś od tej naprawy? Może coś z samoregulatorem jest nie takzimny_bastek pisze:Ta naprawa nic nie dała nawet słabiej hamuje
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Adamtd peeewnie to kolejny mechanikAdamtd pisze:Zaraz, zaraz, to co to za mechanik, który nie widzi odrazu czy bębny do wymiany czy nie???zimny_bastek pisze: że wymieni tylne bębnyA ręczny teraz jest?zimny_bastek pisze: że nie było ręcznegoIle przejechałeś od tej naprawy? Może coś z samoregulatorem jest nie takzimny_bastek pisze:Ta naprawa nic nie dała nawet słabiej hamuje
a może szczęki spadły bo ta sprężyka/przyciska co je trzyma spadła ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
chcesz zonę posłac na tamten świat???????? gdyby to była teściowa to owszem niech jezdzi i bez hamulców !!!!!zimny_bastek pisze:wymontuje tem kompensator
Korektor siły hamowania
Korektor siły hamowania jest umieszczony miedzy pompą hamulcową, a cylinderkami tylnych hamulców i ma za zadanie nie dopuscic do blokowania tylnych kół podczas gwałtownego hamowania. Działanie korektora zależy bezpośrednio od obciążenia tylnej osi. Korektor hamowania to specyficzy zawór zmniejszajacy ciśnienie płynu w tylnych cylinderkach w zalezności od uchylenia tłoczka korektora na które wpływa obciążenie tylnej osi oraz cisnienie płynu hamulcowego wytworzone przez pompę w trakcie hamowania.
Im więcej podczas hamowania wysunie się tłoczek korektora tym mniejsze cisnienie dociera do cylinderków.
W trakcie hamowania płyn hamulcowy próbuje wypchnąć tłoczek korektora jak najdalej i podniść dzwignie która jest połączona przez sprężyne z tylną belką, Jeśli tył samochodu jest niedociążony to podczas hamowania nienaciągnieta sprężyna pozwala na większe wysunięcie tłoczka korektora, a co za tym idzie zmniejszenie ciśnienia na wyjściu korektora. Im bardziej jest obciążony tył samochodu tym większa sila działa na dzwignie / tłoczek korektora co powoduje jego ograniczony skok i większe ciśnienie podawane na tylne cylinderki.
Nowy korektor na sucho jest całkowicie wciśniety i nie da sie go sprawdzić bez podania ciśnienia płynu hamulcowego.
połączenie korektora z tylną osią
Regulacja korektora siły hamowania

a jeszcze kiedyś podawałeś fajny link na "zewnątrz" odnośnie ważnościdziejo pisze:chcesz zonę posłac na tamten świat???????? gdyby to była teściowa to owszem niech jezdzi i bez hamulców !!!!!zimny_bastek pisze:wymontuje tem kompensator
korektora siły hamowania i jego powiązania z ABSem i nie tylko,
tam też były bardzo ważne informacje, możesz wrzucić
Ostatnio zmieniony wt sty 16, 2007 15:27 przez RobertP, łącznie zmieniany 1 raz.
Sharan - AFN
Sharan - AFN
wiem wiem było coś takiego szukam własnie o jest bardzo proszę !!!!!!RobertP pisze:ardzo ważne informacje, możesz wrzucić
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... nia#763118