Wymiana sprężyn w MK2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz sty 14, 2007 00:20

nie ma z tym żadnego problemu tylko jak będziesz wymieniał z przodu to nie minie Ci diagnostyka i ustawianie kąta pochylenia koła ,a wymienia sie bardzo łatwo bo każdą kolumne da sie wyjąć na zewnątrz i robić to na warsztaciku

Awatar użytkownika
KKK
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KKK » ndz sty 14, 2007 00:26

Chyba ze rozepniesz sforzeń końcówki drążka kierowniczego i sforzen wahacza z kolumną i wymontujesz przegub, wtedy nie naruszysz żadnych ustawien zawiechy. Pozdro!!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz sty 14, 2007 00:27

jedyny problem to odkręcić kolumny z górnych mocowań bo do tego potrzeba klucz nasadowy przez który będziesz mógł zablokować tłoczysko amortyzatora , , jest na nim płaski koniec na płaski kluczyk 6 albo7 mm

[ Dodano: 13 Sty 2007 23:29 ]
KKK pisze:Chyba ze rozepniesz sforzeń końcówki drążka kierowniczego i sforzen wahacza z kolumną i wymontujesz przegub, wtedy nie naruszysz żadnych ustawien zawiechy. Pozdro!!
ale chyba to sie nie opłaca bo o wiele więcej roboty

[ Dodano: 13 Sty 2007 23:30 ]
niespodzianek nie ma tylko przy rozkręcaniu wyjętej kolumny przedniej pasuje mieć zciskacz do spręzyn

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz sty 14, 2007 00:34

ale jak zakładasz krótsze to do zdejmowania starych wystarczy sprężyne związać drutem w trzech miejscach po to aby łatwo było odkręcić nakrętke

[ Dodano: 13 Sty 2007 23:40 ]
przód : wykręcasz dwie sruby przy dolnym mocowaniu kolumny od góry jedną nakrętke zdejmujesz kielich i masz kolumne na zewnątrz potem zciskasz spręzyne drutem odkręcasz drugą nakrętke i wszystko ładnie schodzi zresztą samo Ci wszystko pokaze w trakcie roboty tył to samo tylko dolne mocowaniw jest na jedną srube jest ona z nakrętka więc musisz ją zablokować w otworze belki ale sam to zobaczysz

Awatar użytkownika
KKK
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KKK » ndz sty 14, 2007 00:49

Moge podesłac ci na maila shematyczne rysunki zawiechy tyłu i przodu jak chcesz

Awatar użytkownika
KKK
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KKK » ndz sty 14, 2007 01:07

Schematy wysłane, może się przydadzą

Awatar użytkownika
t-tas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: t-tas » ndz sty 14, 2007 03:23

co do górnego mocowania kielicha to tłoczysko chyba blokuje sie imbusem 6 a nie kluczem płaskim

mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie

Awatar użytkownika
Paweł NPI
...
...

Post autor: Paweł NPI » ndz sty 14, 2007 03:46

Co do ustawiania geometrii to niekoniecznie będziesz musiał jechać na ustawienie. jak ja wymieniałem z przodu amorki to rozmawiałem wcześniej z mechanikiem i: Są dwa rodzaje amorków: z wkładem i bez. Ja miałem bez więc musiałem jechać na ustawienie ale mechanik wcześniej powiedział mi jak złożyć po wymianie tak aby było dobrze, i jak pojechałem na komputer to okazało się że jest idealnie ustawione. A w twoim przypadku skoro wymieniasz same sprężyny to wystarczy na kolumnie zaznaczyć położenie śrub i tak samo złożyć i będzie napewno dobrze.
Co do górnego mocowania to dokładnie jest to napewno jest to imbus a nie płaski klucz. Prosta robota to wykonania w domu, pod warunkiem że masz czym sprężyny ścisnąć...

[url=http://www.ilespala.pl/podsumowanie/426][img]http://www.ilespala.pl/obrazek/426/3/1[/img][/url]

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images46.fotosik.pl/298/9584d7b661611e73.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz sty 14, 2007 12:31

t-tas pisze:co do górnego mocowania kielicha to tłoczysko chyba blokuje sie imbusem 6 a nie kluczem płaskim
racja moja pomyłka bo w MK3 jest imbus a mi sie wydawało ze MK2 ma kluczyk płaski , ale poleciałem do kumpli co mają MK2 i fakt , tam tak samo jest imbus tylko u jednego jest 6 mm a u drugiego 7 mm :blush:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”