rózne stany płynu na zbiorniczkach grupy VW???

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

rózne stany płynu na zbiorniczkach grupy VW???

Post autor: PinkFloyd » pn sty 08, 2007 19:15

Zastanawia mnie to ze co VW to na tych samych prawie zbiorniczka zanzaczone sa rózne stany miedzy min a max
1. http://www.allegro.pl/item153442636_zbi ... di_vw.html
2. http://www.allegro.pl/item155078184_zbi ... ia_vw.html
3. http://www.allegro.pl/item155325098_vw_ ... awczy.html
Wydaje mi się to dziwne. Np. w róznych MK III np. u mnie płynu nie ubywa ale jak zaleje na zimno na max. to na ciepło wywala i trzyma stan zawsze nawet po roku jak na zdjęciu nr 3 a mam zbiorniczek jak na zdjeciu nr 2. Ciekawe po co to zrobili??? Np. zbiorniczek w MKIV zdjęcie nr 3 ma juz taki zaznaczony poziom , a w MKIII jak na zdjęciu nr 2, a zdjęcie nr1 to nie wiem co ma juz oznaczac :blush:

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn sty 08, 2007 20:47

To chyba jest tak, że w różnych samochodach zbiorniczek jest na różnej wysokości względem chłodnicy. Jak jest wyżej, to zaznaczone poziomy muszą być niżej, jak jest niżej, to na odwrót. To, jak blisko siebie są kreski oznaczające poziom min i max zależy od pojemności układu chłodzenia i temperatur, jakie uzyskuje. Np. w golfie II są różne wielkości chlodnic, w zależności od silnika - zmienia się więc też pojemność układu (ale nie tylko z tego powodu - w sam silnik też idzie różna ilośc płynu), a co za tym idzie przyrost objętości płynu po rozgrzaniu jest większy, niż w tych samych warunkach, przy mniejszej ilości płynu.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pn sty 08, 2007 21:23

Np. w MKIII TD i MKIV TDI sa na tej samej wysokości, tyle samo płynu a zborniczki się róznią-temp. pracy silnika ta sama, max ten sam ale poziom min.inny. Zdjęcie nr 2 i 3 :kac: Może dali wiekrza tolerancję róznicy w poziomie bo w MKIII jakoś miedzy min i max to taka mała róznica że w żadnym samochodzie takiej nie widziałem.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn sty 08, 2007 21:32

No ale może np. nagrzewica jest inna.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » pn sty 08, 2007 22:04

Nagrzewnica nic tu nie ma bo w autach z klimatronikiem i bez niego sa inne a zbiorniczki te same. Co ciekawe we wszystkich nich kontrolka braku płynu włącza sie przy tym samym stanie płynu- w zbiorniczku 1i 3 jak lekko ponizej min- ale na tej samej wysokości, w 2 zbiorniczku na tym samym poziomie co w 1 i 2 ale załączenie tu wychodzi grubo ponizej min. Może te nowsze sa lepiej dopracowane. Pewnie juz tego nie wyjasnimy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”