Wie ktoś może jak najlepiej wymienić nagrzewnice w MK2 żeby sie przy tym zbytnio nie narobić ?? ma ktoś może jakieś patenty na to ?? jak zobaczyłem ten temat http://vwgolf.pl/index.php?id=wymiananagrzewnicy jak kolega wymieniał nagrzewnice w passacie to mnie to przeraziło troche ;/
pozdrawiam
Jak najlepiej wymienić nagrzewnice w mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- barteKKK03
- V.I.P.

Witam. Ja zmieniłem nagrzewnicę bez zdejmowania deski.Trzeba odkręcić kosolę środkowa i po kolei elementy pod spodem. Nie trzeba demontować cięgien nagrzewnicy. Zdjąć dwa węże od nagrzewnicy poodręcac wszystkie plastki od dołu. Dokładnie już nie pamiętam ale coś tam stawia opór więc trzeba delikatnie postepować. Odkecić dwie śrubki w komorze silnika i wtedy plastki w którym jest nagrzewnica bedzie ci sie ruszał . otwierasz go i wymieniasz nagrzewnicę. Czas około 3,5 godz. Ja robiłem to pierwszy raz i udało mi sie bez najmniejszych problemów. Pozdrawiam.
http://vw2.info/vwforum/nagrzewnica.html
tu masz link do tego jak ja to robiłem
http://vw2.info/vwforum/nagrzewnica.html
tu masz link do tego jak ja to robiłem
vwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvw
- Paweł Marek
- V.I.P.

potwierdzam że nie trzeba, ale warto wykręcić śróby z boku mocujące deskę, bo jak dostanie trochę luzu to łatwiej elementy z dołu powyciągać.gor7 pisze:Ja zmieniłem nagrzewnicę bez zdejmowania deski
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
wymiana nagrzewnicy jest możliwa bez zdejmowania deski, ale trzeba poodkręcać wszystkie półki od strony kierowcy i konsolę środkową, po odkręcać wszystkie śrubki mocujące część tunelów powietrza mianowicie te tunele co idą na środkowe kratki nawiewu i tunel na nawiew szyby i rozpiąć na zatrzaskach z blachy dopływ świeżego powietrza od wentylatora. w komorze silnika trzeba trzeba odkręcić te 2 śrubki mocujące nagrzewnicę i rozpiąć węże. wracamy do środka do auta i tera mamy 2 możliwości albo odpiąć cięgna od nagrzewnicy lub odkręcić 3 śrubki i wyjąć cały mechanizm z cięgnami (ja wybrałem tę 2 opcje). nagrzewnica powinna już wyjść lecz może mały opór stawiać deska rozdzielcza, ja postanowiłem trochę czasu poświęcić i odkręcić te 4 śrubki mocujące deskę rozdzielczą żeby deską można było by zrobić ruch w górę w celu łatwiejszego wyjęcia nagrzewnicy. w tym momencie cały ten tunel z nagrzewnicą powinien wyjść już bez problemu. po wymianie nagrzewnicy trzeba wszystko zrobić w odwrotnej kolejności. mi wymiana wraz z małą pomocą kolegi zajęła ok 2,5 godz. jeżeli by ktoś miał jakieś pytania bardziej szczegółowe to proszę pisać.
pozdrawiam i mam nadzieje że to umożliwi Wam możliwość szybszej wymiany nagrzewnicy
pozdrawiam i mam nadzieje że to umożliwi Wam możliwość szybszej wymiany nagrzewnicy
dzidek-85