Niechce zapalić i przerywa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Niechce zapalić i przerywa
Witam mam Golfine MK3 z silnikiem ABU 1,6 bęzyna. Mam następujący problem. Kiedyś golfik palił od przekręcenia kluczyka nawet w temp. -36 stopni, natomiast teraz nie pali. Tzn. pali ale trzeba kilka razy zakrecić silnikiem i dodawać gazu (tak za trzecią prubą odpala). W czasie jazdy czasami zaczyna szarpać i po wrzuceniu na luz i dodaniu gazu przestaje i jedzie dalej normalnie. Czasem potrafi zgasnąć. Dodaje że wymieniłem pompe paliwa, filtr paliwa, olej, filt oleju, przewody wysokiego napięcia, płyn w chłodnicy, silniczek krokowy, filtr powietrza. Kosztowało mnie to dużo. I nie mam pojęcia co dalej może być. Świece były wymieniane kilka miesięcy wcześniej. Proszę o pomoc bo już rece załamuje i nie mam pojęcia co może jemu dolegać.
jest na to sposób aby sprawdzić czy dochodzi paliwo, powinien za 1 razem zagadac wtedy odkręć świece i sprawdz czy świece sa mokre jeżeli suche to znasz odpowiedz mozliwość jest taka że to może układ zapłonowy szwankuje tzn cewka ,czujnik halla w aparacie zapłonowym raczej są to objawy nie domagania układu zapłonowegocyrixus pisze:pali ale trzeba kilka razy zakrecić silnikiem i
Po co to wymieniałaś??????? BYły jakieś przesłanki ku temu?cyrixus pisze: Dodaje że wymieniłem pompe paliwa, filtr paliwa, olej, filt oleju, przewody wysokiego napięcia, płyn w chłodnicy, silniczek krokowy, filtr powietrza.
Sprawdzałeś czujnik halla i ustawienie zapłonu?
Podpinałeś do kompa?
[ Dodano: Pią Gru 29, 2006 11:51 ]
dokładnie to podstawka pod zespołem wtryskowymsp1808 pisze:sprawdz czy nie dostaje lewego powietrza
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Historja awarji jest długa poprostu padła pompa paliwa, a dokładniej sie zużyły szczotki pompy. Przed wymiana była tragedja wogóle nie palił. Wymiana dużo pomogła.Adamtd pisze:Po co to wymieniałaś??????? BYły jakieś przesłanki ku temu?cyrixus pisze: Dodaje że wymieniłem pompe paliwa, filtr paliwa, olej, filt oleju, przewody wysokiego napięcia, płyn w chłodnicy, silniczek krokowy, filtr powietrza.
Sprawdzałeś czujnik halla i ustawienie zapłonu?
Podpinałeś do kompa?
[ Dodano: Pią Gru 29, 2006 11:51 ]dokładnie to podstawka pod zespołem wtryskowymsp1808 pisze:sprawdz czy nie dostaje lewego powietrza
Był podpinany do kompa ale nic nie wykazało.
Silnik krokowy wymieniłem sam bo miał takie objawy ze na luzie i przy przyciskaniu sprzegła gasł. Wyczytałem to na forum i pomogło.
A jak sprawdzić ten czujnik Hala??
I gdzie on sie znajduje??
[ Dodano: 29 Gru 2006 12:51 ]
Jeszcze chciał bym dodać że pompę paliwa wymieniał mi taki osiedlowy mechanik. Byłem przy wymianie, no i widziałem że jakoś mu to nie zabardzo szło. Pompa siedzi w zbiorniku zamontowana w takim plastikowym koszu. Czy jest to możliwe że pompa poprostu jakoś wypadła z mocowania koszai sobie tam jakoś leży. Czy przy takiej opcji mogły by być takie objawy ????
Hej, mi sprawdzali Halla w Golfie przed wczoraj.
Koleś podpina wtyczkę do kompa, drugą do gofra ( kolo zapalarki) i parę kabelków do silnika.
Zapala silnik i patrzy jakie błędy wyskakują. Jeśli czujnik Halla jest padnięty to wykaże.
Robi wydruk i kasuje za diagnozę. hehe
P.s mi od razu wymienili na nowy (150zł + 100 robocizna) z tym, ze do aparatu Boscha... i był straszny problem żeby w ogóle to usrojstwo dostać. Dwa dni po hurtowniach jeździli.
P.s. podstawę mono-wtrysku też wymieniłem w swoim 1.4... była dziurawa przez co był strasznym mułem nawet jak na 1.4 hehe
Koleś podpina wtyczkę do kompa, drugą do gofra ( kolo zapalarki) i parę kabelków do silnika.
Zapala silnik i patrzy jakie błędy wyskakują. Jeśli czujnik Halla jest padnięty to wykaże.
Robi wydruk i kasuje za diagnozę. hehe
P.s mi od razu wymienili na nowy (150zł + 100 robocizna) z tym, ze do aparatu Boscha... i był straszny problem żeby w ogóle to usrojstwo dostać. Dwa dni po hurtowniach jeździli.
P.s. podstawę mono-wtrysku też wymieniłem w swoim 1.4... była dziurawa przez co był strasznym mułem nawet jak na 1.4 hehe
Pozdrowionka
Czujnika halla nie da sie zmierzyc jakims przyrzadem, jedynie mozna sprawdzic dziala czy nie . niestety trzeba uszkodzic izolacje srodkowego kabelka oznaczonego 0 .wyprowadzic
dodatkowy kabelek z tego srodkowego i krotko dotykac na mase silnika ,w tym czasie powinien byc kluczyk w stacyjce przekrecony na stan gdy wszyskie kontrolki sie pala.
wyjmij kabel wysokiego napiecia ktory idzie z cewki z kopulki zbliz do silnika okolo 2-5 mm
i nie trzymaj kabla w rekach jakos zawies w powietrzu (bo sie zdziwisz 28tys Volt) i teraz
jezeli przypomocy tego dodatkowego kabelka masz iskre a przy kreceniu rozrusznikem nie ,tzn czujnik Halla padl (mam ten sam problem )
dodatkowy kabelek z tego srodkowego i krotko dotykac na mase silnika ,w tym czasie powinien byc kluczyk w stacyjce przekrecony na stan gdy wszyskie kontrolki sie pala.
wyjmij kabel wysokiego napiecia ktory idzie z cewki z kopulki zbliz do silnika okolo 2-5 mm
i nie trzymaj kabla w rekach jakos zawies w powietrzu (bo sie zdziwisz 28tys Volt) i teraz
jezeli przypomocy tego dodatkowego kabelka masz iskre a przy kreceniu rozrusznikem nie ,tzn czujnik Halla padl (mam ten sam problem )