korektor hamowania i trzeszczenie zawieszenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
korektor hamowania i trzeszczenie zawieszenia
Mam taki problem przy odpuszczaniu hamulca szczególnie przed ostrym zakrętem lub na dziurach coś mi trzeszczy w zawieszeniu. Tuleje są ok, miesiąc temu wymieniłem tarcze i klocki z przodu i komplet amortyzatorów. Znajomy mechanik powiedział mi że może być to wina korektora hamowania który się zapiekł lub zardzewiał i trzeba go przeczyścić. Trochę poczytałem forum wywnioskowałem że ten korektor znajduje się przy tulei tylnej belki, wczoraj wjechałem na kanał niestety układ hamulcowy z lewej i prawej strony wygląda identycznie czy jest taka możliwość że w moim aucie po prostu nie ma tego korektora a jeżeli tak to jaka może być przyczyna tego trzeszczenia? Jeżeli jednak musi być korektor to gdzie dokładnie go znajdę i co z nim zrobić (czy przesmarowanie wd40 wystarczy)? Przed sylwestrem będę miał trochę wolnego czasu i chciałbym to zrobić samemu jeżeli macie jakieś fotki ilustrujące ten korektor oraz jego umiejscowienie byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
To chyba raczej nie tuleje bo jak już pisałem tuleje mi sprawdzali (nawet w dwóch warsztatach) jutro jadę na kanał zrobię jak napisałeś jeżeli nie pomoże to trudno napewno nie zaszkodzi. Zauważyłem jeszcze jeden objaw jak wjeżdżam przednim kołem na krawężnik to już w tym momencie pojawia się ten dziwny odgłos. Wyczytałem jeszcze że jednak nie mam korektora hamowania bo jego rolę przejęło oprogramowanie a może temu znajomemu chodziło o stabilizator przy tylnej belce (już nie pamiętam co dokładnie mówił) jest to możliwe?