benzyna w misce olejowej - ratujcie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

benzyna w misce olejowej - ratujcie

Post autor: mtworus » śr gru 20, 2006 19:37

witam. w skrócie...

1) kupiłem wóz MK2 z padniętym silnikiem PF (obrócona panewka na korbowodzie )
ktoś to zdiagnozował i stwierdził że nie ma co naprawiać, bo nie było już w aucie oleju a miska na dwóch śrubkach :chytry: więc laweta i do garażu
skusiłem sie bo GTI...3 drzwiowy...szyber, wspoma, kubełki, MFA, 14ki alu i w ogóle :satan:
myśle sobie że fajnego furacza z tego zrobię :food:

2) kupiłem goły silnik ABS (blok ze sprzęgłem i głowicą z Mk3 ) :helm:

3) poprosiłem ziomala coby mi pomógł :pub: zgodził się :panna:

3) kupiłem NEW uszczelkę pod głowicę i założyliśmy głowicę wraz z całym osprzętem z PFa na ABSa :grin:

4) powpinaliśmy paści, rureczki, kabelki tudzież inne przewody na swe czcigodne miejsca :okej:

5) i nadeszła próba uruchomienia silnika... :D

6) długo stał więc AKU tylko lekko grzebnął... :ass:

7) lecz po próbie kręcenia coś mnie tknęło :satan: i sprawdziłem czy kumpel wlał dotateczną ilość oleju gdyż go nie było na miescu...:smoke: ......i ....... znowu :ass: ...

stan za duży, olej za rzadki....i śmierdzi benzyną...:(

8) odkręciłem misę olejową i ewidentnie podczas przekręcenia kluczyka zaczyna kapać paliwko gdzies na dole (cieżko wylukać skąd....)

ehh diabeł mnie podkusił żebym kupił to auto...:( niby tanio.... a chytry 2 razy traci....

Więc kochani RATUJCIE...
1) czy głowica pęknięta była już wcześniej i rozrzedził olej i się zatarł ten motor....
2) czy jakaś lipa w elektryce...(w skrzynce bezpieczników pajęczyna) i się przekaźnik zlepił i dyma paliwo wtryskiwaczami non-stop...
3) czy cholera wie co...... :kac:

paliwo dostaje sie do środka silnik

było kilka MK2 ... nawet GTI
było Audi 80 B4 1.9TDi 1Z
było MK4 Generation ____BLUE___1.9TDI-ALH
jest VW T3 Westfalia 1.6TD JX wysoki dach

[img]http://images20.fotosik.pl/197/c7ce2f0b29677834.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr gru 20, 2006 21:42

mtworus pisze: ewidentnie podczas przekręcenia kluczyka zaczyna kapać paliwko gdzies na dole
Rozwiń tą myśl "na dole" - to może być klucz do wszystkiego, ale napisz coś więcej, albo jakieś foto. Teoretycznie w silniku jest tylko i wyłacznie jedna droga dostawania się paliwa do oleju

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
adam-gda
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adam-gda » śr gru 20, 2006 22:11

Proponuje zmiesz cisnienie sprezania tego silnika i zrob prube olejowa. Wydaje mi sie ze beda pierscionki juz do :ass:

Przyznawanie punkcików za pomoc oznacza szacunek

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mtworus » śr gru 20, 2006 22:43

hmm..powiem ..że podczas gsy usadawiałem głowicę to widziałem że gładzie były w super stanie.... w tym bloku który wywaliłem za to w stanie juz niezbyt dobrym...wiem-wiem że na oko to chłop w szpitalu umarł...i zrobie tę próbę olejową...lecz nie sądzę że to pierścienie... znam tez teorię stałego napięcia na wtryskiwaczach...które leją jak oszalałe...umówiłem sie z GTO na sprawdzenia kompa . Jutro go mu podrzucę...zobaczymy czy nie ma jakiegoś cholernego zwarcia i czy ECU nie padł..:(

[ Dodano: 20 Gru 2006 21:58 ]
Adamtd pisze:
mtworus pisze: ewidentnie podczas przekręcenia kluczyka zaczyna kapać paliwko gdzies na dole
Rozwiń tą myśl "na dole" - to może być klucz do wszystkiego, ale napisz coś więcej, albo jakieś foto. Teoretycznie w silniku jest tylko i wyłacznie jedna droga dostawania się paliwa do oleju

Czyli zjechane pierścienie czy coś jeszcze....może jednak to pęknięcie głowicy....ale w sumie w tym silniku wtryskiwacze są umieszczone w głowicy, więc raczej nie..więc skąd to paliwo tam jeszcze....czart wie...??

Jeśli chodzi o "dół" to leżąc pod autem przy odkręconej misce jednak da sie zauważyć jak po ściankach bloku spływa paliwko... jakby tylko dawka którą daje pompka paliwa... już odłączyłem listwę wtryskiwaczy od kostki...i to samo... ponoć ten silnik jeśdził do końca w golfie 3..ale zawsze pozostaje to PONOĆ... :( nie widziałem - więc nie wiem na 100%..lecz tak jak wspomniałem - gładzie na oko spox... zrobię tę próbę olejową..może tłok pęknięty albo cóś... :( ZAŁAMKA

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » śr gru 20, 2006 23:12

zobacz czy nie cieknie zawor na listwie czesto tak bywa ze paliwo idzie tez tym wezykiem do kolektora a z tamtad dalej do cylindrow i miski

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mtworus » czw gru 21, 2006 00:40

a niby gdzie ten zawór...da się go wybebeszyć szybko i sprawnie .czy jakoś sprawdzić ????

[ Dodano: 21 Gru 2006 20:58 ]
czy to ten fachowo nazywany regulator ciśnienia paliwa ?? Sprawdzę to...ale ciekawe jest też to że wtryski cały czas leją jak kręcę rozrusznikiem....nawet jak odłączę tę bisałą wtyczkę od listwy...jakby zawieszone czy co...... :(
jak coś to czy ten zawór można naprawić jakoś..czy w ogóle rozbieralny jest? Ile może kosztować na rynku " wtórnym " - czy lepiej nowy (jeśli do dostania jest w podróbce) ---- ASO to bez butów pewno mnie puści...

Evolution - a tak sobie dedukuje --czy w takim razie taka awaria tego zaworu może doprowadzić (doprowadziła) w jakiś sposób do zatarcia tego silnika PF...tzn. za dużo paliwa w oleju- olej rozrzedzony - jak poprzedni właścicel nie sprawdzał lub jak w czasie jazdy tak się stało...hmm.może zatarło tę panewkę.... Ale czy by go nie zalało w czasie jazdy...jakoś zadusiło...zaś w czasie postoju by może nie zapalił...już sam nie wiem....

nie kółko a stzrzałka żółta....już zmęczony jestem.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt gru 22, 2006 13:24

mtworus pisze:Jeśli chodzi o "dół" to leżąc pod autem przy odkręconej misce jednak da sie zauważyć jak po ściankach bloku spływa paliwko... jakby tylko dawka którą daje pompka paliwa... już odłączyłem listwę wtryskiwaczy od kostki...i to samo...
Wyjmij no wtryskiwacze z listwą, przekręć stacyjkę i zobacz co będzie, bo to wygląda jakby wtryski cały czas sadziły Ci paliwo

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
mtworus
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mtworus » pt gru 22, 2006 18:09

Adamtd pisze:
mtworus pisze:Jeśli chodzi o "dół" to leżąc pod autem przy odkręconej misce jednak da sie zauważyć jak po ściankach bloku spływa paliwko... jakby tylko dawka którą daje pompka paliwa... już odłączyłem listwę wtryskiwaczy od kostki...i to samo...
Wyjmij no wtryskiwacze z listwą, przekręć stacyjkę i zobacz co będzie, bo to wygląda jakby wtryski cały czas sadziły Ci paliwo
Ok. Wyjme tę listwę... Ale czy one mogły się jakoś zawiesić (zatrzeć), czy mogą bez zasilania podawać paliwo... teraz już nic nie zdziałam bo pompka nie gada bez komputera...a Digifanta @ zawizłem GTO do sprawdzenia...:( - oby miał dobre wiadomości...
ALE !!! po złożeniu silnika paliwo ciekło do miski jakby szybciej na czwartm cylindrze - bo od strony skrzyni biegów kapało lekko... Natomiast zauwazyłem, że po paru przekęceniach kapie bardziejh z przodu ------> co dla mnie oznacza, że może benzynka dosataje sie tam z kolektora i przez dany/otwarty zawór wpływa do teraz więcej do pierwszego . Nie kręciłem długo bo silnik suchy... Po świętach spróbuje szrobić tę próbę olejową-bo nie miałem zbyt dużo czasu :grrr: --Ale jak dotrze komp to zabiorę się ostro za to cholerstwo.....

[ Dodano: 27 Gru 2006 20:51 ]
witam ponownie... GTo sprawdził kompa...padnięty na dobre...musze sie rozejrzeć za Digifantem 2

Czy brak masy/ słaba masa mogła doprowadzić do awarii kompa. Ta linka która przychodzi od skrzyni biegów do podstawy akumulatora trzymała sie na kilku włoskach... a po włożeniu jej do auta z silnikiem to już chyba nie trzymała się ani na jednym... :(

[ Dodano: 27 Gru 2006 21:32 ]
evolution pisze:zobacz czy nie cieknie zawor na listwie czesto tak bywa ze paliwo idzie tez tym wezykiem do kolektora a z tamtad dalej do cylindrow i miski

czy ten zawór da się jakoś zregenerować, naprawić ????? jak go wyjąć. razem z listwą...nie chcę nic tam pourywać. nigdy nie wyjmowałem wtryskiwaczy w żadnym aucie jeszcze...:(

[ Dodano: 05 Sty 2007 13:38 ]
mam juz nowego kompa (100plnów w plecy) i spróbuję to poskładać..... zdobyłem już także ten regulator - tak więc tylko sprawy montażowe......ale wóz u blacharza, więc muszę poczekać aż skończy szpachlować;)

[ Dodano: 06 Lut 2007 10:42 ]
regulator wymieniony - przepuszczał małym wężykiem do kolektora ssącego paliwko a ono wlewało się przez zawory do cylindra... już ok.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”