Prośba o poradę...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Prośba o poradę...
Cześć, mam pytanie, muszę wymienić olej, auto ma przebieg 65 tys rocznik 2004 (kwiecień), czy pozostać przy dotychczasowym Castrolu Long Life czy zdecydowac się na coś innego ?!
Gofer V 1.4 FSI
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Witam.
Oczywiście, Twój silniczek jest prawie nowuiutki. Osobiście temu longlife jakoś nie ufam (nie znam za dobrze tematu, ale zanieczyszczenia oleju wytwarza sam silnik, a jak się rzadziej wymienia, to i jest ich więcej...), ale jeśli się to dobrze sprawuje to nic nie stoi na przeszkodzie
Patrz od czasu do czasu na bagnet przetrzyj o chusteczkę higieniczną i zobacz czy olej jest czysty.
Pozdrawiam.
Oczywiście, Twój silniczek jest prawie nowuiutki. Osobiście temu longlife jakoś nie ufam (nie znam za dobrze tematu, ale zanieczyszczenia oleju wytwarza sam silnik, a jak się rzadziej wymienia, to i jest ich więcej...), ale jeśli się to dobrze sprawuje to nic nie stoi na przeszkodzie
Pozdrawiam.
Zostaw wszystko tak jak jest nie zmieniaj marki oleju jesli taki był lany od nowosci to powinno sie go lac jak najdużej. Wymieniaj olej zgodnie z zaleceniami producenta lub nieco cześciej to zlaezy od intensywnosci eksploatacji. Co do zanieczysczenia oleju to duzy wpływ na to ma jakosc paliwa jesli paliwo jest zasiarczone to zanieczyszcenie to dostaje sie do oleju co skraca jego zywotnosc.
PS masz fajny prawie nowy silniczek
Pozdrawiam
PS masz fajny prawie nowy silniczek
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
A JA PORADZE ZMIEN NA MOBILA O TAKICH SAMYCH PARAMETRACH JAK ZALECA FABRYKA NIE BEDZIESZ ŻALOWAL PRACOWALAM W SERWISIE I CASTROL SIE NIE SPRAWDZAL ZALEJ MOBILEM
[ Dodano: 19 Gru 2006 21:27 ]
JESZCZE DODAM ZE W KSIAZCE GWARANCYJNEJ MASZ ZAKODOWANE QG1 ALBO GQ2 I TO OZNACZA LONG I PRZEGLADY ROB CO 30 000 POZDRAWIAM
[ Dodano: 19 Gru 2006 21:27 ]
JESZCZE DODAM ZE W KSIAZCE GWARANCYJNEJ MASZ ZAKODOWANE QG1 ALBO GQ2 I TO OZNACZA LONG I PRZEGLADY ROB CO 30 000 POZDRAWIAM
Więc tak, pozostałem przy dotychczasowym oleju. Jedyna zmiana, że kupuje w hurtowni, właściwie już zakupiłem. Przebicie cenowe w stosunku do serwisu ogromne. VW ten olej ma po 100 w butelce i 80 z beczki. Hurtownia zaś po 43 w butelce... Szczęśliwi w serwisie to nie byli jak dałem swój olej. Jedno mnie zaskoczyło, pomiędzy przeglądami zeżarło autko całkiem sporo oleju ! Czy to normalne zjawisko ? Sprawdziłem na bagnecie i było nawet poniżej minimum... Stąd te dziwne hałasy mnie dobiegały...
Dzieki wszystkim za zainteresowanie i informacje
Dzieki wszystkim za zainteresowanie i informacje
Gofer V 1.4 FSI