Prośba o poradę...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Q
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Prośba o poradę...

Post autor: Q » pn gru 18, 2006 23:32

Cześć, mam pytanie, muszę wymienić olej, auto ma przebieg 65 tys rocznik 2004 (kwiecień), czy pozostać przy dotychczasowym Castrolu Long Life czy zdecydowac się na coś innego ?!

Gofer V 1.4 FSI

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » pn gru 18, 2006 23:46

Doskonały olej i pewnie taki wyjechał w Twoim silniku z salonu. Czemu chcesz zmieniać na inny. Zostaw taki jaki masz.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pn gru 18, 2006 23:46

Witam.
Oczywiście, Twój silniczek jest prawie nowuiutki. Osobiście temu longlife jakoś nie ufam (nie znam za dobrze tematu, ale zanieczyszczenia oleju wytwarza sam silnik, a jak się rzadziej wymienia, to i jest ich więcej...), ale jeśli się to dobrze sprawuje to nic nie stoi na przeszkodzie :bigok: Patrz od czasu do czasu na bagnet przetrzyj o chusteczkę higieniczną i zobacz czy olej jest czysty.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » wt gru 19, 2006 13:43

Zostaw wszystko tak jak jest nie zmieniaj marki oleju jesli taki był lany od nowosci to powinno sie go lac jak najdużej. Wymieniaj olej zgodnie z zaleceniami producenta lub nieco cześciej to zlaezy od intensywnosci eksploatacji. Co do zanieczysczenia oleju to duzy wpływ na to ma jakosc paliwa jesli paliwo jest zasiarczone to zanieczyszcenie to dostaje sie do oleju co skraca jego zywotnosc.

PS masz fajny prawie nowy silniczek :-)

Pozdrawiam

[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]

AUTOVAG
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: AUTOVAG » wt gru 19, 2006 22:25

A JA PORADZE ZMIEN NA MOBILA O TAKICH SAMYCH PARAMETRACH JAK ZALECA FABRYKA NIE BEDZIESZ ŻALOWAL PRACOWALAM W SERWISIE I CASTROL SIE NIE SPRAWDZAL ZALEJ MOBILEM

[ Dodano: 19 Gru 2006 21:27 ]
JESZCZE DODAM ZE W KSIAZCE GWARANCYJNEJ MASZ ZAKODOWANE QG1 ALBO GQ2 I TO OZNACZA LONG I PRZEGLADY ROB CO 30 000 POZDRAWIAM

Q
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Q » czw gru 21, 2006 03:46

Więc tak, pozostałem przy dotychczasowym oleju. Jedyna zmiana, że kupuje w hurtowni, właściwie już zakupiłem. Przebicie cenowe w stosunku do serwisu ogromne. VW ten olej ma po 100 w butelce i 80 z beczki. Hurtownia zaś po 43 w butelce... Szczęśliwi w serwisie to nie byli jak dałem swój olej. Jedno mnie zaskoczyło, pomiędzy przeglądami zeżarło autko całkiem sporo oleju ! Czy to normalne zjawisko ? Sprawdziłem na bagnecie i było nawet poniżej minimum... Stąd te dziwne hałasy mnie dobiegały...

Dzieki wszystkim za zainteresowanie i informacje :)

Gofer V 1.4 FSI

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”