Głośniki tył - gdzie są kable?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piotrkowalewski
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Głośniki tył - gdzie są kable?

Post autor: piotrkowalewski » pn gru 18, 2006 13:43

Witam, :bigok:

Chciałem zainstalować głośniki w tylnich drzwiach, więc pierwsze co czy są kable? I tak, przy radiu z przodu jest wiązka kabli w której mamy +,-, i 8-kabli (jakby głośnikowe na przód i tył).
Jakie było moje zdziwienie jak po rozkręceniu tapicerki z tyłu okazało się że nie dochodzą tam żadne kable głośnikowe !!
Czy ktoś wie gdzie kończą się te kable z wiązki?
Może te pozostałe dwa to wogule nie są kable idące do tyłu?
To co to są w końcu za kable?? - podłączyłem do radia wszystkie osiem. Przód gra ok.

Pozdrawiam :smoke:
PiotrK.

Awatar użytkownika
Seru79
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Seru79 » pn gru 18, 2006 14:00

Haha witaj w klubie :)

Ja przeżyłem to samo w zeszłym tygodniu. Nie znalałzme tych kabli i nikt na forum nie był w stanie mi pomóc.
Gość u którego kupuję podzespoły do Caraudio powiedział że moze wychodzić 8 przewodów ale te na tył mogą być obcięte już po kilkunastu centymetrach.

I niech cię nie zmyli to że do przednich masz doprowadzone po 4 przewody bo to nie są te co masz w kostce.

Ja będe ciągnoł nową instalację ( pociągne odrazu na tylne i przednie głośniki). Ma to też swoje plusy ponieważ w instalacji fabrycznej są zastosowane bardzo cienkie przewody i nie są odpowiednio zabezpieczone więc jak zainstalujesz jakiś lepszy sprzet to możesz miec zakłucenia w głośnikach.

kiedyś MK IV

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » pn gru 18, 2006 14:56

Może to być prawda co mówi Seru79, aczkolwiek nie wiem czy pokusili by się na taką oszczęność zeby wstawić tylko krótkie kabelki. Jest natomiast jeszcze jedna mała nadzieja w harmonijkach między słupkiem a drzwiami powinny być kostki łączące wszystkie kable od elektryki itd. (bo jakbys chciał sobie np drzwi zdjąć) z przodu tak jest może i z tylu i przewody doprowadzone są do tej kostki. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn gru 18, 2006 15:00 przez Maćko1979, łącznie zmieniany 1 raz.

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.

Awatar użytkownika
Thug77
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Thug77 » pn gru 18, 2006 14:58

Może być 8 kabli w kostce ale nie koniecznie muszą iśc do tyłu,w IV masz 4 głośniki z przodu czyli 8 kabli (2 sa na dole i 2 tweetery u góry),u mnie oryginalnie było 12 kabli do głośników i 6 głosników wersja 3D.

[ Dodano: 18 Gru 2006 14:05 ]
Thug77 pisze:Może być 8 kabli w kostce ale nie koniecznie muszą iśc do tyłu,w IV masz 4 głośniki z przodu czyli 8 kabli (2 sa na dole i 2 tweetery u góry),u mnie oryginalnie było 12 kabli do głośników i 6 głosników wersja 3D.
z tego co pamiętam kable do tyłu były koloru żółtego,tweetery przód zielone.

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » pn gru 18, 2006 15:25

No wlasnie moze to zalezy od wersji wyposazeniowej i ile ma sie drzwi. Ja mam HIGHLINE i 5 drzwi i mam 8 kabli i 8 głośników (z przodu po dwa na dole i gwizdki i taki sam zestaw z tylu). kable do gwizdkow ida od kostki przy samym glosniku...

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 18, 2006 15:27

Thug77 pisze:u mnie oryginalnie było 12 kabli do głośników
jak możesz mieć 12 kabli jak kostka jest na 8??

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » pn gru 18, 2006 15:29

Qto pisze:
Thug77 pisze:u mnie oryginalnie było 12 kabli do głośników
jak możesz mieć 12 kabli jak kostka jest na 8??
Też fakt nawet w ksiązce jest czarno na białym ze złacze 8- mio stykowe :)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 18, 2006 15:56

m_maryszczak pisze:Też fakt nawet w ksiązce jest czarno na białym ze złacze 8- mio stykowe
nie musi być w książce napisane;)
wszystkie radia mają złącza na 8 przewodów (te w rozsądnym wieku, bo te starsze mogą mieć mniej):
- dwa na lewy przód
- dwa na prawy przód
- dwa na lewy tył
- dwa na prawy tył
Jak ktoś ma więcej niż 4 głośniki to ma je podłączone pod wzmacniacz.

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » pn gru 18, 2006 16:01

Qto pisze:Jak ktoś ma więcej niż 4 głośniki to ma je podłączone pod wzmacniacz.
Przy założeniu ze ktos ma głosniki dwudrożne ale nie czepiajmy sie szczegolow wiadomo o co chodzi :)

Awatar użytkownika
Thug77
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Thug77 » pn gru 18, 2006 17:35

niewiem może tak jest nie będę się kłócił,wiem tylko ze wypinałem oryginalne radio(jvc volkswagen) i są tam oryginalne 2 kostki(brązowa i czarna)w jednej jest zasilanie(brąz)w 2 są głosniki,kable od tyłu i przód były razem w kostce(8 kabli),zielone od tweeterów dochodziły z 2 stron dodatkowo do kostki dlatego napisałem 12 i wydaje mi sie ze tyle jest,nic nie było przerabiane w kablach,razem z radiem tak wyjechało z salonu(radio jvc z podświetleniem niebiesko czerwonym ze znaczkiem vw na klapce)

Awatar użytkownika
Seru79
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Seru79 » pn gru 18, 2006 17:54

Możesz mieć nawet 16 przewodów :)

Przecież nie ma znaczenia w którym miejscu wepniesz tweter w przewód idący do głośnika w drzwiach. Jeżeli instalacja nie jest fabryczna a twetery są VW(działają bez zwrotnic) to chyba można je wpiąć w kostkę od radia razem z głównymi przewodami.

Ale kostka zawsze będzie na 8 wyjść.

Nie wiem czy to było w tym temacie ale ktoś napisał że jak jest 8 przewodów to napewno 4 są od twetera ale to nie prawda bo jak ustawiłęm radio żeby grało tylko na tylne kanały to zrobiło się cicho.
Pozatym twetery w MKIV są podpiete kostaki pod tapicerką drzwi.

kiedyś MK IV

Awatar użytkownika
Thug77
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Thug77 » pn gru 18, 2006 18:49

widzisz przeczytaj co napisałem wyżej nie napisałem przecież nigdzie że mam 12 wejśc tylko 12 kabli wejśc jest 8 jak pod każde radio(akurat u mnie teraz pioneer 4X50) ale kabli jest 12!! o to mi cały czas chodzi,2 kable od tweeterów te zielone z 2 stron łączą sie w kostce z przodami a instalacja jak pisałem wyzej jest też oryginalna jak i tweetery vw,z tej czarnej izolacji wychodzi 8 kabli + od tweeterów po 2 z dwóch stron osobno(nie są razem z tymi 8 przód +tył)co jakby niebyło daje 12 KABLI .. sam sie juz zamotałem :) hehe

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » pn gru 18, 2006 19:03

twestery są wpięte bezpośrednio do głośników nisko-tonowych a w roli zwrotnicy występuje kondensator który ma na celu przepuszczać tylko wysokie częstotliwości do gwizdka ponieważ i tak by nie odtwożył całego pasma

Awatar użytkownika
piotrkowalewski
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotrkowalewski » wt gru 19, 2006 10:34

Witam ponownie,
Ciekawa dyskusja :grin:

Zrobię tak:

- jak pisze m_maryszczak sprawdzę te kostki (to by było najlepiej) wtedy się okaże.
- potem rozbiorę przód i jeszcze rzucę okiem na kabelki, może tam gdzieś są? (osobne do tweeterów)
- na koniec zostaje mi ciągnięcie nowych kabli bo jak pisze Seru 79 te kable na tył to lipa (mam nadzieję że nie połamię plastików na progi i słupek) A przy okazji może ktoś ściągał już te plastiki?
- dzięki pszczyna , wyprzedziłeś moje pytanko o zwrotnice :prayer:

Niewiem tylko czy przed Świętami zdążę

Pozdrawiam :pub:
Bezusterkowych Świąt !
PiotrK.

[ Dodano: 08 Sty 2007 15:49 ]
Witam, ponownie

Jestem już po zamontowaniu głośników z tyłu i jest tak jak pisał m_maryszczak tz. w gumowej harmonijce łączącej drzwi z budą są piękne kostki do których doprowadzone są kable głośnikowe. Więc sprawa jest prosta:

1. Zdejmujesz plastik słupka (palcami zaczynając od góry, dół plastika wysuwasz do góry)
2. Widać już wtycznę z kabelkami, kabelki ucinasz przy samej kostce, zaginasz na zewnątrz (bo moga wpaść do rurki ochronej).
3. Ciągniesz kabelki od głośnika, poprzez gumową harmonijkę i jestes w domu.

PROSTE, ale zajeło mi kilka godzin :hehe:

Pozdrawiam, dzieki :okej:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”