Witam,
Mam pytanie odnosnie górnego zawiasu przednich drzwi kierowcy.
Chodzi o to, ze wyrobiła sie oś i jest luz. Czesc drzwi przy klamce minimalnie (5 mm) opadła.
Przy zamykaniu ocieraja na górze minimalnie o tylne drzwi (uszkadza sie lakier).
Czy ktos wie, czy trzeba wymienic caly zawias, czy tez mozna jakos wyjac i naprawic oske?
Pozdrawiam
Jarek
[mk4] Górny zawias przednich drzwi kierowcy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: [mk4] Górny zawias przednich drzwi kierowcy
Zawiasy w czwórkach są bardzo slabym punktem. Ośka składa się z dwóch części skręcanych na zwykły gwint...i bardzo często się to rozkręca, dolna część wypada i wtedy powstaje luz...jarorlit pisze:Witam,
Mam pytanie odnosnie górnego zawiasu przednich drzwi kierowcy.
Chodzi o to, ze wyrobiła sie oś i jest luz. Czesc drzwi przy klamce minimalnie (5 mm) opadła.
Przy zamykaniu ocieraja na górze minimalnie o tylne drzwi (uszkadza sie lakier).
Czy ktos wie, czy trzeba wymienic caly zawias, czy tez mozna jakos wyjac i naprawic oske?
Pozdrawiam
Jarek
Natomiast niesamowitą zaletą jest to, że zawiasy są przykręcane a nie spawane do słupków.
i teraz:
JEŚLI luz ośki powstał właśnie z powodu odkręcenia dolnej części ośki - i na dodatek powstał niedawno - to poprostu kup dolną część tej ośki (w serwisie 22 zł, na szrocie pewnie nic) i przykręć.
Ale jeśli masz już tak jakiś czas, to kup cały zawias (w serwisie 52 zł), bo MOMENTALNIE wyciera się tuleja takiej luźnej ośki zawiasu (wystarczy miesiąc zwykłego otwierania drzwi) i wtedy nowa ośka nic nie da, bo uszkodzona jest ta tuleja...
konkludując - lepiej kupić cały zawias... żadne pieniądze a efekt pewny.
Z tego co słyszałem, to wady zawiasów to norma w tych samochodach - wynika to z tego, że montaż drzwi w fabryce następuje na "świeżym", nie do końca utwardzonym jeszcze lakierze - i dolna część ośki przykleja się do tego lakieru, co w w wyniku otwierania drzwi powoduje że zawias się sam "rozkręca".
Witam.
Mam juz nowy zawias, ale tez problem z demontażem starego...
Czy ktos wie jak odkręcić górny zawias przednich drzwi?
Dostęp do jednej ze srub wydaje sie być z "wnętrza" karoserii.
Czy aby ja odkrecic trzeba rozbierac plastiki tablicy rozdzielczej?
Czy ktos to kiedys robil samodzielnie?
Bede wdzieczny za odpowiedz !!!
Mam juz nowy zawias, ale tez problem z demontażem starego...
Czy ktos wie jak odkręcić górny zawias przednich drzwi?
Dostęp do jednej ze srub wydaje sie być z "wnętrza" karoserii.
Czy aby ja odkrecic trzeba rozbierac plastiki tablicy rozdzielczej?
Czy ktos to kiedys robil samodzielnie?
Bede wdzieczny za odpowiedz !!!
Oj tutaj to już tak konkretnie nie pomogę, bo ja zmieniałem zawias w tylnych drzwiach. I tam trzeba było zdejmować plastik ze słupka, żeby dostać się do tej szpilki od wewnętrznej strony.
Więc na 90 % rzeczywiście trzeba będzie odjąć boczek deski rozdzielczej, żeby dostać się do szpilki od wewnątrz. Ale jak dokładnie to tam wygląda to niestety nie umiem powiedzieć.
[ Dodano: 29 Gru 2006 14:25 ]
Acha - co do zakresu "rozbierania deski rozdzielczej" to wydaje mi się, że trzeba tylko zdjąć sam boczek (czli tę część w której jest puszka na bezpieczniki) - one się dają zdemontować.
Więc na 90 % rzeczywiście trzeba będzie odjąć boczek deski rozdzielczej, żeby dostać się do szpilki od wewnątrz. Ale jak dokładnie to tam wygląda to niestety nie umiem powiedzieć.
[ Dodano: 29 Gru 2006 14:25 ]
Acha - co do zakresu "rozbierania deski rozdzielczej" to wydaje mi się, że trzeba tylko zdjąć sam boczek (czli tę część w której jest puszka na bezpieczniki) - one się dają zdemontować.