racer18 pisze:Witam. Ja zaznaczyłem TAK ale to dlatego że strumiennice wkłada się zamiast katalizatora a jeśli ten jest już wypalony to blokuje wylot spalin i zamontowanie strumiennicy ułatwi mu oddychanie, natomiast jeśli katalizator jest ok to raczej nie wiele się zmieni ale napewno nie będzie jeździł gorzej.

Tu się zgadzam.
Z tym, że należy rozróżniać to coś nazywane strumiennicą łuskową, która w rzeczywistości jest rurą z wytłoczeniami od wewnątrz, a z zewnątrz wygląda jak katalizator. Jeżeli coś takiego zamontujesz to tak samo jakbys zamontował zwykłą rurę w miejsce katalizatora, tyle , że na przeglądzie nikt się nie czepnie, że katalizatora nie ma.
Taką strumiennice można montować w miejsce starego i przytkanego katalizatora bez obawy o silnik. Poprostu wydech jest odetkany i tak jakby silnik powraca do nominalnych parametrów.
Inna bajka jest ze strumienicami naddzwiękowymi (stożkowymi) gdzie wewnątrz jest zwężka wenturiego. Tak strumienica wytwarza podcisnienie za zwężką i powoduje szybsze opróżnianie cykindrów ze spalin. Ten typ strumienic jest opatentowany i produkowany jedynie przez firme Michael. Taka stumienica jezeli jest zamontowana w nieodpowiednim miejscu moze doprowadzic nawet do wypalenia gniazd zaworów.
to tyle z mojej wiedzy na ten temat.