[mk2] nowe kable WN, palec i kopułka - sposób podłączenia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz gru 03, 2006 00:25

najlepiej sobie robisz tak zeby nie pomieszac, sciagasz kabel, wykrecasz swiece, wkrecasz nowa swiece i zakladasz nowy kabel , z pozostałymi tak samo i sie na pewno nie pomylisz :) rob pojedynczo to bedzie ok , podłączenie 4 kabli to nie problem a pomysl jak masz 6 cylindrow i kable w łapie i nie wiesz jak połączyc :D:D

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Post autor: Kowal_ » ndz gru 03, 2006 12:22

Nie daje sobie z tym rady :(

vwmarek

wczoraj wydawało mi sie to oczywiste, ale co to jest pozycja GMP? :kac:

Nie umiem prawidłowo wpiąć tych kabli w kopułke :(

Miałem kilka możliwości, że coś tam załapywało na jeden cylinder chyba, ale nic pozatym :(

Może jakiś posiadacz 1.3MH napisze jak u niego jest?

I jeszcze jedna sprawa - cały czas mówimy o zapłonie 1-3-4-2, ale pytanie w którą stronę palec sie obraca? :blush:

ehhh :/

EDIT:

jak na razie jedynym pracującym zestawieniem jest kiedy pierwsza świeca jest podpięta do prawej dolnej dziurki i układ 1-3-4-2 z tym, że nie wszystkie cylindry pracują i trzeba trzymać gaz :/

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
sGARY
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sGARY » ndz gru 03, 2006 12:50

palec obraca sie w prawo! na aparacie zaplonowym po podniesieniu kopulki i sciagnieciu tego plastiku jest takie naciecie i to naciecie jest do ustawiania zaplonu na oko ;) i wskazuje to na pierwszy cylinder!

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Post autor: Kowal_ » ndz gru 03, 2006 14:56

sGARY pisze:palec obraca sie w prawo! na aparacie zaplonowym po podniesieniu kopulki i sciagnieciu tego plastiku jest takie naciecie i to naciecie jest do ustawiania zaplonu na oko ;) i wskazuje to na pierwszy cylinder!
OK. Ustawiłem poczynając od tego nacięcia. (mam nadzieje, że na dobre nacięcie patrzałem - to na samej krawędzi obudowy metalowej)

Ale słuchajcie, jest inny problem :crazy:

Auto chodzi, ale odgłos pracującego silnika jest całkiem inny niż poprzednio, do tego gaśnie jak się nie trzyma gazu i sprawia wrażenie jakby nie pracował dobrze na wszystkie cylindy (brak takiej jakby synchronizacji pracy, trzęsie budą). Myślałem, że kable moga być uszkodzone, ale na starych jest to samo :(

Czytałem, że przy zmianie kopułki może się przestawić zapłon - pytam jak!? Przecież ja niczego innego nie dotykałem jak kopułki, palca i kabli oraz tej osłonki.. !?!?

Ehhh niby takie to proste a jakie problemy!

Teraz co mam zrobić? Czeka mnie mechaniik?

EDIT

Chłopaki! Zrobiłem to.

Kluczem do tego wszystkiego jest:

PALEC ROZDZIELACZA W 1.3 MH OBRACA SIĘ W LEWO!

Wszystko śmiga już tak jak powinno.

Dzięki wszystkim.

Porozdawałem punkciki :)

:okej:

330KM/450Nm

Awatar użytkownika
sGARY
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sGARY » ndz gru 03, 2006 14:59

No to sie ciesze :) milej jazdy :)

Zablokowany