Witajcie
Otóż mam taki problem...gdy silnik się nagrzeję i samochód jest w ruchu to wskaźnik temperatury wskazuje normalne 90 st C...gdy postoję trochę w korku to temperatura rośnie do 100-102 st C (wg wskaźnika) i dopiero wtedy zaczyna spadać...wygląda to tak jakby wentylator włączał się za późno...chociaż temperatura tych 102-103 st nigdy nie przekroczyła...albo wskaźnik pokazuje co innego a termiczny włącznik który jest oddalony od czujnika odczytuje inaczej...
Tak jest od początku zakupu samochodu (czyli od ponad roku) i nic się nie dzieje.
Wentylator sprawny, dwa biegi sprawne, wymieniony termostat, korek zbiorniczka, termiczny włącznik wentylatora...
Macie jakieś pomysły co to może być?
Dzięki za rady
Pozdrawiam
Piotr W.
[Mk3 1,6 ABU] Problem z temperaturą?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
piotrw, są 2 sprawy:
- Ja nie widzę problemu bo 102 to nie dramat - u mnie jest to 99 stopni (wtedy załacza się wentylator). Dramat byłby jakby temp rosła do 110 stopni,
- Kolejna sprawa czy aby napewno kupiłeś termika do ABU a nie do jakiegoś diesla?? Czy termostat kupiłeś 84 stopnie a nie 87? No i czy temp załaczenia wentylatora odczytałeś z komputera czy ze wskaźnika? Jak ze wskaźnika to sprawdź to jeszcze komputerem, a jak to jest faktycznie 102 stopnie, ale trzyma generalnie 90 to nie ma problemu.
- Ja nie widzę problemu bo 102 to nie dramat - u mnie jest to 99 stopni (wtedy załacza się wentylator). Dramat byłby jakby temp rosła do 110 stopni,
- Kolejna sprawa czy aby napewno kupiłeś termika do ABU a nie do jakiegoś diesla?? Czy termostat kupiłeś 84 stopnie a nie 87? No i czy temp załaczenia wentylatora odczytałeś z komputera czy ze wskaźnika? Jak ze wskaźnika to sprawdź to jeszcze komputerem, a jak to jest faktycznie 102 stopnie, ale trzyma generalnie 90 to nie ma problemu.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....