mmisiak pisze:1. olej - jezdzony na Mobil1 do tej pory, czas wymiany i tak sie zbliza - wiec musze - czy to dobry olej na to autko, cyz moze zmienic na cos innego ?
Dobry nie zmieniaj

Pewnie syntetyk albo półsyntetyk.
Lej taki jak był.
mmisiak pisze:2. swiece - pewnie bym o tym zapomnial... ile kosztują z grubsza i co ile przydaloby sie zmieniac ?
Ja świece co jakieś 12-15 tys wymieniam.
Koszt to dużo zależy jakie świece.
Ale średnio jest to koszt koło 20 zł za sztukę.
mmisiak pisze:3. Filtry - no to tu troche mam metlik niewiedzy

Na pewno paliwa, oleju, powietrza - co to za cudo ten przeciwpylkowy i do czego ? czy są jeszcze jakies dodatkowe ?
Filtru paliwa nie musisz jeszcze zmieniać.
Wystarczy wymienić filtr powietrza ~35 zł i przeciwpyłkowy też ~30-40zł.
Filtr oleju oczywiście razem z wymianą oleju.
Przeciwpyłkowy to filtr na podszybiu odpowiadający za oczyszczanie powietrza dostającego się z zewnątrz do kabiny.
Dobrze go przed zimą wymienić bo jak jest już zapchany to kiepsko będą szyby odparowywać, ponieważ nie będzie tak dobrze dmuchawa dawała ze względy na większe opory (jak w odkurzaczu w sumie

)
mmisiak pisze:4. Paski... wg ksiazki serwisowewj 40 kkm temu (przy 90kkm) był wymieniany pasek zebaty (pewnie rozrządu),. o rolkach nie wiem (musze obejrzec naklejki w aucie...) co ile to sie wymienia wszystko ?
Rozrząd jak był wymieniany to dobrze.
Jeżeli w książce serwisowej napisane jest że co 90 tys się wymienia to niech tak będzie.
Nie ma sensu go ruszać narazie.
(oczywiście jeżeli jesteś pewien , że rzeczywiście był wymieniany

)
Pasek klinowy to najlepiej jak mechanik spojrzy na przeglądzie.
W momencie kiedy widać na nim pęknięcia to znaczy, że do wymiany.
mmisiak pisze:5. Pewnie i klockom hamulcowym wypadaloby sie przyjrzec...
Nie jestem pewien na 100% ale chyba w każdym MK4 były czujniki zużycia klocków.
Jak będą do wymiany to zaświeci Ci się kontrolka.
Jeżeli nawet nie ma kontrolki to słychać by było że zaczynają juz przycierać.
Ale dokładnie to Ci też może powiedzieć mechanik podejrzewam, że bez wyjmowania klocków.