[MK3 SYNCRO] Problem z tłumikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

aneczka306
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3 SYNCRO] Problem z tłumikiem

Post autor: aneczka306 » sob lis 18, 2006 18:40

Mam Golfa III z napędem Syncro. W środkowym tłumiku ma dziurę, i tu sie zaczynają schody gdyż podobno do tego Golfa nie ma zamienników,a oryginalny VW to koszt ponad 1000zł. Szukam pomocy w rozwiązaniu tego problemu najtańszym kosztem. Może ktoś zna jakiś dobry warsztat gdzie naprawiają (spawają) tłumiki w Warszawie.

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » sob lis 18, 2006 23:14

Adresu nie znam ale fachowcy od tłumików zrobia to bez problemow. U mnie na Ślasku to nawet kolesie robia od podstaw tłumiki z nierdzewki na wzór starego jesli jest niestandardowy. Co do zamiennika to troche nie chce mi sie wierzyc ze nie produkuja takei firmy jak asmet, bosal itp.

Tu link a tam takze wydech do Syncro
http://www.catalogue.bosal.com/pages/ex ... 1.8&fuel=B

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 18, 2006 23:59

POdałeś link do II-ki. To trojki faktycznie jakby nikt nie robi. Pewnie trzeba bedzie dorobić na wzór.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Atomic10
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Atomic10 » ndz lis 19, 2006 00:25

Przepraszam pomyliłems ie tu jest link do tłumików w sklepie inter-cars

http://www.intercars.com.pl/ tam oczywiście sklep internetowy.... tłumik srodkowy o oznaczeniu ASM03.036 koszt 126zł
http://www.fota.pl/fota_pl/web/pl tu takze warto zobaczyc ewentualnie zadzwonic i popytać
http://www.automotosklep.pl/witryna_ie.htm tu takze znalazłęm tylko dziwne numery sa podane

W razie czego zawsze można zadzonić i sie zapytac :-)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz lis 19, 2006 01:04

aneczka306, Witam ponownie koleżankę od Syncro :) :kwiat: .
Mam nadzieje, że tłumik nie zmienił Twojego dobrego zdania o Syncro :chytry: , bo pamiętam, że kiedyś dałaś się nam przekonać do jego zalet :) Z resztą w zimie zobaczysz :)

Co do tłumika, wiele nie pomogę, bo nawet nie myślałem o tym - jakiś nieszczęsny niemiecki właściciel wymienił mi CAŁY KPL. WYDECH (w TDI jest cały podwójny ma 2 katalizatory i rury + tłumiki) na nóweczkę w ASO, do dziś się świeci jak pieskowi ....... ;) i widnieją znaczki VW Audi! Pewno z tysiaka euro (albi więcej) zabulił przed odsprzedażą autka :panna:

Jedno co Ci powiem OMIJAJ ASO, oni zawsze są pomocni (czytaj: chcą pomóc samym sobie). Może i nie ma do Syncro zamiennika (to nie jedyny przypadek). Dlatego szukaj u tłumikarzy, coś dorobią.

Tu Ci wygrzebałem temacik, bo prędzej, czy później się przyda (na dziurawych drogach 100licy). Oryginalne tuleje tylnej belki Sycnro kosztują... 780 zł za komplet, zamienników NIE MA, a tu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=67478
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... cro+tuleja
się dowiesz jak zrobić, żeby kosztowały 90 zł :okej: :metal:
Prędzej, czy później się przyda :)
W razie podobnych kłopotów, szukajmy na forum, bo niektóre części do Syncro, podpasują z innych autek ;)
Pozdrawiam!

aneczka306
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aneczka306 » pt lis 24, 2006 00:59

Witam !!Mam pytanie do Grześka1982!! Czy twój Syncro ma też dwa środkowe tłumiki.?? Bo u mnie jest rozgałęzienie na dwa tłumiki środkowe, które się łączą i przechodzą w tłumik końcowy. W Bosalu sa ponoć zamienniki do Syncro, ale to musze jechać i zobaczyć jak one wyglądają. W Asmecie przedstawiciel mi podał numer tłumików do Syncro, ale jest to całkiem inny tłumik. Można przerobić u tłumikowca te dwa środkowe na jeden?? Nie bedzie problemów z silnikiem (obrotami,etc)??
Pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt lis 24, 2006 02:22

Witam :)
aneczka306 pisze:Czy twój Syncro ma też dwa środkowe tłumiki.
Jutro dokonam wślizgu pod Golfa i Ci powiem jak jest dokładnie na 100% ;)
TDI mają inny wydech- ja mam cały podwójny- mam chyba 2 plecionki, potem 2 katalizatory obok siebie, następnie idą 2 rurki do wspólnego tłumika środkowego :kac:
aneczka306 pisze:Bo u mnie jest rozgałęzienie na dwa tłumiki środkowe
Ale czegoś takiego chyba nie mam... Sprawdzę i dam znać.
aneczka306 pisze:Syncro, ale jest to całkiem inny tłumik
Może do GolfaMK2?
aneczka306 pisze:Można przerobić u tłumikowca te dwa środkowe na jeden

Byłoby to możliwe, ale wszystko zależy od miejsca pod spodem. Ale u mnie wszystko chyba idzie razem środkiem i tłumik środkowy jest wspólny (ale rury sa cały czas dwie zamiast jednej). Mam kombi, ale nie wiem czy to ma znaczenie...
aneczka306 pisze:Nie bedzie problemów z silnikiem (obrotami,etc)??
Może dźwięk być inny, ale jak założy odpowiedni tłumik (żeby oporów nie robił) do tego silnika (1.8 ABS masz?) to będzie ok.
Napiszę Priva do Cefaloid'a żeby tu zajrzał. On ma 1.8 ABS Syncro takie jak Ty.
Będzie wiedział lepiej niż ja :)
Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 24 Lis 2006 01:48 ]
Jeszcze coś w edku Ci znalazłem: numery części. Zobacz, czy wszystko ok ;) Jak coś jest na nast. liście to uzupełnię.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt lis 24, 2006 11:15 przez Grzesiekk1982, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » pt lis 24, 2006 09:18

Kiedyś miałem Nissana Terrano i ten sam problem z tłumikami czyli dużą cenę przy braku zamienników.

Najlepiej znaleźć zakład który zespawa taki tłumik biorąc sobie wzór z oryginalnego - biorą przyzwoitej klasy zbliżone tłumiki od innego auta, tną na rurach, wspawują zaczepy itp, odpowiednio wszystko gną i jest ;) Cena w prównaniu z ASO duużo mniejsza. A trwałość niezła bo uzywają fabrycznych tłumików. Acha - nie musi być to wg mnie konstrukcja taka jak mamy tzn. rozwidlająca się rura i 2 tłumiki. W Golfie II przy niemalże tym samym silniku 1.8 jest tam tylko jeden tłumik.

W każdym razie w Terrano nie było żadnych problemów po założeniu takiego tłumika.
Problemem był ogólny b. wysoki koszt utrzymania i powszechne mniemanie że kierowcę takiego auta można a nawet trzeba oskubać z kasy ;)

A może faktycznie na razie da się minimalnym kosztem podspawać dziury i jakoś zimę przejeździć? I tak sól na drogach to niech go sobie zżera ;)

Konto usunięte.

aneczka306
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3 Syncro]-problem z tłumikiem

Post autor: aneczka306 » pt lis 24, 2006 20:11

Witam!! Dzięki za schemat części.Po sprawdzeniu modelu-jest to Golf ADZ- tłumik środkowy 1H0 253 409 F i końcowy 1H0 253 609 C. Teraz pozostaje tylko znaleźć rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: [MK3 SYNCRO] Problem z tłumikiem

Post autor: RobertP » pt lis 24, 2006 20:18

aneczka306 pisze:Szukam pomocy w rozwiązaniu tego problemu najtańszym kosztem.
kupić spawarkę nawet taką za 150-200zł do tego stosowne cienkie
elektrody do aluminium czy nierdzewki i pospawać czy dac małą łatkę z blachy
a moze ktoś Ci pospawa, bez demontażu tłumika jak jest dobre dojście ...
a ja z demontażem to migomat da radę ...
jak będa spawać bez demontażu to koniecznie trzeba odłączyć akumulator !!!

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”