[mk3] kolorowe oznaczenia na sprężynach jakie wersje silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bamber
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[mk3] kolorowe oznaczenia na sprężynach jakie wersje silnika

Post autor: bamber » pt lis 24, 2006 01:47

VWitam!!
Słuchajcie, naszukalem sie na forum o tych rodzajach sprezyn w Golfikach ale nic nie ma konkretnego :/ Tak wiec skoro nikt nie umie tego rozszyfrowac to zrobmy sąde i piszcie jakie macie kolory kropek na sprezynach, jaka wersja golfa, jaki silnik, ktory rok produkcji, jak zbiore dane to je ładnie zamieszcze na forum :)
Podpowiedz dla tych ktorzy nie wiedza gdzie szukac kropek = kropki znajdziemy wylacznie na oryginalnych sprezynach, zazwyczaj sa to gorne zwoje sprezyny, od strony zewnetrznej wiec nie powinno byc duzego problemu, wiec szmatka w ruch i patrzcie co tam namalowane jest :)
pozdrawiam!

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » pt lis 24, 2006 09:38

Witam!

U mnie sa 3 kropki: jedna pomaranczowa i dwie biale.Auto to Golf 3 GL 1.6ABU 94r.
A tak wlasciwie to co te kropki oznaczaja?Twardosc sprezyn czy cos innego?Zastanawia mnie to gdyz moj golf jest strasznie twardy (nawet jak na VW) i niestety jezdzenie nim po naszych drogach jest jest malo przyjemne... :panna:.Co innego jak sie wyjedzie poza miasto na jakas lepsza sciezke wtedy jest rewelka auto jedzie jak po szynach ale w miescie jest masakra.To jak to jest z tym oznaczeniem sprezyn?

Morganelo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Morganelo » pt lis 24, 2006 09:54

Może ktoś ma coś na ten temat i zapoda jakieś info co oznaczają poszczególne oznaczenia i do jakich rodzajów się zaliczają takie sprężyny????

Chętnie skożystam z takiej wiedzy bo właśnie jestem na etapie chęci zakupu nowego zawieszenia do siebie (Mk2 91r.)...Jak ktoś może podpowiedzieć jakie zastosować to też się przyda....

Pora zmieniać swój swiat, więc zaczne od Golfika...

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » pt lis 24, 2006 10:02

VW Golf III GT Special, silnik 1.8 ABS, rok listopad 1992 a sprężyny mają dwie kropki - Zieloną i Pomarańczową.
PS. Sam jestem ciekaw jaką "twardość" oznaczają, ale są to jedne z tych twardszych, po zakrętach fajnie a po dziurach mniej fajnie...

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”