[mk3 vr6] Czy vr6 jest na pompowtrysku ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
lawrai
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

[mk3 vr6] Czy vr6 jest na pompowtrysku ?

Post autor: lawrai » ndz lis 19, 2006 01:05

Witam , mam takie głupie pytanie ale zastanawiia mnie to , bo juz sam zgłupiałem . Mam golfa III 2.8 L . Zamierzam kupić coś takiego jak w linku poniżej do niego :

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=142995144

ale napisałem najpierw do tego faceta co to sprzedaje i odpisał mi coś takiego :

Kompresor jest uniwersalny i pasuje do kazdego samochodu który posiada wtrysk paliwa.
Generalnie pompowtryskiwacz podaje mieszankę pod wiekszym cisnieniem co przyczynia się do wzrostu mocy.
Wiadomo ze przyrost nie będzie bardzo duzy i producent szacuje go nawet do 10 %.
Najlepsze efekty można osiągnać wymieniajac swiece na sportowe o przedłuzonym, skrecanym lub innym dającym lepsze efekty zarniku oraz zamontowaniu dobrego układu dolotowego dającego do układu jak najwiecej powietrza.
Niestety nie mozną non stop jezdzić na 10 bar ponieważ możemy zniszczyć silnik.

Wiem ze vr6 ma 6 wtryskiwaczy ale czy to oznacza ze jest na pompowtrysku ?? . W goferze wszystkie wtryskiwacze czyli sześć , są na jednej listwie do której idą dwa węzyki od paliwa . Moje pytanie brzmi ogólnie czy vr6 jest na pompowtrysku i czy da sie w nim podłączyć coś takiego ?? . Proszę o pomoc , w zamian odwdzięcze się plusem . Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na podpowiedz :okej:

budujemy syncro :

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz lis 19, 2006 01:21

lawrai, pompowtryskiwacze to są ale w silnikach diesla a nie w VR6...

[ Dodano: Nie Lis 19, 2006 00:24 ]
a tak na marginesie to nie kupuj takich rzeczy no co Ty? Podniesienie ciśnienia paliwa??? Wtryski Ci rozwali i nic więcej. Doładowanie osoąga się poprzez wzrost ciśnienia całej mieszanki paliwowo powietrznej lub na początek samego powietrza, ale nie samego paliwa!

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz lis 19, 2006 01:29

lawrai pisze:pompowtryskiwacz podaje mieszankę pod wiekszym cisnieniem co przyczynia się do wzrostu mocy
O jejku, olaboga w imię ojca Tadeusza i całej rozgłośni takich bredni tom nie słyszoł odkąd pamiętam :D :D :panna:
W VR6 jest wielopunktowy elektronicznie sterowany wtrysk paliwa i tyle :) Dokładnie Bosch Motronic M 2.7 lub 2.9

Np doo diesla to w ogóle tego się nie da włożyć, bo niby gdzie? na prawwody wysokiego ciśnienia? Hehe a na przewodach niskiego ciśneina wilkie g**** to by dało. Tyle co pompa w baku ;)

Swiece to zaleca producent (mają jakąś okdeśloną wartość ciepła i można więcej spieprzyć dobierając je na chybił-trafił.
lawrai pisze:możemy zniszczyć silnik.
W jednym chociaż jestem z nim zgodny....

Trzymaj się tego, co wiesz. Nie słuchaj ludzi sprzedających na Allegro wszystko, co przypłynie z Chin. Widać się zna tak, jak ja na rasowych kurach (tydzień temu się dowiedziałem, że takie istnieją :D )

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz lis 19, 2006 02:02 przez Grzesiekk1982, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lawrai
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: lawrai » ndz lis 19, 2006 01:35

ehhehe własnie dlatego postanowiłem tu o tym napisać . Troche mnie to kusi ale chyba zrezygnuje bo silnika moze sie nie zniszczy co jednak wtryskiwacze :/ . Ogólnie rzecz ciekawa , napewno lepiej by działała niż magnetyzery czy ceramizery :bigok:

budujemy syncro :

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2741405&sid=7934459afb85f7d17f39e6aedb9f6af7#2741405

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz lis 19, 2006 01:36

HEJA!!!!! MAM POMYSŁA!!!!
Napisz do niego, jak znaleźć w VR6 te pompowtryskieacze i nam tu przekopiuj to, co Ci odpowie :D Napisz, że znalazłeś tylko 3, zapytaj gdzie jest następne trzy.
Zapytaj, czy to należy montować PRZED pompowtryskiwaczem, czy ZA pompowtryskiwaczem? Czy też może pomiędzy POMPO- a -WTRYSKIWACZEM
Ciekawy wykład może Ci wysłać :D :D :rotfl:
Koleś nie ma pojęcia o tym co sprzedaje...
Nie ma sensu tego kupiwać...
Pozdrawiam.

[ Dodano: 19 Lis 2006 00:37 ]
O dzięki za +
To mój jubileuszowy setny POMÓGL :pub: :pub: :pub: hehe

Awatar użytkownika
lawrai
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: lawrai » ndz lis 19, 2006 01:37

ehheehe napisałem :) , wkleje tutaj to co odpisze :) . Napisałem ogólnie czy to bedzie pasowac i ze taka i taka sprawa , ze sie nie kumam w tym itp. Pozdro :)

budujemy syncro :

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » ndz lis 19, 2006 01:57

HEHE cyrkowo :bigok: .

Dodam, że Adamtd dobrze gada- to nie ma prawa działać!
Przecież głównym parametrem do odmierzenia dawki, czy stworzenia meiszanki paliwowo-powietrznej jest ILOŚĆ POWIETRZA.

W dieslu generalnie jak więcej nadmucha (turbo), to lepiej się spala ta sama ilość ON (lub zamienników ;) ).

W benzyniaku natomiast koneiczne jest precyzyjne odmierzenie
ilości powietrza tak, aby wtrysnąć tyle paliwa ile potrzeba, aby mieszanka oscylowała wokół stechiometrycznej (współczynnik lambda ok 1), ze względów ekologicznych i na przebieg procesu spalania.

Dlatego dołądowane benzyniaki tyle żłopią, a doładowane diesle, są wręcz oszczędniejsze niż wolnossące.

Mierzone jest najpierw powietrrze, dopiero później obliczana jest do neigo ilość paliwa.
A nie na odwrót.
Przy takim wzbogaceniu mieszanki,będzie zbyt mało tlenu, aby spalić wtryśnięte paliwo. Dojdzie to niecałkowitego i niezupełnego spalania, powstaną ogromne ilości niespalocynch węglowodorów ( w tym stałe sadze), które zapchają katalizator, zrobią syf w cylindrach :bajer:
Ponadto sonda lambda wykryje brak tlenu w spalinach i będzie dążuć do zubożenia mieszanki), a to ustrojstwo będzie nadal nabijać ciśnienie.
Czy może to spowodować wystąpienie kodu błędu? Nie wiem.

Zobaczymy co gość odpowie :D :bajer:

Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”