witam moze ktos z forumowiczów wie jak zmierzyc punkty zbierznosci w mk2? Jakie powinny być wymiary? bardzo prosze o pomoc .
pozdrawiam
punkty zbierzności w golfiku 2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bartek1001
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jeżeli chodz Ci o geometrie kół to ja bym się w to nie bawił, sam i tak dokładnie tego nie zrobisz ( no chyba że masz odpowiedni sprzęt). Gemetrie kół mierzy się e ten sposób że sprawdza się kąty nachylenia kół i zbierzność t.z. równoległość kół. Ja bym Ci polecił z tym jechać do mechanika który ma odpowiedni sprzęt, zrobi Ci to za jakieś 50 zł.
piosz7 pisze:Jeżeli chodz Ci o geometrie kół to ja bym się w to nie bawił, sam i tak dokładnie tego nie zrobisz ( no chyba że masz odpowiedni sprzęt). Gemetrie kół mierzy się e ten sposób że sprawdza się kąty nachylenia kół i zbierzność t.z. równoległość kół. Ja bym Ci polecił z tym jechać do mechanika który ma odpowiedni sprzęt, zrobi Ci to za jakieś 50 zł.
Widzę , że ktoś zapożyczył sobie fotę z mojej aukcji i wykorzystał ją do profilu

Golf Mk2 TDI 110KM Max Voll :)
Z tego co mi wiadomo to kilka osob ktore znam podjelo to wyzwanie 
Nio i robili to tak:
Katy - robili sobie z poziomica jakies podloze stawiali tam auto i na opone od gory kladli na jakiejs listewce sznurek z przywiazana na dole nakretka (tak zeby pion wylapac ) no i mierzyli odleglosc sznurka od rantu felgi - ustawiali to na taka sama odleglosc.
Zbierznosc - auta z napedem na przod powinny miec (chyba) delikatno rozbierznosc jak mierzysz odleglosc felg to na przedniej czesci powinno byc z milimetr wiecej niz w tylnej czesci.
Tylko wiesz takie cos czasem jest wielce czasochlonne, bo ustawienie katow moze zepsuc zbierznosc i odwrotnie tak wiec ja zawsze wole jechac na odpowiedni sprzet (swego czasu kolo na stacji diagnostycznej OTL ustawial mi to wszystko za koszt flachy
) nie wiem jak teraz ale pewnie tez by sie udalo - dawno tam nie bylem. no i z tego co mi wiadomo to normalnie mozna to ustawic za kwote ok 50zl.
Czasem mozna nerwy stracic
Pozdro:
Slawek.

Nio i robili to tak:
Katy - robili sobie z poziomica jakies podloze stawiali tam auto i na opone od gory kladli na jakiejs listewce sznurek z przywiazana na dole nakretka (tak zeby pion wylapac ) no i mierzyli odleglosc sznurka od rantu felgi - ustawiali to na taka sama odleglosc.
Zbierznosc - auta z napedem na przod powinny miec (chyba) delikatno rozbierznosc jak mierzysz odleglosc felg to na przedniej czesci powinno byc z milimetr wiecej niz w tylnej czesci.
Tylko wiesz takie cos czasem jest wielce czasochlonne, bo ustawienie katow moze zepsuc zbierznosc i odwrotnie tak wiec ja zawsze wole jechac na odpowiedni sprzet (swego czasu kolo na stacji diagnostycznej OTL ustawial mi to wszystko za koszt flachy

Czasem mozna nerwy stracic

Pozdro:
Slawek.
- bartek1001
- Mały gagatek
- Kontakt:
bartek1001 pisze:dzieki za odp. ale mnie chodzilo o to czy auto jest krzywe i w jaki sposob sie to mierzy
mialem wypadek i dach mi pofalowalo wiec krzywe jest na bank tylko chcialem wiedziec czy duzo. Zbierznosc ustawialem wczoraj wiec wiem ile to jest pracy
Rozumiem

Takie maszynki tez maja blacharze czy serwis - na bank

Podaj mi dokladnie rocznik - chociaz pwenie to nie ma znaczenia ktory rocznik - a ja postaram sie dowiedziac sie ile sle sie da na temat tych wymiarow - jeden kolo u nas ma programik AUTIROBOT z wymiarami autek - tylko za cholery nie chce go nikomu udostepnic

Pozdro:
Slawek.