punkty zbierzności w golfiku 2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bartek1001
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

punkty zbierzności w golfiku 2

Post autor: bartek1001 » pt lut 25, 2005 13:07

witam moze ktos z forumowiczów wie jak zmierzyc punkty zbierznosci w mk2? Jakie powinny być wymiary? bardzo prosze o pomoc .
pozdrawiam

Awatar użytkownika
piosz7
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: piosz7 » pn lut 28, 2005 10:36

Jeżeli chodz Ci o geometrie kół to ja bym się w to nie bawił, sam i tak dokładnie tego nie zrobisz ( no chyba że masz odpowiedni sprzęt). Gemetrie kół mierzy się e ten sposób że sprawdza się kąty nachylenia kół i zbierzność t.z. równoległość kół. Ja bym Ci polecił z tym jechać do mechanika który ma odpowiedni sprzęt, zrobi Ci to za jakieś 50 zł.

str593

Post autor: str593 » pn lut 28, 2005 10:46

Ja za sprawdzenie geometrii kol przednich z ustawieniem zbierznosci zaplacilem 60zl

arek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: arek » pn lut 28, 2005 11:13

piosz7 pisze:Jeżeli chodz Ci o geometrie kół to ja bym się w to nie bawił, sam i tak dokładnie tego nie zrobisz ( no chyba że masz odpowiedni sprzęt). Gemetrie kół mierzy się e ten sposób że sprawdza się kąty nachylenia kół i zbierzność t.z. równoległość kół. Ja bym Ci polecił z tym jechać do mechanika który ma odpowiedni sprzęt, zrobi Ci to za jakieś 50 zł.

Widzę , że ktoś zapożyczył sobie fotę z mojej aukcji i wykorzystał ją do profilu :chytry:

Golf Mk2 TDI 110KM Max Voll :)

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » wt mar 01, 2005 01:51

Z tego co mi wiadomo to kilka osob ktore znam podjelo to wyzwanie ;)
Nio i robili to tak:
Katy - robili sobie z poziomica jakies podloze stawiali tam auto i na opone od gory kladli na jakiejs listewce sznurek z przywiazana na dole nakretka (tak zeby pion wylapac ) no i mierzyli odleglosc sznurka od rantu felgi - ustawiali to na taka sama odleglosc.
Zbierznosc - auta z napedem na przod powinny miec (chyba) delikatno rozbierznosc jak mierzysz odleglosc felg to na przedniej czesci powinno byc z milimetr wiecej niz w tylnej czesci.

Tylko wiesz takie cos czasem jest wielce czasochlonne, bo ustawienie katow moze zepsuc zbierznosc i odwrotnie tak wiec ja zawsze wole jechac na odpowiedni sprzet (swego czasu kolo na stacji diagnostycznej OTL ustawial mi to wszystko za koszt flachy ;)) nie wiem jak teraz ale pewnie tez by sie udalo - dawno tam nie bylem. no i z tego co mi wiadomo to normalnie mozna to ustawic za kwote ok 50zl.
Czasem mozna nerwy stracic ;)

Pozdro:

Slawek.

Awatar użytkownika
bartek1001
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bartek1001 » czw mar 03, 2005 12:30

dzieki za odp. ale mnie chodzilo o to czy auto jest krzywe i w jaki sposob sie to mierzy
mialem wypadek i dach mi pofalowalo wiec krzywe jest na bank tylko chcialem wiedziec czy duzo. Zbierznosc ustawialem wczoraj wiec wiem ile to jest pracy

moj wolfik

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » czw mar 03, 2005 16:06

bartek1001 pisze:dzieki za odp. ale mnie chodzilo o to czy auto jest krzywe i w jaki sposob sie to mierzy
mialem wypadek i dach mi pofalowalo wiec krzywe jest na bank tylko chcialem wiedziec czy duzo. Zbierznosc ustawialem wczoraj wiec wiem ile to jest pracy

Rozumiem ;)
Takie maszynki tez maja blacharze czy serwis - na bank ;) no tylko pewnie za darmo tego nie zrobia :(
Podaj mi dokladnie rocznik - chociaz pwenie to nie ma znaczenia ktory rocznik - a ja postaram sie dowiedziac sie ile sle sie da na temat tych wymiarow - jeden kolo u nas ma programik AUTIROBOT z wymiarami autek - tylko za cholery nie chce go nikomu udostepnic :(:( :( Hmmmm..... moze by tak kiedys z nim troche wiecej wypic i przekonac ze to nieladnie ;) ;) Czasem trzeba sie poswiecac ;)

Pozdro:

Slawek.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”