[mk2 PN] Odpalanie na zimno
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
[mk2 PN] Odpalanie na zimno
Witam. Problem może błahy, ale jestem ciekawy przyczyny - kiedy silnik jest zimny (samochód nocuje pod chmurką), gdy odpalam go z rana, jest takie coś, że zanim odpali słychć pojedyńcze "zapłony". Potem oczywiście zapala. Dlaczego nie zapala od razu tylko tak, jakby stopniowo? Paliwo mi się cofa? Czy może powietrze w przewodzie paliwowym? Czym to jest spodowowane?
- igor002
- Marysiakra

- Kontakt:
Re: [mk2 PN] Odpalanie na zimno
co masz na myśli mówiac pojedyncze zapłony? próbuje ząłapać ale nie łąpie i dopiero po chwili? czy moze nie pali na wszysctkie gary od razu?Lipek81 pisze:Witam. Problem może błahy, ale jestem ciekawy przyczyny - kiedy silnik jest zimny (samochód nocuje pod chmurką), gdy odpalam go z rana, jest takie coś, że zanim odpali słychć pojedyńcze "zapłony". Potem oczywiście zapala. Dlaczego nie zapala od razu tylko tak, jakby stopniowo? Paliwo mi się cofa? Czy może powietrze w przewodzie paliwowym? Czym to jest spodowowane?
ogulnie proponowął bym sprawdzenie zapłonu to raz, konta wyprzedzenia, dwa to przewody, świece, aparat, palec rozrdzielacza.
No i oczywiscie gażnik 2ee, to newralgiczny punk tego silnika, mysle ze tam też moze cos być. sprawdz też filtr paliwa.
Mk3 GTI 16V ABF
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Pojedyńcze "zapłony" - tak to sobie nazwałem - tak, jakby podczas odpalania udało mu się raz spowodować wybuch mieszanki w cylindrze, potem, w miarę upływu czasu (czyli podczas trzymania na rozruszniku) coraz częściej mu się to udaje, aż w końcu zapala. Cały proces odpalania trwa max. 5 sek., przed tym, jak silniku już odpali to są dwa - trzy takie pojedyńcze "zapłony". Kopułka i palec wymienione, przewody WN były zmieniane jakiś rok temu, tak jak i filtr paliwa.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Przewody nie mają przebicia - sprawdzałem w ciemnym garażu, ale nie polewałem ich wodą. Rozrusznik kręci dobrze. Zobaczę jeszcze te świece.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- swapy silników;
Wycofuję to co wczoraj napisałem ! Wymiana świec i przewodów okazała sie niewystarczająca. Dziś rano moja Golfina wysunęła wyraźną sugestię skorzystania z komunikacji publicznej. Wogóle zero współpracy ! Kręcił normalnie tylko nie chciał zapalić zarówno na gazie jak i benzynce! próbowałem poruszać przewodami do świec i tymi przy cewce ale nie pomogło !!