[mk2] silnik PN (wtrysk z RP) ryczy przy full-gazie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[mk2] silnik PN (wtrysk z RP) ryczy przy full-gazie

Post autor: replay » pn lis 13, 2006 08:38

Przerobiłem niedawno moja PN-ke na wtrysk z RP (monojetronic) wszystko fajnie jest tylko została mi do połączenia odma i kilka przewodów podciśnieniowych (m.in. ten do filtra powietrza). Silniczek juz pali i ładnie chodzi ale jak wciskam gaz do dechy to strasznie ryczy ;-) układ wydechowy na pewno mam dobry. Pytałem jednego mechanika i zastanawiał się czy czasem z RP-kach nie było jakiegoś tłumika na dolocie. Hmm.. moze ktoś zna przyczyne tak głośnej pracy silnika? Aaa i jeszcze jedno przewody paliwowe (wejscie i powrót) które wchodzą do wtrysku sa wkręcane na takich króćcach.. nie miałem ich przy kupionym wtrysku i dorobiłem coś podobnego ale mimo wszystko wolalbym mieć oryginały.. nie wiecie gdzie to dokupić? czy jest wogóle szansa? Z góry dzięki za wszystki odp

Życie zaczyna się po ... wyżej momentu obrotowego

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: [mk2] silnik PN (wtrysk z RP) ryczy przy full-gazie

Post autor: Borys » pn lis 13, 2006 08:58

replay pisze:Przerobiłem niedawno moja PN-ke na wtrysk z RP (monojetronic) wszystko fajnie jest tylko została mi do połączenia odma i kilka przewodów podciśnieniowych (m.in. ten do filtra powietrza). Silniczek juz pali i ładnie chodzi ale jak wciskam gaz do dechy to strasznie ryczy ;-) układ wydechowy na pewno mam dobry. Pytałem jednego mechanika i zastanawiał się czy czasem z RP-kach nie było jakiegoś tłumika na dolocie. Hmm.. moze ktoś zna przyczyne tak głośnej pracy silnika? Aaa i jeszcze jedno przewody paliwowe (wejscie i powrót) które wchodzą do wtrysku sa wkręcane na takich króćcach.. nie miałem ich przy kupionym wtrysku i dorobiłem coś podobnego ale mimo wszystko wolalbym mieć oryginały.. nie wiecie gdzie to dokupić? czy jest wogóle szansa? Z góry dzięki za wszystki odp
W rp była zwezka w dolocie ale w obudowie filtra powietrza

a co do podcisnien to powinny wygladac tak
Obrazek

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pn lis 13, 2006 09:09

W RP jest zwężka w obudowie filtra ale jak się ją zdemontuje to na pewno nie ryczy, wiem bo mam ją zdemontowaną.

Z tego co zauważyłem to były chyba dwa rodzaje monotroników do RPka. Różniły się z tyłu dodatkowym wyjściem na podciśnienie.

Obrazek

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: replay » pn lis 13, 2006 09:25

hmm.. a czy może mieć to związek z tym że nie mam jeszcze doprowadzonego podciśnienia do filtra powietrza? widziałem że wśrodku obudowy filtra jest taka klapka która jest chyba sterowana tym podcisnieniem

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pn lis 13, 2006 09:58

Możliwe jak jest otwarta z jednej i drugiej strony. Ona przy ciepłym silniku musi zamykać dopływ ciepłego powietrza z kolektora.

Obrazek

Awatar użytkownika
replay
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: replay » pn lis 13, 2006 12:30

dodam że przy delikatnym dodawaniu gazu nie ma takiego hałasu..tylko gdy wcisne pedał mocniej... martwi mnie to bo hałas potworny :(

[ Dodano: Sro Lis 15, 2006 07:19 ]
juz wszystko jasne :-) okazało się że spada dolot :-) autko juz śmiga :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”