[MK3] Nowy wita i pyta silnik zgasł i nie zapala

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Adi85
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3] Nowy wita i pyta silnik zgasł i nie zapala

Post autor: Adi85 » wt lis 07, 2006 19:58

Witam wszystkich jestem tu nowy nie znalazlem odpowiedzi na moj problem i postanowilem założyc post. Kupilem w sierpniu tego roku MK3 z 9.95 Rolling Stone Collection w idealnym stanie przebieg 201tys z silnikiem 1.6 AEE i do tej pory nie miałem z nim kłopotów. Moj problem polega na tym iz spadl snieg pojechalem do szkoły 30km po 2 godzinach wsiadam w autko odpalam ruszam i zgasł nie chcial zapalic probowalem duzo razy i nic. Zacholowałem go do domu sprawdzam nie ma iskry i pierwsza mysl cewka odłaczylem 3 pionowy wtyk z cewki i jeden jest wypalony brazowy kabel czarny i zielony jest wporzadku, praktycznie caly jest wypalony,aha masa idaca od cewki do silnika byla zasniedziala i praktycznie trzymala sie na jednym włosku czy to moze być przyczyna? zwarcie? Pomozcie co mam zrobic z gory dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 07, 2006 20:14

Tak, ten kabel który ci się wypalił od złocza potrójnego też jest masowy i cała masa musiała uciekać przez niego, a powinna przez ten zaśniedziały przewód do silnka. Akurat wyobraź sobie identyczna awaria była dwa dni temu w GTI żonki, też był kabel masowy uwalony, tyle że cewka poszła na złom.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Adi85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Adi85 » wt lis 07, 2006 20:39

Czyli cewka do wymiany? kupic z beru za 220zl czy na allegro za 100zl co radzicie?? a co z tym kablem masowym co sie wypalil? wie ktos którendy on begnie a moze poprowadzic nowy z akmulatora - ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 07, 2006 21:29

Alez najpierw napraw te oba kable, bo cewka może być u Ciebie dobra.
Myślę że oryginalna używana Telefunken będzie dobra równie jak nowa, tylko trzeba się umówić o gwarancje rozruchową, bo nie wszystkie ew. wady cewki wyjdą od razu.

[ Dodano: Wto Lis 07, 2006 8:30 pm ]
Ja przepłaciłem z pośpiechu na szrocie. Dałem 180 zeta za używkę. Teraz jestem na siebie wściekły, ale na gwałt potrzebowałem żonce auto naprawić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Adi85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Adi85 » wt lis 07, 2006 21:46

OK a moge ten brązowy kabelek pociagnąć od akmulatora? w sumie i to i to masa? Aha w cewce zauważyłem w miejscu gdzie byl ten brądzowy kabelek jest delikatnie wypalone czy to może śwadczyć o tym iż cewka jest zepsuta?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 07, 2006 21:55

Adi85 pisze:moge ten brązowy kabelek pociagnąć od akmulatora?
możesz tylko po co, lepiej wymień we wtyczce wsuwkę i ewentualnei dolutuj kawałek kabla do tego co był, jeśli dalej jest dobry. Będzie oryginalnie. Potem wyczyćś styk w cewce i podłącz na próbę. Nikt nie jest jasnowidzem żeby wiedzieć czy dobra czy nie, ale masz jakieś szanse.

Adi85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Adi85 » śr lis 08, 2006 17:42

Dziękuje Paweł Marek za pomoc Golfik śmiga:) cewka okazała sie dobra punkcik dla ciebie temat zakończony

[ Dodano: 09 Lis 2006 16:12 ]
Wracam do tematu znów nie zapala :blush: wczoraj załozylem nowy przewod masy z cewki do silnika i poprowadziłem nowy przewod masy ten ktory sie stopił a dzisiaj wsiadam w auto próbuje zapalic i nic co teraz moglo sie stac nie ma iskry czy to moze ta cewka padla a wczoraj to byly tylko oznaki konca jej życia?

[ Dodano: 12 Lis 2006 23:10 ]
Kupiłem na allegro cewke za 100zl i autko śmiga widocznie stara cewka dawała ostatnie tchnienia zycia dziekuje za pomoc :bajer:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”