[MK3] Nowy wita i pyta silnik zgasł i nie zapala
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Nowy wita i pyta silnik zgasł i nie zapala
Witam wszystkich jestem tu nowy nie znalazlem odpowiedzi na moj problem i postanowilem założyc post. Kupilem w sierpniu tego roku MK3 z 9.95 Rolling Stone Collection w idealnym stanie przebieg 201tys z silnikiem 1.6 AEE i do tej pory nie miałem z nim kłopotów. Moj problem polega na tym iz spadl snieg pojechalem do szkoły 30km po 2 godzinach wsiadam w autko odpalam ruszam i zgasł nie chcial zapalic probowalem duzo razy i nic. Zacholowałem go do domu sprawdzam nie ma iskry i pierwsza mysl cewka odłaczylem 3 pionowy wtyk z cewki i jeden jest wypalony brazowy kabel czarny i zielony jest wporzadku, praktycznie caly jest wypalony,aha masa idaca od cewki do silnika byla zasniedziala i praktycznie trzymala sie na jednym włosku czy to moze być przyczyna? zwarcie? Pomozcie co mam zrobic z gory dziekuje za pomoc
- Paweł Marek
- V.I.P.

Tak, ten kabel który ci się wypalił od złocza potrójnego też jest masowy i cała masa musiała uciekać przez niego, a powinna przez ten zaśniedziały przewód do silnka. Akurat wyobraź sobie identyczna awaria była dwa dni temu w GTI żonki, też był kabel masowy uwalony, tyle że cewka poszła na złom.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Alez najpierw napraw te oba kable, bo cewka może być u Ciebie dobra.
Myślę że oryginalna używana Telefunken będzie dobra równie jak nowa, tylko trzeba się umówić o gwarancje rozruchową, bo nie wszystkie ew. wady cewki wyjdą od razu.
[ Dodano: Wto Lis 07, 2006 8:30 pm ]
Ja przepłaciłem z pośpiechu na szrocie. Dałem 180 zeta za używkę. Teraz jestem na siebie wściekły, ale na gwałt potrzebowałem żonce auto naprawić.
Myślę że oryginalna używana Telefunken będzie dobra równie jak nowa, tylko trzeba się umówić o gwarancje rozruchową, bo nie wszystkie ew. wady cewki wyjdą od razu.
[ Dodano: Wto Lis 07, 2006 8:30 pm ]
Ja przepłaciłem z pośpiechu na szrocie. Dałem 180 zeta za używkę. Teraz jestem na siebie wściekły, ale na gwałt potrzebowałem żonce auto naprawić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

możesz tylko po co, lepiej wymień we wtyczce wsuwkę i ewentualnei dolutuj kawałek kabla do tego co był, jeśli dalej jest dobry. Będzie oryginalnie. Potem wyczyćś styk w cewce i podłącz na próbę. Nikt nie jest jasnowidzem żeby wiedzieć czy dobra czy nie, ale masz jakieś szanse.Adi85 pisze:moge ten brązowy kabelek pociagnąć od akmulatora?
Dziękuje Paweł Marek za pomoc Golfik śmiga:) cewka okazała sie dobra punkcik dla ciebie temat zakończony
[ Dodano: 09 Lis 2006 16:12 ]
Wracam do tematu znów nie zapala
wczoraj załozylem nowy przewod masy z cewki do silnika i poprowadziłem nowy przewod masy ten ktory sie stopił a dzisiaj wsiadam w auto próbuje zapalic i nic co teraz moglo sie stac nie ma iskry czy to moze ta cewka padla a wczoraj to byly tylko oznaki konca jej życia?
[ Dodano: 12 Lis 2006 23:10 ]
Kupiłem na allegro cewke za 100zl i autko śmiga widocznie stara cewka dawała ostatnie tchnienia zycia dziekuje za pomoc
[ Dodano: 09 Lis 2006 16:12 ]
Wracam do tematu znów nie zapala
[ Dodano: 12 Lis 2006 23:10 ]
Kupiłem na allegro cewke za 100zl i autko śmiga widocznie stara cewka dawała ostatnie tchnienia zycia dziekuje za pomoc