[MK3] ustawienie świateł

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[MK3] ustawienie świateł

Post autor: herflik95 » pn lis 06, 2006 16:19

witam jak w temacie mam problem z ustawieniem lampy od strony pasazera. byłem na stacji kontroli pojazdów zeby ustawili mi lampy i co sie okazało ustawili tylko od strony kierowcy bo od pasażera jest urwane pokretło. i ty rodzi sie moje pytanie jak ja podnieś zeby wyzej swieciła bo w obecnej chwili do swieci 2 metry od zderzaka. jak to zrobić. czy zdjąć grila i wymontować lampe i zastosować cos do podniesienia jej??? jak tak to co ???. na stacji kontroli powiedzieli mi ze jak chce ta lampe podnieś to musze kupic cała obudowe lampy ta białą. co z tym zrobić??? ile moze kosztować taka obudowa??? albo cała lampa jest ona dzielona. czy ktos moze doradzić jak ja podnieść???? :panna:

z gory dziekuje :pub:

Finger86
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Finger86 » pn lis 06, 2006 16:41

W srodku leflektora masz plastikowe srebrne tlo od ktorego odbija sie swiatlo, sprobuj odkrecic czarna pokrywe tak jak bys wymienial zarówke wsadzic palca i odchylic ja do gory tak aby odblask padał wyzej, powinno to zalatwic sprawe.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn lis 06, 2006 16:45

ok ale jak jest lampa dzielona (H1+H1) to da tak rade zrobić. osobiscie myslałem nad odkreceniu reflektora i odchyleniu go tak zeby wiaska światła swieciła wyżej. Tylko nie wim co zastosować do tego odchylenia zeby lampa zpowrotem nie opadła

Awatar użytkownika
marekos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marekos » pn lis 06, 2006 16:56

herflik95 pisze:ok ale jak jest lampa dzielona (H1+H1) to da tak rade zrobić. osobiscie myslałem nad odkreceniu reflektora i odchyleniu go tak zeby wiaska światła swieciła wyżej. Tylko nie wim co zastosować do tego odchylenia zeby lampa zpowrotem nie opadła
Podkładki pod dolne śruby mocowania lamp, ale jeżeli masz urwane te plastiki od regulacji lamp to czy czasem nie lata odbłyśnik. Najlepiej to rozbierz lampę i dorób z kawałka plastiku te połamane części ja tak zrobiłem. To jest częsta przypadłość bo w świecącej lampie jest ogromna temperatura i ten plastik traci swoje właściwości i staje się bardzo kruchy.

[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn lis 06, 2006 17:04

mam urwane pokretło które znajduje sie w tylnej czesci reflektora = od strony silnika. lampa nie lata ani nic w niej, tak jak pisze urwane jest pokretło

[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 16:12 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
yoobi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: yoobi » pn lis 06, 2006 17:13

herflik95 pisze:lampa nie lata ani nic w niej, tak jak pisze urwane jest pokretło
No to odkęć lampę, złap kombinerkami to co z tego pokrętła zostało i nakręć na tyle ile trzeba (a najlepiej jak już będziesz mieć lampę w łapie to dorób jakiś motylek albo co zeby się kręcić dało bez ściągania lampy). Pod śruby mocujące cały klosz to nie ma co podkładać bo będziesz miał klosz krzywo i to będzie widać.

Pozdrawiam
yoobi

OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn lis 06, 2006 17:20

pokretła nie ma tylko jest ta cześć za nim i w srodku jakby precik cienki czy cos takiego. obawiam sie ze nie da sie tego pociagną do siebie ani zrobić zadnego motylka

Awatar użytkownika
yoobi
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: yoobi » pn lis 06, 2006 18:35

O ile sobie dobrze przypominam to jest tam taka mosiężna śruba. Może da się rozwiercić i nagwintować (choć będzie ciężko pewnie bo jej średnica nie jest za duża)??

Ciężko Ci będzie coś takiego kupić oddzielnie (mnie się kiedyś te plastiki do ustawiania odbłysków połamały to tylko całą lampę mi proponowali, na szczęście są szroty).

Pozdrawiam
yoobi

OSPF chodzi własnymi ścieżkami. :-)

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn lis 06, 2006 18:39

yoobi pisze:Ciężko Ci będzie coś takiego kupić oddzielnie
doskonal sobie z tego zdaje sprawe dla tego założyłem ten temat zeby ja jaos podnieśc zeby wyzej swieciła

Awatar użytkownika
adas01
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: adas01 » pn lis 06, 2006 20:43

herflik95, ostatnio też urwało mi się to samo pokrętło. Poradziłem sobie w ten kowalsko-artystyczny sposób, że przy pomocy kilku(kilkunastu?) warstw taśmy dwustronnej na sobie przykleiłem tył odbłyśnika do obudowy (miejsce lepienia obok wnęki służącej do wymiany żarówki w kierunku urwanego zaczepu) oraz do sprężynki utrzymującej żarówkę przywiązałem kawałek srebrnej taśmy, która jest naciągnięta przy pomocy pokrywy tylniej (tzn. naciągnąłem na chama taśmę- bo mi odbłyśnik odjeżdżał tak,że światło świeciło w krzaki na poboczu- i zakręciłem pokrywę). światła sobie ładnie wyregulowałem wg porady z faq i od 3000 km jest nadal ok

ps. komentarze, że to wieś itp możecie sobie darować - wiem to :) jak się to spsuje to se kupię nowy reflektor, na razie skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać ;) ?

był mk3, jest prawie mk4

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”