[all vw] montaz korbowodow

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
olozwirski
2 SLOW 2 PLAY
2 SLOW 2 PLAY

[all vw] montaz korbowodow

Post autor: olozwirski » ndz lis 05, 2006 21:24

Czy ma to jakies znaczenie jak montujemy korbowody? A konkretnie to czy mozna je obrocic o 180 stopni wzgledem walu? Sa jakiez zasady ktorymi trzeba sie kierowac?

Awatar użytkownika
t-tas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: t-tas » ndz lis 05, 2006 22:38

z tego co mnie uczyli ma to znaczenie jak montować korbowody-niepamiętam juz dlaczego ale ma i wójkowie którzy grzebali się w autach zanim sie urodziłem mówili,że zakładać należy jak w książce napisane, nigdy na odwrót(niepowiem dokładnie w którą stronę mają być zamki na panewkach bo niemam książki pod ręką a zawsze składam tak jak rozbierałem,chyba,że mam wątpliwości to zaglądam do literatury),dalej co mnie uczyli,że stopę przykręcamy do korbowodu zamkami panewek do siebie i, że niewolno obrócić tłoka o 180 stopni bo otwór na sworzeń jest przesynięty w stosunku do osi tłoka(w razie wątpliwości podpieram się bylejaką książką-nawet od malca-bo zasada jest taka sama)
niech się jeszcze ktoś wypowie-moze cos pomyliłem-ale tak mnie uczono

mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 05, 2006 22:45

olozwirski pisze:Czy ma to jakies znaczenie jak montujemy korbowody?
tak. Na korbowodzie obok panewki oraz na pokrywie są zgrubienia, które mają być zwrócone w stronę wałka pośredniego

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”