Jaki olej do 1.9 TD ??? ASO VW kazdy mowi inaczej heheheheh
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej do 1.9 TD ??? ASO VW kazdy mowi inaczej heheheheh
Witam wszystkich. Jestem nowym posiadaczem VW Golfa 1.9 TD i mam takie pytanko. Jaki olej byście mi polecali do silnika z przebiegiem 228000 km. Co prawda ja myślaem o polsyntetyku, ale pomyslamem ze zadzwonie do 2 autoryzowanych serwisow w Sosnowcu i Katowicach i co uslyszalem --- kazdy z nich mowi cos innego. Jedem kaze mi wlac syntetyk (co dla mnie jest BZDURA) a 2 poleca mineralny. jakie jest wasze zdanie na ten temat?
-
- Gadatliwa bestia
Miałem ten sam problem. W Polsce każdy mówił co innego od syntetyku po mineralny. W końcu zadzwoniłem do niemiec gdzie auto było serwisowane numer telefonu miałem z ksiązki obsługi bo do tej pory był w autoryzowanej stacji kontrolowany cały czas. I Pan niemiec powiedział mi że w komputerze jest napisane mineralny, bo oni przy przebiegu ponad 160 000 km leją już mineralny i taki zalałem już prawie 7000 km temu i wszystko jest ok. Silnik suchy nie bierze oleju ani grama bo sprawdzam często i jest ok.
Dlatego polecam olej mineralny do diesla jest duży wybór wiec można wybierać. A teraz mam już 207 000 km, a silnik chodzi jak w nówce i odpala bez problemu. A muśle że niemcy wiedzą co mówią przecież jest to ich narodowy samochód.
Dlatego polecam olej mineralny do diesla jest duży wybór wiec można wybierać. A teraz mam już 207 000 km, a silnik chodzi jak w nówce i odpala bez problemu. A muśle że niemcy wiedzą co mówią przecież jest to ich narodowy samochód.
-
- Gadatliwa bestia
Re: Jaki olej do 1.9 TD ??? ASO VW kazdy mowi inaczej hehehe
Jeżeli pewne 228000 to można lać pół syntetyk a jak nie jesteś pewny w 100% to zalej mineralnym napewno ci nie zaszkodzi wręcz przeciwniePabloss pisze:Witam wszystkich. Jestem nowym posiadaczem VW Golfa 1.9 TD i mam takie pytanko. Jaki olej byście mi polecali do silnika z przebiegiem 228000 km. Co prawda ja myślaem o polsyntetyku, ale pomyslamem ze zadzwonie do 2 autoryzowanych serwisow w Sosnowcu i Katowicach i co uslyszalem --- kazdy z nich mowi cos innego. Jedem kaze mi wlac syntetyk (co dla mnie jest BZDURA) a 2 poleca mineralny. jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Mój sąsiad ma kilku letnie Vito dieselka przebied 114 i leje mineralny castrola o pół syntetylu czy syntetyku nawet nie chce słyszeć
-
- Gadatliwa bestia
Panowie to zależy od silnika, a najlepiej jest wypytać dokładnie poprzedniego właściciela jeśli tylko to możliwe. Ja mam T4 2,4 Diesel zalany Mobilem 10-W40 Pósyntetyk z przebiegiem prawie 290 tys. km i jak pytałem czy przypadkiem nie było by lepiej wymienić na minerał przy tym przebiegu to wszyscy odradzali. Prawda jest taka, że czym lepszy olej tym elementy nim smarowane dłużej pociągną, ale to i tak wychodzi podczas ekspoaltacji.