Zamarzł mi silnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

qjawa
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Zamarzł mi silnik

Post autor: qjawa » ndz lut 27, 2005 13:05

Jakieś dwa tygodnie temu zamarzł mi olej, a dokładniej woda, która sie w nim znajdowała. Pisałem juz na forum o tym zdarzeniu. Wyciekło mi jakieś 1,5 - 2l oleju. Podobno to przez małe przebiegi dzienne samochodu. Mechnik powidział, że wypchneło odmę.(koszt naprawy do 50 zł robocizna i 150 zł olej) Za bardzo nie wnikałem w to co mówił, myślałem ze tej zimy już nie będzie takich mrozów. Najgorsze jest to, że mimo że kupiłem 4l oleju, nie wymienili mi go tylko dolali tyle ile było trzeba. Teraz się boje że sytuacja może się powtórzyć. Dzisiaj jak uruchamiałem samochód migała mi kontrolka od oleju(temp ok. -13). Jak zgasiłem samochód i ponownie go uruchomiłem było ok.
Mam pytanie, Jak uniknąć zamarznięcia oleju?

Awatar użytkownika
bladiiik
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bladiiik » ndz lut 27, 2005 13:13

najlepiej go spusc do zera i zalej nowy. a mechanika scignij za kase za olej bo ci go spieprzyl ta dolewka do starego

....::::VW Passat 1.8 Kombi::::.....
MoJe AuTkO : http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2202

ku_bi
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: ku_bi » ndz lut 27, 2005 13:21

jedz do tego mechanika po kase!! co za palant -trzeba mu było patrzeć na ręce!

mozik1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mozik1 » ndz lut 27, 2005 13:32

witam. wymień cały olej łącznie z filtrem. wydrzyj kasę i olej tego "fachowca" na zawsze

Awatar użytkownika
miomio1
Cool Europe GL
Cool Europe GL
Kontakt:

Post autor: miomio1 » ndz lut 27, 2005 13:35

Może to nie mechanik tylko stomatolog !!!!!!!!!!!!!!! Powiniem wymienic olej i filterek

Awatar użytkownika
AEM
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AEM » ndz lut 27, 2005 13:36

Przejedź najlepiej ok. 50 km na trasie. W tym czasie silnik się rozgrzeje a co za tym idzie i olej, więc woda powinna z niego odparować. W końcu nie ma jej w oleju za dużo bo i skąd Zakładam że układ chłodzenia silnika masz szczelny. Jeśli dużo jeździsz na krótkich trasach to trochę się skrapla ale bez przesady. Staraj się w tygodniu przynajmniej jeden większy wypad zrobić to powinno odparować. Sądzę że takimi kryteriami się kierował mechanik i dla tego nie spuszczał oleju. A opir.... zawsze zdążysz zwłaszcza jeśli nie masz innego.

Jak jadę to nie piję - za dużo się rozlewa!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”