[Mk3] Halogeny przeciwmgielne - montaż i pytanie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[Mk3] Halogeny przeciwmgielne - montaż i pytanie

Post autor: Razal » wt paź 24, 2006 10:08

Witam,
Właśnie się przymierzam do montażu oryginalnych halogenów w przedni zderzak – mam oryginalny włącznik (z halogenami przód + tył), mam oryginalną wiązkę kabli do pina nad chłodnica ( ściągam swoją wiązkę – bez opcji halogenów i podpinam w całości z opcją halogenów) oraz oczywiście halogeny Hella.

Jedyny problem na jaki napotykam to pytanie czy jest potrzebny montaż przekaźnika w gnieździe 10 na skrzynce ?? U mnie obecnie jest mostek i wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek

Według schematu z halogenami powinien być jednak przekaźnik:

Obrazek

Ma ktoś może oryginalnie zamontowane – fabrycznie halogeny ?? – PYTANIE – czy ma przekaźnik – co Wy o tym sądzicie ??

Pozdrooooo :pub: :pub: :pub:

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt paź 24, 2006 10:33

Razal, jeśli masz miejsce na przekaźnik to nie ma się co zastanawiać tylko założyć. Oszczędzisz wyłącznik i hal. będą świeciły lepiej.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » wt paź 24, 2006 10:57

Według logiki dobry był przekaźnik lecz na schematach jest mostek.
Powiem tak jeżeli w gnieździe są konektory do sterowania to zakładaj przekaźnik lecz podejrzewam ze ich niema, o tyle dziwna sprawa jest w schematach że niema mowy o bezpieczniku , każdym bądź razie nic nie stoi na przeszkodzie uzupełnić.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » wt paź 24, 2006 11:43

Razal pisze:Ma ktoś może oryginalnie zamontowane – fabrycznie halogeny ?? – PYTANIE – czy ma przekaźnik – co Wy o tym sądzicie ??
Razal, ile razy mozna pisac az w koncu uwierzysz ? U siebie mam w 100% fabryczne halogeny i tez jest mostek. Sprawdzalem u kumpli w Mk3 i Vento z originalnymi instalacjami - jest tak samo.
pszczyna pisze:o tyle dziwna sprawa jest w schematach że niema mowy o bezpieczniku
Jak nie ma? Bezpiecznik S10 - jest pod nim przod i tyl :bajer:

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » wt paź 24, 2006 12:50

inek01 pisze:
Razal pisze:Ma ktoś może oryginalnie zamontowane – fabrycznie halogeny ?? – PYTANIE – czy ma przekaźnik – co Wy o tym sądzicie ??
Razal, ile razy mozna pisac az w koncu uwierzysz ? U siebie mam w 100% fabryczne halogeny i tez jest mostek. Sprawdzalem u kumpli w Mk3 i Vento z originalnymi instalacjami - jest tak samo.
pszczyna pisze:o tyle dziwna sprawa jest w schematach że niema mowy o bezpieczniku
Jak nie ma? Bezpiecznik S10 - jest pod nim przod i tyl :bajer:

Sorry zwracam uwagę na podkreślone tłustym drukiem ;) Ile razy ?? Jeśli chodzi o mnie to pierwszy raz i ostatni na 99% bo sklery to ja nie mam :hmm: Pierwszy raz zadaje to pytanie na forum , a jedyna kwestia to może faktycznie mogłem użyć 'wyszukaj' :pub:

Tak czy inaczej - zakładam halo i mam nadzieję że bedzie wszystko OK :okej:

Dzięki za rady i pozdrooooooo :pub:

[ Dodano: Wto Paź 24, 2006 12:51 ]
bodzio_j pisze:Razal, jeśli masz miejsce na przekaźnik to nie ma się co zastanawiać tylko założyć. Oszczędzisz wyłącznik i hal. będą świeciły lepiej.

Mam miejsce :) Czyli sugerujesz - wyciągnąć blache i włożyć jednak przekaźnik ??

Pozdrooooooo :pub:

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt paź 24, 2006 12:55

Razal pisze:wyciągnąć blache i włożyć jednak przekaźnik ??
warto to sprawdzić. Przed założeniem popatrzyłbym gdzie i kiedy pojawia się napięcie.

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » wt paź 24, 2006 14:42

Już dawno podaliśmy z kolegą inek01, na forum, że przekaźnik był montowany prawdopodobnie w samochodach fabrycznie wyposażonych w hak i co za tym idzie dodatkową instalację przyczepy.

Poradę zrobiłem, wszystlko opisałem, ale widzę że nadal nie każdy wierzy że można bez przekaźnika :-)

Ja śmigam cały czas i nic się nie dzieje, halogeny używam praktycznie codziennie bo do pracy jadę przez las po krętych drogach. Przełącznik cały, halogeny O.K. instalacja nie ruszona.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » wt paź 24, 2006 15:30

rydzu pisze:ale widzę że nadal nie każdy wierzy że można bez przekaźnika
oczywiście, że można. Ja nie miałem przekaźników od świateł głównych i było...jakoś. Założyłem, napięcie na żarówkach wzrosło o ok. 1,7V..., ale oczywiście mozna bez.Myślę, że jednak warto założyć. Koszt nie jest duży, pracochłonne teżź nie jest, a jakiś efekt przynosi.

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » wt paź 24, 2006 23:26

bodzio_j, twój samochód fabrycznie nie ma przekaźników na oświetlenie główne, w MK3 jest to w standardzie. Więc chyba nie było to zbyt trafne porównanie.

[ Dodano: Wto Paź 24, 2006 11:26 pm ]
MK3 ma zdecydowanie lepszą instalację elektryczną niż MK2, jeśli chodzi o wyposażenie w przekaźniki.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr paź 25, 2006 07:07

rydzu pisze: twój samochód fabrycznie nie ma przekaźników na oświetlenie główne, w MK3 jest to w standardzie. Więc chyba nie było to zbyt trafne porównanie.
ano n ie ma, co uważam za niedopatrzenie konstrukcyjne. Zostało to - jak piszesz poprawione w mk3-przekaźniki już są. A przecież moc żarówek najczęściej stosowanych w halogenach to 55W, czyli tyle co w światłach mijania.
Ciekaw jestem czy w mk4 św.p/mgielne mają przekaźniki.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » śr paź 25, 2006 08:38

rydzu pisze:bodzio_j, twój samochód fabrycznie nie ma przekaźników na oświetlenie główne, w MK3 jest to w standardzie. Więc chyba nie było to zbyt trafne porównanie.
A figa, MK3 też nie ma przekaźników na reflektory, jest tylko gniazdo na przekaźnik halogenów gdzie przebywa mostek blaszany - też mam tam mostek mimo fabrycznie założonego haka i fabrcznie założonych halogenów.

Konto usunięte.

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » śr paź 25, 2006 08:43

Cefaloid, Wniosek z tego że jak zwykle VW zastosowałe regułę: "wszystko zależy od wersji, roku i gdzie byłprodukowany" wychodzi że każdy ma inną instalację a schematy są bardzo poglądowe.

Co do przekaźników na światłąch głównych to wiem że ktoś już to sprawdzał i MK3 nie ma takich spadków napięcia na instalacji jak MK2 i właśnie z tego powodu.
Sam tego nie sprawdzałem bo ja na jakość świateł nie narzekam, może tylko na ich ustawienie (ale to już inna para kaloszy)

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

:)

Post autor: Razal » śr paź 25, 2006 09:12

Heheh Faktycznie w VW to montowali - jak to ktoś powiedział już - co mieli ;)

Jak były przekaźniki na stanie magazynowym to montowali - jak nie było to blacha ;) i podobnie z resztą wyposażenia :hmm:

Pozdrooo :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”