MK2 Czy podejdzie większa pompa hamulcowa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

MK2 Czy podejdzie większa pompa hamulcowa

Post autor: stonefree » pn paź 23, 2006 21:42

Siemacie.
Ostatnio w maszynie mam problem typu - opada hamulec kiedy trzymam naprzykład pod światłami na skrzyzowaniu.Wycieków ni ma,płynu nie ubywa,podejrzewam więc pompę hamulcową ( może puszcza między sekcjami ).Dzwoniłem do sklepu i oferuja kilka rodzajów pomp o różnych średnicach tłoczków i w cenach od 120 do 200 zł.Nasuają się mnie 2 pytania:
1) Jakiej firmy pompę brać?
2)Skoro są większe średenice,to czy uzasadnione byłoby założenie wiekszej,czy wtedy hebel będzie mocniejszy,i czy wogólepodejdzie do starego serwa?

Z góry serdeczne bogzapłać za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
-Gruby-
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: -Gruby- » pn paź 23, 2006 22:07

Najpierw sprawdz przewody hamulcowe, mogą już być do duszy i się rozciągać. Czy większa pompa coś zmieni, owszem powinna zmienić ponieważ większa średnica tłoczków, a co za tym idzie wieksza ilość płynu jest pompowana do przewodów. Czy podejdzie, niestety nie wiem, musisz popytać, aczkolwiek według mnie powinna podejść.

Pozdrawiam :)

[i][size=100]Sit down
Shut up
Hold on
16v[/i][/size]

Gwizdek1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gwizdek1982 » pn paź 23, 2006 22:43

ja bym zmienił najpier płyn i dobrze naprawde dobrze odpowietrzył, kolejnie dobrze obejżał klocki na przodzie bo jak są pożadnie starte to czasami skok na pompie jest tak duży a pompa troche wyeksploatowana to własnie sie tak dzieje jak było opisywane, ps jesli by to niebyło to poco wymieniac całą pompe skoro są zesrawy naprawcze za mniejsze pieniądze a tam niema co zepsuć przy wymianie gumek :), bo skoro wczesniej se radził doskonale na tej pompiue to po wymianie "gumek" będzie hulac jeszcze lepiej, ja miałem tez podobny problem ale umnie były klocki konkretni przytarte wymieniłem dobrze odpowietrzyłem przepłukując nowym płynem stary wypychając i teraz hula jak za starych dobrych czasów
powodzenia !!!

-one-
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: -one- » wt paź 24, 2006 01:10

moim zdaniem zanim zaczniesz wymieniać pompę ham. przyjżyj się pompie vacum, prawdopodobnie straciła swoją wydajność. Stojąc pod światłami-trzymając wciśnięty pedał ham. pompa powoli zwiększa podciśnienie w układzie co powoduje większy wydatek wspomagania efektem jest opadanie pedału przy jednostajnym nacisku . Zauważ że pedał nie wpada do samej podłogi tylko troche mniej.
Możesz zrobić prosty test samodzielnie,przy wyłaczonym silniku kilkakrotnie przepomuj pedał hamulca a następnie wciśnij i trzymaj tak jak do odpowietrzania, jesli pedał będzie opadał to masz nieszczelność hydrauliczną jeśli będzie twardy to winą twojej przypadłości jest kiepski wydatek wspomagania. (który często się zdarza w starszych dieslach):bigok:

143@318 / 170@384 by Diagtronik

Awatar użytkownika
imperator
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: imperator » wt paź 24, 2006 11:19

stonefree pisze:Ostatnio w maszynie mam problem typu - opada hamulec kiedy trzymam naprzykład pod światłami na skrzyzowaniu.Wycieków ni ma,płynu nie ubywa,podejrzewam więc pompę hamulcową ( może puszcza między sekcjami )
miałem ten sam problem, odpowietrzylem uklad, wymienilem z tylu cylinderki i bylo dalej to samo, i w koncu puscila pompa do konca, teraz hamuje mi prawy przod i lewy tyl. Moim zdaniem nie warto bawic sie w naprawe pompy, bo w koncu chodzi tu o hamulce...

Wszyscy mają auta, my mamy VW
[img]http://img92.imageshack.us/img92/2944/001wn7.gif[/img]

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: MK2 Czy podejdzie większa pompa hamulcowa

Post autor: RobertP » wt paź 24, 2006 11:51

stonefree a czy nie masz przypadkiem hydraulicznie wspomaganego sprzęgła ?
może tędy ciągnie powietrze do układu
a jeśli nie to może ciągnie powietrze pomiedzy zbiorniczkiem a pompą
tam są takie gumki "korki" ...

Awatar użytkownika
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Kontakt:

Post autor: specWROC » wt paź 24, 2006 12:23

ja ostatnio wymieniłem sobie tarcze klocki oraz szczęki i wymieniłem płyn hamulcowy(wszystko niemieckie podzespoły), nie robiłem tego sam tylko w warsztacie i mam pewien problem jak sobie jade powoli i zaczne pompowac pedalem to rosnie on do gory i robi sie tak jakby wogole hamulcow nie bylo ale za chwilke pedal znow sie robi miekki czy tak ma byc????

aha i jak stoje na postoju to pedal daje sie wcisnac prawie do samego dolu??

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt paź 24, 2006 15:15

RobertP pisze:czy nie masz przypadkiem hydraulicznie wspomaganego sprzęgła ?
Nie.W mk2 nie było zdaje sie..
RobertP pisze:może tędy ciągnie powietrze do układu
Hamulce się nie zapowietrzają, tylko pedał powolutku opada kiedy trzymam na nim nogę.
specWROC pisze:rosnie on do gory i robi sie tak jakby wogole hamulcow nie bylo
Może poprostu źle odpowietrzyli?Ale jak już napompujesz hebel jest mocniejszy?

[ Dodano: Wto Paź 24, 2006 15:18 ]
-one- pisze:przy wyłaczonym silniku kilkakrotnie przepomuj pedał hamulca a następnie wciśnij i trzymaj tak jak do odpowietrzania, jesli pedał będzie opadał to masz nieszczelność hydrauliczną jeśli będzie twardy to winą twojej przypadłości jest kiepski wydatek wspomagania
Spróbuję tego.Więc pompa vakum twoim zdaniem miałaby podawać zbyt małe ciśnienie?A mierzy się to jakoś?I czy są dane wartości tego podciśnienia?

[ Dodano: Wto Paź 24, 2006 15:20 ]
-Gruby- pisze:owszem powinna zmienić ponieważ większa średnica tłoczków pompy ( wymaina na nową większą ), a co za tym idzie wieksza ilość płynu jest pompowana do przewodów
Niecg się ktoś wypowie na ten temat?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”