[mkII] zaparowane szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
[mkII] zaparowane szyby
witam
czytałem troche na forum o chodzeniu itp. idoczytałem się że jesli szyby parują to nagrzewnica jest walnieta.
czy kiedy nagrzewnica jest parowanie objawia sie po kazdej nocy? czy tylko niekiedy
u mnie jest tak:
szybki parują czasem, tak jak np ostatnio było pare chlodnych nocek i wtedy parowały a teraz nie parują, albo w zimie ale też nie zawsze bo objawiało sie to w zależności od temperatury i wilgotności powietrza.
mam instalację gazową, czasami dolewam płynu do zbiorniczka bo ubywa, ale nie wiem czy z powodu instalacji, ogrzewanie jest sprawne,czy to co napisałem czyli te parowanie szyb, i ubytki w płynie chlodzącym, mogą być przyczyną zepsutej nagrzewnicy.
czy ubytki mogą być spowodowane czymś innym a takie parowanie szyb zdaza sie kazdemui z moją nagrzewnicą jest wszystko ok???
dużo pytań jak na jeden temat ale chciałbym to wszystko sie dowiedzieć
czytałem troche na forum o chodzeniu itp. idoczytałem się że jesli szyby parują to nagrzewnica jest walnieta.
czy kiedy nagrzewnica jest parowanie objawia sie po kazdej nocy? czy tylko niekiedy
u mnie jest tak:
szybki parują czasem, tak jak np ostatnio było pare chlodnych nocek i wtedy parowały a teraz nie parują, albo w zimie ale też nie zawsze bo objawiało sie to w zależności od temperatury i wilgotności powietrza.
mam instalację gazową, czasami dolewam płynu do zbiorniczka bo ubywa, ale nie wiem czy z powodu instalacji, ogrzewanie jest sprawne,czy to co napisałem czyli te parowanie szyb, i ubytki w płynie chlodzącym, mogą być przyczyną zepsutej nagrzewnicy.
czy ubytki mogą być spowodowane czymś innym a takie parowanie szyb zdaza sie kazdemui z moją nagrzewnicą jest wszystko ok???
dużo pytań jak na jeden temat ale chciałbym to wszystko sie dowiedzieć
jezel masz zaparowane po nocy- to oznaka tego że masz wilgoc wewnątrz auta
tak ,oczywiście to moga być objawy rabniętej nagrzewnicywszystkie znaki na niebie wskazuja ze gromadzi ci sie wilgocmosquitosound pisze:czy to co napisałem czyli te parowanie szyb, i ubytki w płynie chlodzącym, mogą być przyczyną zepsutej nagrzewnicy
-
- Ma gadane
- Kontakt:
-
- Ma gadane
- Kontakt:
a jak jeszcze można sie upewnic na 100% ze to nagrzewnica jesli teraz mam wode w układzie i nie jestem w stanie wyczuc po zpach ani po tłustej szybi
[ Dodano: Pon Paź 23, 2006 14:48 ]
a jak jeszcze można sie upewnic na 100% ze to nagrzewnica jesli teraz mam wode w układzie i nie jestem w stanie wyczuc po zpach ani po tłustej szybie
[ Dodano: Pon Paź 23, 2006 14:48 ]
a jak jeszcze można sie upewnic na 100% ze to nagrzewnica jesli teraz mam wode w układzie i nie jestem w stanie wyczuc po zpach ani po tłustej szybie
-
- Ma gadane
- Kontakt:
poprostu odłącz ją przy silniku odłącz wszystkie rurki i wtedy sprawdzisz jeśli płyn nie będzie ubywał to nagrzewnica 110% Sprawdź jeszcze dobrze dywaniki przy konsoli środkowej, przy nogach może tam jednak wycieka ci płyn sprawdzić nie zaszkodzi Powodzenia
[img]http://img180.imageshack.us/img180/7369/new1wj9.gif[/img]
-
- Ma gadane
- Kontakt:
wczoraj sprawdzałem te dywaniki i nic nie wygląda na to żeby miało coś tam wyciekać, ale jeszcze odłączę nagrzewnice i sie zobaczy
[ Dodano: Wto Paź 24, 2006 08:27 ]
przy niesprawnej nagrzewnicy dmuchawa da rade czy szyby bedą cały czas parować podczas jazdy
u mnie gdzieś płyn ucieka, dywniky sprawdzałem nie sa mokre, szyby odparują i jest ok
[ Dodano: Wto Paź 24, 2006 08:27 ]
przy sprawnej nagrzewnicy szyby mają prawo zaparować od różnych czynników ale wentylator włączam i powinny odparować- u mnie tak jest,dziejo pisze:owszem moga parowac ale wtedy kiedy jest parę osób w aucie , podczas deszczu , dużej wilgotności powietrza , ale poto jest wentylator (nawiew ) aby zlikwidowac parowanie szyb !!czyli wychodzi na to ze szyby nie powinny wogóle parować
przy niesprawnej nagrzewnicy dmuchawa da rade czy szyby bedą cały czas parować podczas jazdy
u mnie gdzieś płyn ucieka, dywniky sprawdzałem nie sa mokre, szyby odparują i jest ok
-
- Ma gadane
- Kontakt:
-
- Ma gadane
- Kontakt:
wiesz z tym ubytkiem wody moze byc tak że : gdziues na łączeniu węży nie koniecznie moze to byc związek z parowaniem szyb ) a raczej napewno nie !!!! jezeli masz wodę w układzie pod wpływem wysokiej temperatury woda bardzo szybko odparowuje tym bardziej tam gdzie jest łaczenie z korpusem silnika, po odparowaniu wody nie widać tego wycieku ponieważ układ jest ciśnienieowy(p[od wpływem wysokiej temp wycieka ) a jesli ostygnie to nie. co innego jesli układ zalany jest płynem wtedy na łaczeniach widać jeśli jest nieszczelny swego rodzaju nalot (proszek)mosquitosound pisze:to gdzie może ubywać płynu, dodam ze z sporo go ubywa
-
- Ma gadane
- Kontakt:
szyba u mnie nie jest tłusta, wcześniej przed remontem miałem płyn i też nie była tłusta, dywaniki suchę, wiec wczoraj wsypałem kwasek cytrynowy do zbiorniczka pojeździłem troche i spuścilem tą wode i jeszcze raz zalałem wodę, a dzisiaj wymieniam termostat (kupiłem whlera)+nowy korek od zbiorniczka +oring pod obudowe pompy wody która jest przykrecana do bloku(jak robiłem silnik śruby były poluzowane i rozszczelnilo się a ja to skreciłem tak i może przez to cieknąć)+płyn do-35
wahler-35zł,
oring pod pompe wody-1zł,
korek zbiorniczka-10zł,
płyn 6lx6zł
suma=82
po tych zabiegach może się okaże ze wszystko w porządku bedzie.
mam taką nadzieję ze korek był do d... .
wahler-35zł,
oring pod pompe wody-1zł,
korek zbiorniczka-10zł,
płyn 6lx6zł
suma=82
po tych zabiegach może się okaże ze wszystko w porządku bedzie.
mam taką nadzieję ze korek był do d... .