Miałeś szczęście kupując za taką cenę. Gdybym tylko na takie natrafił to brałbym w ciemnomaxx10 pisze:Moje halogeny są firmy Hella - udało mi się je kupić za śmieszne pieniądze (170 zł za 2 szt - same kratki razem z halogenem - wiązkę i przekaźnik musiałem dorobić sam). Rzeczywiście w instrukcji HELLI jest napisane że idą do wszystkich modeli prócz TDI i GTI ale mi udało się je zamontować bez problemu - jedynie faktycznie prawy halogen zasłania trochę wlot do IC, na razie w związku z temp. nie ma problemu, na wiosnę będę musiał coś pomyśleć. Nowe też HELLA tak jak napisał "pszczyna" kosztują kupę kasy ale na allegro można znaleźć używkę.
Gdzie kupic i jak zamontowac halogeny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Właśnie takie coś widziałem na allegro tyle że za ok. 300 zł. Nie kupiłem tylko dlatego że był ten durny napis o TDI.... Teraz widzę że mam czego żałowaćmaxx10 pisze:Moje halogeny są firmy Hella - udało mi się je kupić za śmieszne pieniądze (170 zł za 2 szt - same kratki razem z halogenem - wiązkę i przekaźnik musiałem dorobić sam). Rzeczywiście w instrukcji HELLI jest napisane że idą do wszystkich modeli prócz TDI i GTI ale mi udało się je zamontować bez problemu.
no więc tak - ta podstawka pod przekaźniki której u mnie nie było kosztuje 31zł, przełącznik na allegro w tej chwili jest za 50zł, halogeny - trzeba sie rozgladać - koszt (w reflektory 70-80zł) pod zderzak (mnoze dałoby sie adaptować z passata? - na allgro 220zł) do tego kable - jeśli macię wiazkę od reflektorów do kabiny - to kabelki kończą się z tyłu za skrzynką przekaźników - trzeba wywlec i wpiąć do przekaźnika, do tego przekaźnik 53 i do tego końcówki kabelków - potrzebne są 3 końcówki cieńsze i 4 grubsze + jedna końcówka z oczkiem lutownica, izolacja.
[ Dodano: Czw Paź 19, 2006 9:48 am ]
po zamontowaniu mogę jedynie poqwiedzieć że nie wiem jak świecą w zderzaku ale w reflektorach pięknie świecą po ziemi - w odległości 5mb od samochodów światło jest na wysokości ok 7cm
[ Dodano: Czw Paź 19, 2006 9:48 am ]
po zamontowaniu mogę jedynie poqwiedzieć że nie wiem jak świecą w zderzaku ale w reflektorach pięknie świecą po ziemi - w odległości 5mb od samochodów światło jest na wysokości ok 7cm
Sprawę można rozwiązać na dwa sposoby. Obydwa załatwia Allegro. Trzeba kupić albo halogeny w zderzak wraz z maskownicami. albo reflektory z halogenami. Prostrza sprawa jest z halogenami w zderzaku bowiem potrzeba tylko dorobić instalację elektryczną. Ja sterowanie przekażnika wyprowadziłem z wyłącznika głównego (styk 60 kolor przewodu szaro biały) reszta jest prosta. Halogeny pracują wtedy gdy włączy się tylne światło przeciwmgielne. W przypadku halogenów w reflektorach trzeba zdejmować zderzak aby wymienić reflektory. Instalacja jest taka sama jak w poprzednim przypadku. Gdyby ktoś chciał więcej o instalacji to proszę o kontakt. w swoiej czwórce miałem obydwa warianty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ja też bawiłem się rok temu w zakładanie soczewek do reflektorów, poza tym musiałem całą instalację zrobić sam, bo w tych krajowych golfach jest straszna bieda :/
Włożyłem do nich żółte żarówki Philipsa Allweather. Miałem już wiele razy okazję je przetestować podczas mgły i potwierdzam zdanie przedmówców - świecą zajebiście, można po zmroku nawet jeździć na samych halogenach
Włożyłem do nich żółte żarówki Philipsa Allweather. Miałem już wiele razy okazję je przetestować podczas mgły i potwierdzam zdanie przedmówców - świecą zajebiście, można po zmroku nawet jeździć na samych halogenach
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/142850.html][img]http://images.spritmonitor.de/142850_5.png[/img][/url]
Ja nie widzę żadnego problemu aby instalację zmontować całkiem odzielnie i niezależnie od oryginalnego świała przeciwmgielnego i do tego dać oryginalny wyłącznik przy wył światła awatyjnego. Oczywiście zachowując moją propozycję. Obydwie instalacje moga pracować wtedy oddzielnie lub razem. I to jest też myśl. Postaram się niebawem zamieścić schemat takiej instalacji.
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Moim zdaniem montowanie Philipsa Allweather jako halogenów w MK4 jest trochę bezsensowne, stosowałem kiedyś te żarówki i wiem że emitują 3-trzy długości światła--białą-żółtą--ultrafiolet , wiem iż taki sam efekt można uzyskać w PUNTO 2 poprzez soczewki.
I z tego co pamiętam była to tylko wersja H-4 chyba że kolega miał na myśli Philips NIGHT GUIDE 3-IN-1 tylko nie wiem czy jest wersja H-3 tylko w obu przypadkach efekt jest taki jak dyby światło przepuścić przez dwie soczewki.
Od siebie dodam że istnieje mała możliwość przeróbki wyłącznika na dwie pozycje włączające halogeny przód i tył osobno lecz zbyt pracochłonne jednak szybszy jest zakup wersji na dwa
I z tego co pamiętam była to tylko wersja H-4 chyba że kolega miał na myśli Philips NIGHT GUIDE 3-IN-1 tylko nie wiem czy jest wersja H-3 tylko w obu przypadkach efekt jest taki jak dyby światło przepuścić przez dwie soczewki.
Od siebie dodam że istnieje mała możliwość przeróbki wyłącznika na dwie pozycje włączające halogeny przód i tył osobno lecz zbyt pracochłonne jednak szybszy jest zakup wersji na dwa
a moim zdaniem (i nie tylko moim) nie, bo żółte światło jest dużo skuteczniejsze w mgle niż białe ponieważ tak się nie rozprasza, a żarówki typu Night Guide można sobie włożyć w reflektory dalekosiężnepszczyna pisze:Moim zdaniem montowanie Philipsa Allweather jako halogenów w MK4 jest trochę bezsensowne
te żarówki mam oczywiście H3
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/142850.html][img]http://images.spritmonitor.de/142850_5.png[/img][/url]
nie przesadzaj, z jednej strony światła w reflektorach świecą przez mgłę, ale z drugiej strony są wyżej umieszczone, więc mają większy zasięg i lepiej oświetlają drogę, poza tym dzięki temu, że są to soczewki nie dają rozbłysków na boki i do góry, a właśnie to najwięcej oślepia w czasie mgłygranite pisze:Brawo dla tego Pana Widzę, że mamy następce Newtona - stary właśnie podważyłeś ogólnie znane prawo fizyki!!szczepkow pisze:Potwierdzam że halogeny w reflektorach świecą lepiej. Mam porównanie bo używałem jednych i drugich
tego nie wziąłes pod uwagę?
Większy zasięg miałyby gdyby udało im się przebić przez ścianę mgły przed samochodem. Niestety nie jest im to dane i przy wiekszej mgle jedynie robi się jasno przed samochodem.ApC pisze:nie przesadzaj, z jednej strony światła w reflektorach świecą przez mgłę, ale z drugiej strony są wyżej umieszczone, więc mają większy zasięg i lepiej oświetlają drogę, poza tym dzięki temu, że są to soczewki nie dają rozbłysków na boki i do góry, a właśnie to najwięcej oślepia w czasie mgłygranite pisze:Brawo dla tego Pana Widzę, że mamy następce Newtona - stary właśnie podważyłeś ogólnie znane prawo fizyki!!szczepkow pisze:Potwierdzam że halogeny w reflektorach świecą lepiej. Mam porównanie bo używałem jednych i drugich
tego nie wziąłes pod uwagę?
A tak na przyszłość to przeczytaj temat od początku, bo z tego co pamiętam to nie jest tylko moja opinia...