MK3, 93` Co to za element? [nieopodal aku] :)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

MK3, 93` Co to za element? [nieopodal aku] :)

Post autor: gv » pn paź 16, 2006 00:17

Hej.
Ostatnio zostawiłem auto u blacharza i wczoraj skapnałem się, że brakuje mi przykrywki tego elementu i bezpiecznika. Był tam taki przezroczysty plastik.
Ów blacharz wstawił tam blaszke zamiast bezpiecznika, kurrrrr :grrr:

Co to za element, jak to się nazywa?
Potrzebuję nazwę, bo będę musiał dokupić, albo pójść iść się kłócić. Ale jakby nie patrzeć to przydałoby się wiedzieć co to jest :) I ile może kosztować?
Znajduje się przy akumulatorze, niedaleko :)

fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

--
gv

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pn paź 16, 2006 01:44

Looknąłem u mnie- tam mam 2 bezpieczniki pod przezroczystą pokrywką. Radzę iść się kłócić, zagrozić choćby zgłoszeniem na policje- nie chodzi o wartość, ale o sam fakt. A jak taki kretyn komuś zap******ił np. coś od poduszek, czy ABS? A skąd wiesz, że ta jego blaszka nie spowoduje jakiegoś pożaru instalacji (bezpiecznika się nie zastępuje byle czym)?
Wydaje mi się, że jeden z tych bezpieczników jest do klimatyzacji (przynajmniej u mnie w 1Z). Niech debil wie, że nie rozkrada się ludziom samochodów i że prędzej czy później ktoś przyjdzie z awanturą :bigok:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » pn paź 16, 2006 02:00

Nie no żeby mechanik cześci wyciągał z auta to pojęcie przechodzi :grrr:
Powinieneś na pały gościa zapodać .

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn paź 16, 2006 06:52

To jest sterownik wentylatora chłodnicy. Ta blaszka to jest oryginalny bezpiecznik i TAK MA BYĆ. Brak tylko pokrywki ale to nie tragedia.

Konieczny w autach z klima, czasem montowany jakby z rozpędu i niepotrzebnie również w autach bez klimy(też go mam). Bez tego sterownika wentylator chłodnicy będzie chodził ale tylko na pierszym biegu. Więc tragedii niema.
Ostatnio były dwa na allegro, szukałem bo mój się uwalił ale go potem zregenerowałem sam. To coś takiego jak to http://www.allegro.pl/item134216003_now ... i_vw_.html
tylko doMK3 jest uboższy.
Jeździj spokojnie, pokrywka służy tylko do zabezpieczenia przed zwarciem, więc coś wykombinuj żeby to osłonić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

rutek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: rutek » pn paź 16, 2006 07:12

a czy to nie jest przypadkiem bezpiecznik listkowy swiec zarowych? u mnie nie ma go na grodzi tylko jest wlasnie w poblizu aku.

"Skoro w człowieku liczy się przede wszystkim wnętrze,
to czemu w Playboy'u nie drukują zdjęć rentgenowskich?"

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Re: MK3, 93` Co to za element? [nieopodal aku] :)

Post autor: RobertP » pn paź 16, 2006 08:29

gv pisze:Hej.
Ostatnio zostawiłem auto u blacharza i wczoraj skapnałem się, że brakuje mi przykrywki tego elementu i bezpiecznika. Był tam taki przezroczysty plastik.
Ów blacharz wstawił tam blaszke zamiast bezpiecznika, kurrrrr :grrr:
napisz co to za mechanior i gdzie, żeby inni nie korzystali z jego "usług"
poza tym jedź postrasz go zgłoszeniem na policję i niech oddaje co Twoje !

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gv » pn paź 16, 2006 09:56

Paweł Marek pisze:To jest sterownik wentylatora chłodnicy. Ta blaszka to jest oryginalny bezpiecznik i TAK MA BYĆ. Brak tylko pokrywki ale to nie tragedia.

Konieczny w autach z klima, czasem montowany jakby z rozpędu i niepotrzebnie również w autach bez klimy(też go mam). Bez tego sterownika wentylator chłodnicy będzie chodził ale tylko na pierszym biegu. Więc tragedii niema.
Dzięki wielkie. W tym miejscu jest u mnie miejsce tylko na jeden bezpiecznik. I to taki przykręcany na dwie śruby. I blaszka wydaje się być ładnie wykonana :) Tylko osłonki brak w takim razie. Pojadę do niego po to. Zastanawiam się jednak czy możliwe to, aby podczas uderzenia w tył auta to "samo odpadło"?
Chociaż wydaje mi się, że to było osadzone solidnie.

Pozatym, buchnął mi parę żarówek z zapasu, ale to mniejszy ból.
Dodatkowo klema była krzywo przykręcona i przewód zasilający, który idzie od plusa był tak naciągnięty, że tarł o tą blachę pod akumulatorem i prawie się przetarł ;(
Dobrze, że zauważyłem w porę. Bo w najgorszym przypadku to... pożar :(
Ale dałem radę, zaizolowałem, klemę przykręciłęm odpowiednio i jest jak było.
Szkoda, że istnieją nadal takie skur******. A wydawał się być miły.

Miejsce: Wałbrzych, dzielnica Biały Kamień. Nazw ulic nie pamiętam.
Ostatnio zmieniony pn paź 16, 2006 15:57 przez gv, łącznie zmieniany 1 raz.

--
gv

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pn paź 16, 2006 10:42

Paweł Marek, u mnie są tam dwa płaskie bezpiecznika (zółty i brązowy) pod przezroczystą osłoną. Więc do czego one są. Mam klime i ABS.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn paź 16, 2006 15:44

Grzesiekk1982 pisze:Paweł Marek, u mnie są tam dwa płaskie bezpiecznika (zółty i brązowy) pod przezroczystą osłoną. Więc do czego one są. Mam klime i ABS.
trudno mi powiedzieć. Ja mam Vento 2.0 bez klimy i bez ABS, a żonka GTI z klimą i ABS-em i w obu autach są takie same jak na fotkach powyżej.
A co do pokrywki: jest krucha, moja jest spękana, ale jeszcze się trzyma.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”