[mk2] dziwne zachowanie kontrolki oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Direct
- Ma gadane
- Kontakt:
[mk2] dziwne zachowanie kontrolki oleju
Jechałem dziśiaj do kumpla i w czasie jazdy (przy 60km\h) zaczela mi mrugac kontrolka od smarowania i z licznika zaczal dobiegac dzwiek brzęczyka.Zatrzymalem sie i wyłczyłem silnik.Sprawdzilem poziom oleju i wszystko O.K. Odpaliłem auto i pojechalem dalej.
Co to moglo być?? czy to cos poważnego??
Zaznaczam że wiecej ta sytuacja sie nie powtórzyła.
Co to moglo być?? czy to cos poważnego??
Zaznaczam że wiecej ta sytuacja sie nie powtórzyła.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Czesc bielszczaninie... no niestety nie pociesze cie. Wlaczajaca sie kontrolka oleju to nic milego i nie mozna tego zwalic na klopoty z licznikiem. Co do wlaczjacej sie kontrolki... owszem jest cewka ktora wlacza sygnal i kontrolke gdy po przekroczeniu przez silnik 2000 obr/min cisnienie spadnie ponizej 1,8 bara... wiec jesli ci sie wlaczyla to znaczy ze cisnienie spadlo... a to nic co mozna zbagatelizowac. radze na poczatek sprawdzic poprawnosc dzialania czujnikow a jesli okaza sie sprawne to podjechac na pomiar cisnienia ioleju...
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
dobry mechanik powinien miec manometrDirect pisze:A gdzie takie badania cisnienia mozna zrobic??
nie powinny wiecej jak 30 zlDirect pisze:i ile kosztuja??
to znaczy:Direct pisze:no i najważniejsze..jesli wynik bedzie ponizej 1.8 bara to co to oznacza??
- ze filtr przepuszcza (jesli masz filtrona)
- ze zbliza sie remont walu
- bomberxl
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie stresować chłopaka.
Ja tak miałem kilka tygodni przez trzaśnięciem czujnika oleju.Jeśli to tylko raz się zdarzyło,to powiem,że umnie też raz później już tylko wywaliło trochę oleju przez plastikową część w czujniku.
Ja tak miałem kilka tygodni przez trzaśnięciem czujnika oleju.Jeśli to tylko raz się zdarzyło,to powiem,że umnie też raz później już tylko wywaliło trochę oleju przez plastikową część w czujniku.
no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)
- wojtek98
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tu gdzies nawet bylo w tematach -
Cisnienie spada kontrolka sie zaswieca i wlacza sie brzeczyk -
Wymienic czujnik na filtrze oleju ( na czarny ) od vr 6 na czujniku pisze 1,4-1,8
Ja mialem silnik 1,6 ,orginalny czujnik byl bialy , na glowicy ( byl ) niebieski
Sprawdz tematy cos znajdziesz powodzenia
Cisnienie spada kontrolka sie zaswieca i wlacza sie brzeczyk -
Wymienic czujnik na filtrze oleju ( na czarny ) od vr 6 na czujniku pisze 1,4-1,8
Ja mialem silnik 1,6 ,orginalny czujnik byl bialy , na glowicy ( byl ) niebieski
Sprawdz tematy cos znajdziesz powodzenia
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja miałem jak kolega pisze non stop mi kontrolka mrogała (bylem juz załamany) ale trafily mi sie zegary z obrotkiem i odziwo po załozenu innych zegarow przestała migac (pewnie bylo cos na tej plytce w zegarach uszkodzone)! Ale bylem oczywiscie cisnienie oleju sprawdzic dla 100% pewnosci!!!jarekp23 pisze:a masz licznik z obrotomierzem?
bo ja mam i mi caly czas swieci kontrolka od oleju, tzn mruga, tam jest taka cewka, ona sie zepsula, to jest tylko sprawa licznika nic innego, zadnej awarii silnika