[mk3] pytanie o przyciemnione szyby...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
panowie niedawno zostałem zatrzymany przez patrol drogówki i pozbyłem się dowodu za przyciemnione przednie boczne szyby nie przyjołem mandatu bo byłem pewien ze jak mam atest to mogą mi skoczyć a jednak niema nic bardziej mylnego dopiero sąd grodzki i zajebiste koszta związane z sądem i mandatem przekonały mnie
A więc jest tak według naszego aktualnego prawa przednie szyby boczne nie mogą być przyciemnione w zadnym nawet najmniejszym stopniu czyli nie można natomiast na cały tył trzeba mieć atest ten na piśmie można wsadzić sobie w d . . e interesują ich atesty na szybach na każdej nie na jednej wiec to tyle jeśli chodzi o szyby.
A więc jest tak według naszego aktualnego prawa przednie szyby boczne nie mogą być przyciemnione w zadnym nawet najmniejszym stopniu czyli nie można natomiast na cały tył trzeba mieć atest ten na piśmie można wsadzić sobie w d . . e interesują ich atesty na szybach na każdej nie na jednej wiec to tyle jeśli chodzi o szyby.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Biorąc pod uwage przepisy stąd: http://www.przyciemnianieszyb.pl/index. ... n=przepisy
nikos3011 czy sprawdzali ci przepuszczalność szyb przednich bocznych odpowiednim testerem? Czy nie miałeś atestu na szybach tylko na papierze? Możesz napisać dokładniej? Bo z tego co wiem oklejenie jasną folią szyb przednich bocznych, tak aby przepuszczalność światła była wyższa jak 70% jest dopuszczalne.
nikos3011 czy sprawdzali ci przepuszczalność szyb przednich bocznych odpowiednim testerem? Czy nie miałeś atestu na szybach tylko na papierze? Możesz napisać dokładniej? Bo z tego co wiem oklejenie jasną folią szyb przednich bocznych, tak aby przepuszczalność światła była wyższa jak 70% jest dopuszczalne.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- ddChavez
- Ma gadane
- Kontakt:
To sie juz pogubilem... Jaki sens ma posiadanie atestu na tyl skoro moze on sobie miec przepuszczalnosc nawet i 5%? A w takich dostawczych jak kangoo, partner czy nieraz jakies seicento van przepuszczalnosc to 0% bo po prostu nie ma tylnych szyb tylko blache.nikos3011 pisze:na cały tył trzeba mieć atest ten na piśmie można wsadzić sobie w d . . e
Kupilem golfa z przyciemniona tylna szyba i teraz sie zastanawiam czy nie bede musial tego sciagac bo nie mam zadnego atestu.
[url=http://img91.imageshack.us/img91/4503/beztytuu1pk4.jpg][img]http://img91.imageshack.us/img91/4503/beztytuu1pk4.jpg[/img][/url]
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/039 ... 34ce4.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a6 ... 4ed44.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/100 ... 99269.html
Dolny rząd to atest , a nawiasem mówiąc to znowu mamy paradoks w Polskim prawie -bo jeżeli w aucie mam 2-dwa boczne lusterka[prawe i lewe] to mogę sobie wszystkie tylne szyby wywalić i zaspawać blachą po to mam lusterka , a wypadku gdy szyby tylne są z folą to życzą sobie atest.
PAWEŁ MAREK dobrze prawi - z przodu boczne można foliować wypadku gdy mamy zwykłe białe i chcemy lekko przyciemnić lecz przepuszczalność światła była <70%.
Inna metoda to dymienie szyb lecz to szeroki temat i nie będę go poruszać co do sposobu zatrzymania dowodu ciekawe na jakiej podstawie go zatrzymali jeżeli nie mieli testera , w takim przypadku nawet gdy folie były niedopuszczalne to była podstawa do umorzenia sprawy ponieważ to Policja dopuściła się uchybień i nie miała podstaw prawnych do zatrzymania dowodu rejestracyjnego [ponieważ na oko to można chorować a nie sprawdzać przepuszczalność swiatła
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a6 ... 4ed44.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/100 ... 99269.html
Dolny rząd to atest , a nawiasem mówiąc to znowu mamy paradoks w Polskim prawie -bo jeżeli w aucie mam 2-dwa boczne lusterka[prawe i lewe] to mogę sobie wszystkie tylne szyby wywalić i zaspawać blachą po to mam lusterka , a wypadku gdy szyby tylne są z folą to życzą sobie atest.
PAWEŁ MAREK dobrze prawi - z przodu boczne można foliować wypadku gdy mamy zwykłe białe i chcemy lekko przyciemnić lecz przepuszczalność światła była <70%.
Inna metoda to dymienie szyb lecz to szeroki temat i nie będę go poruszać co do sposobu zatrzymania dowodu ciekawe na jakiej podstawie go zatrzymali jeżeli nie mieli testera , w takim przypadku nawet gdy folie były niedopuszczalne to była podstawa do umorzenia sprawy ponieważ to Policja dopuściła się uchybień i nie miała podstaw prawnych do zatrzymania dowodu rejestracyjnego [ponieważ na oko to można chorować a nie sprawdzać przepuszczalność swiatła
witam panów
mogę coś na ten temat powiedzieć bo pracuje w Tyskiej drogówce a mianowicie :
z przodu musi być widoczność bardzo dobra jak i boczne szyby przednie tzn. kąt 180 stopni z przodu nie moze byc przyciemniany. A JEŻELI CHODZI O TYŁ TO MOZNA NAWET ZAMIAST TYLNIEJ SZYBY... MIEC WLOZONY KARTON, TAK SAMO JAK I W TYLNYCH BOCZNyCH SZYBACH POD WARUNKKIEM JEDNAK, ZE AUTO POSIADA SPRAWNE DWA LUSTERKA BOCZNE.
tak to wygląda.
także z przodu nie radze nic przyciemniac...
pozdrawiam
mogę coś na ten temat powiedzieć bo pracuje w Tyskiej drogówce a mianowicie :
z przodu musi być widoczność bardzo dobra jak i boczne szyby przednie tzn. kąt 180 stopni z przodu nie moze byc przyciemniany. A JEŻELI CHODZI O TYŁ TO MOZNA NAWET ZAMIAST TYLNIEJ SZYBY... MIEC WLOZONY KARTON, TAK SAMO JAK I W TYLNYCH BOCZNyCH SZYBACH POD WARUNKKIEM JEDNAK, ZE AUTO POSIADA SPRAWNE DWA LUSTERKA BOCZNE.
tak to wygląda.
także z przodu nie radze nic przyciemniac...
pozdrawiam
Pawlon159
VOLKSWAGEN - DA WEISS MAN, WAS MAN HAT.
hmm no tak... ale tylko spokojnie moze sobie smigac po Tychach... bo poza miastem to juz sam sie martwi czy zapłaci czy nie.pszczyna pisze:A ten FIAT126 który zawsze parkuje przed komisariatem na ul. BIELSKIEJ ma przednie-boczne szyby przyciemniane [folia <70% światła bo fabryczne były całkiem czyste-białe] , wiem bo znam właściciela a z racji wykonywanego zawodu PAWLON159 też go powinien znać.
Pawlon159
- MISZA-NFT
- Mały gagatek
- Kontakt:
pszczyna pisze:A ten FIAT126 który zawsze parkuje przed komisariatem na ul. BIELSKIEJ ma przednie-boczne szyby przyciemniane [folia <70% światła bo fabryczne były całkiem czyste-białe] ,
I tak to jest w PL są równi i równiejsi.pawlon159 pisze:hmm no tak... ale tylko spokojnie moze sobie smigac po Tychach... bo poza miastem to juz sam sie martwi czy zapłaci czy nie
Pozdro 4 ALL
Pewne starochińskie przysłowie mówi
"Więcej wypijesz dalej zajdziesz"
"Więcej wypijesz dalej zajdziesz"
KODEKS DROGOWY
ROZPORZĄDZENIE MTiGM Z 1997 r. W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIĄZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM
BRANŻOWYCH(Dz. U. 160 z póżniejszymi zmianami) BN-76/3626-07"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca mieć
niczym nie ograniczone pole widzenia w obrębie kąta 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."
PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany,wyposażony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy
oraz łatwe,wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu."
REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
Wymagane pola widzenia kierowcy:
"Do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni i do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko
wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu."
REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
"Na szybach innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy
można stosować przyciemnienia o przepuszczalności światła mniejszej niż 70%."
tak ma napisane kazdy lepek na allegro co handluje folia
ROZPORZĄDZENIE MTiGM Z 1997 r. W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIĄZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM
BRANŻOWYCH(Dz. U. 160 z póżniejszymi zmianami) BN-76/3626-07"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca mieć
niczym nie ograniczone pole widzenia w obrębie kąta 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."
PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany,wyposażony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy
oraz łatwe,wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu."
REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
Wymagane pola widzenia kierowcy:
"Do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni i do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko
wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu."
REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
"Na szybach innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy
można stosować przyciemnienia o przepuszczalności światła mniejszej niż 70%."
tak ma napisane kazdy lepek na allegro co handluje folia
- didmajster
- Nowicjusz
- Kontakt:
zyby nie otwierac nowego tematu postanowilem zapytac tu czy folia o rozmiarach 50cm x 300cm
1) starczy na wysokosc zeby nie trzeba bylo łączyc i zeby calą szybe przyceimnic czy musi byc ta 75cm? (jaka wysokosc ma szyba mk3?)
2) kupic rolek zeby przyciemnic tył prawa tył lewa tył prawa i lewa przód? 2 starczą czy 3?
1) starczy na wysokosc zeby nie trzeba bylo łączyc i zeby calą szybe przyceimnic czy musi byc ta 75cm? (jaka wysokosc ma szyba mk3?)
2) kupic rolek zeby przyciemnic tył prawa tył lewa tył prawa i lewa przód? 2 starczą czy 3?
Był mk2 potem mk3 potem mk2 teraz mk4 :D