[MK3] Włącznik wycieraczki -manetka wycieraczek

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
blowup
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK3] Włącznik wycieraczki -manetka wycieraczek

Post autor: blowup » czw paź 05, 2006 21:53

Witajcie.
Mam problem z wycieraczkami czasem po przełaczeniu manetki na właczenie wycieraczki ona nie działa.
Wymieniłem manetke (myśłlałem ze styki już się wyrobiły) od wycieraczek na nową orginalną WV problemu sie nie pozbyłem :(
Coś jest chyba z jakimś przekaźnikiem ze raz działa a raz nie. Czasowe, tylna, i szybkie przednie działaja, nie dziłaja mi zawsze te normalne ciągłe.
Nie mam pojecia co to moze być.
Moze ktoś z Was miał podobny problem i pomoże mi z rozwiazaniem.
Albo instalacja jest juz do wymiany?
Prosze o pomoc.

greg10581
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: greg10581 » czw paź 05, 2006 22:15

ja mialem problem kiedys, ze wycieraczki przestawaly dzialac - ale wszystkie na raz, a wlasciwie razem z nawiewem. byl padniety przekaznik, cos zwieralo i w koncu sie przepalil. kupilem nowy przekaznik i wszystko git :)

natomias stad moja konkluzja, ze na 99% to nie przekaznik bo jest jeden od wszystkich wycieraczek, gdyby to byl przekaznik padlo by wszystko jak u mnie.

moze jakis programator? ale nie mam pojecia.

powodzenia!

Awatar użytkownika
bomberxl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bomberxl » czw paź 05, 2006 22:21

blowup, ja sugeruję raczej przeczyszczenie styków przy silniczku wycieraczek :bigok:

no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 05, 2006 22:23

Zakładając że manetkę kupileś sprawną to najpierw chyba powinieneś sprawdzić (pożyczyć na podmianę) przekaźnik od wycieraczek z napisem 99. Ale niewykluczone że problem jest w okablowaniu, nie tam zaraz cała instalacja do wymiany tylko sprawdzić wtyk przy silniku, prysnąć np WD 40 do niego. Potem dopiero jak nie pomoże to szukać dalej problemu

[ Dodano: Czw Paź 05, 2006 10:25 pm ]
greg10581 pisze:ze na 99% to nie przekaznik bo jest jeden od wszystkich wycieraczek,
niestety, od tylnej jest drugi przekaxnik

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
blowup
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blowup » czw paź 05, 2006 22:37

wiecie teraz tak sobie przypominam ze jak zawsze jest dupiata pogoda to własnie wtedy wycieraczka ta normalna ciagła nie dziala a po przejechaniu kliku km znów działa albo i nie mozliwe ze gdzies wtyk od silniczka dostaje wody i dlatego sie tak dzieje.
powiedzcie jak sie dostac do tego wtyku silniczka wyc. przedniej

Awatar użytkownika
bomberxl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: bomberxl » czw paź 05, 2006 22:45

znajdziesz go na podszybiu,po zdjęciu osłonek

no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)

Awatar użytkownika
blowup
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: blowup » śr paź 11, 2006 09:17

Witajcie.
Wszystko rozebrałem całe poszybie kostke od silniczka starałem sie wyczyscic jak mogłem lecz problemu jak w temacie sie nie pozbyłem :( moze powiecie mi jak tą kostke dokładniej i czym idzie dobrze wyczyscic by miec pewnosc że wszystko styka jak nalezy.
Objaw ten sam nie moge właczyc wycieraczki ciagłej :( działa ciagła szybka ,czasowa,tylna.
Za pomoc z góry dziekuje

[ Dodano: 16 Paź 2006 21:38 ]
A wiec tak właczając przednia wycieraczke czasem sie właczy czasem nie lub nawet zatrzyma sie w połowie.
Co zrobiłem: wymieniłem manetke na orginalna nowa, wyczysciem kostke koło silnika z zasilaniem, sprawdziłem przekaznik w bezpiecznikach (programator wycieraczkek-kostka)
Rezultat: dalej to samo :( raz sie właczą a raz nie :( działają mi szybkie wycieraczki, czasowe no i tylna wszystko idealnie nie działa normalna ciagła
Jeden koles powiedział mi że to pewnie silnik przednich wycieraczek podobno jest tam w środku jakiś stycznik ? tego to naprawde nie wiem wydaje mi sie iż gdzieś kabel jest uszkodzony.
Pomocy

[ Dodano: 24 Paź 2006 16:29 ]
Czy jest mozliwe że silnik w środku ma jakieś trybki które sie zacinają bo silnik chodzi czyli nie jest spalony. mechanik jeden powiedział że instalacja odpada ponieważ jakby był przerwany jaskiś kabel to bezpieczniki by wybijały i stawia iz to silnik który trzeba wymienić.
Co sądzicie o tym ?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”