[MK3 VR6] elektryka i kilka drobnych pytan

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

greg10581
Mały gagatek
Mały gagatek

[MK3 VR6] elektryka i kilka drobnych pytan

Post autor: greg10581 » ndz wrz 10, 2006 22:30

witam wszystkich,

mam kilka pytan (zeby nie zaczynac 5 tematow postaram sie ujac wszystko w jednym poscie)

1. czy zrabana skrzynka na bezpieczniki moze miec wplyw na dzialanie elektrycznych szyb? czasem zeby otworzyc szybe musze naciskac przycisk 3, 4 razy (po chwili przestaje sie zamykac). czasem jest wszystko ok. to samo z zamykaniem (wiem, ze skrzynka do wymiany bo niektore przekazniki nie stykaja, np. czasem przekaznik wycieraczek nie styka i jest male kuku jak pada bo musze czasem stawac zeby go ruszyc palcem i znowu dziala, ale ze idzie zima to czas pozbyc sie tego malego problemu). Jesli skrzynka nie ma wplywu na szyby to co to moze byc?

2. Czasem jak parkuje auto to zaskrzypi mi pompa wspomagania (chyba to, bo maly pisk czasem slychac jak skrece kola na max) - czy to cos powaznego czy tez olac i jezdzic dalej?

3. zgubilem niedawno nadkole (nakladke na nadkole). kupilem juz nowa na allegro. nie wiem jak tylko to zamontowac zeby sie trzymala dobrze. niektorzy twierdza, za tylko na klej, ale ja jeszcze widze jakies miejsce na srube przy moim aucie? czy ktos ma doswiadczenie w tym temacie?

4. sprzeglo - jakie sa obiawy, ze nadchodzi czas na wymiane sprzegla? poki co na moje oko wszytko gra, ale raz ktos mi powiedzial, ze jak sprzeglo lapie dosyc wysoko to czas na wymiane tarczy, czy tez okladzin?

5. gaz - od pewnego czasu jak wkrecam na gazie na 5,500 obrotow to przy okolo 5000 czuje lekkie zamulenie. czy to mozliwe, ze czas na przeglad instalacji i cos sie zapapralo? nie robilem tego od 12 000 to chyba mozliwe, ze filtry i regulacja? czy tez cos innego moze byc? (instalacja oczywiscie sekwencja na pelnym wtrysku). Na bezynie jest gicior - polykam na niemieckich autostradach zadziwionych kierowcow :)

to tyle, mam nadzieje, ze nie zanudzilem wszystkich :) prosze o porady i informacje.

dziekuje serdecznie za wszelka pomoc i chetnie obdaze punkcikami za trafne podpowiedzi :))))

greg
Ostatnio zmieniony ndz wrz 10, 2006 22:39 przez greg10581, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 10, 2006 22:35

ad1. to jest objaw uszkodzonego czujnika obrotów silniczka szyby. Ja to naprawiłem http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53280

[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 10:37 pm ]
ad 4. z tym wysokim łapaniem trudno wyczuć, bo linka ma automatyczną regulację. Jak tylko zacznie się ślizgać to szybciutko wymieniaj

[ Dodano: Nie Wrz 10, 2006 10:39 pm ]
ad.2 najpierw sprawdź naciąg paska pompy, jeśli to jest ok to niedługo czeka cię regeneracja lub zmiana pompy. Myślę że niedługo w VW może oznaczać i 100 000km. Bez paniki.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: djtom » ndz wrz 10, 2006 22:40

Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 10, 2006 22:43

ad 5 jedź do gazowników, być może filtry ale na to pytanie nikt na odległość nie odpowie. A co do zdziwionych kierowców w Niemczech - nie łódź się. Połowa z nich ma pewnie szybsze auta od twojego :)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » ndz wrz 10, 2006 22:46

greg10581 pisze:1. czy zrabana skrzynka na bezpieczniki moze miec wplyw na dzialanie elektrycznych szyb? czasem zeby otworzyc szybe musze naciskac przycisk 3, 4 razy (po chwili przestaje sie zamykac). czasem jest wszystko ok. to samo z zamykaniem (wiem, ze skrzynka do wymiany bo niektore przekazniki nie stykaja, np. czasem przekaznik wycieraczek nie styka i jest male kuku jak pada bo musze czasem stawac zeby go ruszyc palcem i znowu dziala, ale ze idzie zima to czas pozbyc sie tego malego problemu). Jesli skrzynka nie ma wplywu na szyby to co to moze byc?
Przeczyść wszystkie styli, zdejmij boczek i zobacz kostke, tak samo sam przycisk.
greg10581 pisze:2. Czasem jak parkuje auto to zaskrzypi mi pompa wspomagania (chyba to, bo maly pisk czasem slychac jak skrece kola na max) - czy to cos powaznego czy tez olac i jezdzic dalej?
Pierw sprawdź pasek, czy nie ma luzów i w jakim jest stanie. Ja jak kupiłem auto zmieniłem wszystkie paski, jednak od wspomagania musiałem po 2000km wymienić jeszcze raz - jakiś wadliwy był.

FORD
Fix Or Repair Daily

greg10581
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: greg10581 » ndz wrz 10, 2006 22:51

Paweł Marek pisze:ad 5 jedź do gazowników, być może filtry ale na to pytanie nikt na odległość nie odpowie. A co do zdziwionych kierowców w Niemczech - nie łódź się. Połowa z nich ma pewnie szybsze auta od twojego :)
haha, jak nie 80% :))) sa tylko zdziwieni jak golf moze tyle jechac :P jak trzymam 210 za jakim BMW to sie emeryci dziwia :))))

dzieki za odpowiedz

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » ndz wrz 10, 2006 22:53

greg10581 pisze:3. zgubilem niedawno nadkole (nakladke na nadkole). kupilem juz nowa na allegro. nie wiem jak tylko to zamontowac zeby sie trzymala dobrze. niektorzy twierdza, za tylko na klej, ale ja jeszcze widze jakies miejsce na srube przy moim aucie? czy ktos ma doswiadczenie w tym temacie?
Ja bym bardziej to przykleił na silikon.

FORD
Fix Or Repair Daily

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”