Nowe sprzęgło się ślizga, jaka przyczyna?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nowe sprzęgło się ślizga, jaka przyczyna?
Ostatnio byłem zmuszony wymienić sam komplet sprzęgła LUK do mojego AAZ 1.9TD.
jako, że nie miałem klucza dynametrycznego dociskałem wszystkie śruby do oporu z tym ze do tych 6 śrub trzymających docisk użyłem zdwojonej siły heh.
Wszystko złożyłem do kupy, mały teścik i wnioski: jest dużo lepiej niż na starym sprzęgle, ale jak wcisnąłem kiedyś gaz do dechy na dwójce to przy jakiś 3500obr auto nagle przestało przyśpieszać a obroty nadal szły w górę
Podejrzewałem linkę, lecz dziś sprawdziłem i ta samoregulacja ustawia dźwignię sprzęgła w dobrym położeniu.
I kurczę co to może być? na powierzchniach ciernych nie było żadnych zanieczyszczeń. Czy to możliwe, że okładzina koła zamachowego już się wyrobiła? Co ile czasu je się powinno wymieniać?
pozdrawiam
jako, że nie miałem klucza dynametrycznego dociskałem wszystkie śruby do oporu z tym ze do tych 6 śrub trzymających docisk użyłem zdwojonej siły heh.
Wszystko złożyłem do kupy, mały teścik i wnioski: jest dużo lepiej niż na starym sprzęgle, ale jak wcisnąłem kiedyś gaz do dechy na dwójce to przy jakiś 3500obr auto nagle przestało przyśpieszać a obroty nadal szły w górę
Podejrzewałem linkę, lecz dziś sprawdziłem i ta samoregulacja ustawia dźwignię sprzęgła w dobrym położeniu.
I kurczę co to może być? na powierzchniach ciernych nie było żadnych zanieczyszczeń. Czy to możliwe, że okładzina koła zamachowego już się wyrobiła? Co ile czasu je się powinno wymieniać?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 20:20 przez raptorr, łącznie zmieniany 1 raz.
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
raptorr, ja kręce mk2 1.6 TD 1V umnie ślizgało się seryjne sprzęgło. Kupiłem cały komplet Luka to samo. 3 dni temu wpadłem na pomysł, że moje ma średnicy 200 mm, wczoraj kupiłem cały nowy komplet Sachsa od wersji 80 konej 210mm i zobaczymy. Jak dalej będzie się ślizgać to wywalam linkę samoregulującą i montyje zwykłą bo słyszałem że te samoregulujące nie raz robią cyrk.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
vwlubek, jak bym miał nierówną powierzchnie na kole zamachowym to na tarczy było by widać, że nie bierze całą powierzchnią. raptorr, może ty sprawdz u siebie bo może faktycznie coś się dzieje z kołem zamachowym.
tomala2301, takie ciąganie podejrzewam nie pomoże .
tomala2301, takie ciąganie podejrzewam nie pomoże .
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
swietna metodacruc pisze:gdzieś czytałem,że zwiększenie dawki paliwa powoduje ślizganie sprzęgła,zmniejszyłem dawke i narazie jest ok.
IMHO najpierw posprawdzajcie te swoje samoregulatory, albo poprawnosc zlozenia sprzegla. 210mm powinno spokojnie wytrzymac te drobne podkrecenia, a nawet sporo wiecej (jesli sie bedzie dbalo). Sam mam drugi komplet 210mm i NIC sie nie slizga. Zmieniłem dlatego, ze w wyniku hardkorowego traktowania poprostu połamałem tarcze SACHSA, ale nie było na niej ani cienia uślizgu nawet przy naprawde ostrym traktowaniu...
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
No to chłopaki założyłem sprzęgło 210 mm i już się nie ślizga ale sprzęgło "bierze" od razu z samego dołu jakoś tak dziwnie bo zawsze powino brać od połowy. Mam nadzieje że jakoś to się ułoży, dotrze??