VW Golf II 1,3 1990 przerywa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
VW Golf II 1,3 1990 przerywa
Problem polega na tym że autko podczas jazdy zaczyna przerywać, do tego stopnia że potrafi niejednokrotnie zgasnąć, po czym nie zawsze "chce zapalić". Co dotychczas sprawdziłem:
-iskra jest i to mocna(zgasł i nie chce zapalić),
-obie pompki paliwa wymienione,
-ciśnienie paliwa w normie (pomiar również w sytacji gdy nie chce zapalić),
-przepływomierz wymieniony,
-wszystkie widoczne wtyczki przeczyszczone i dociśnięte,
Obserwując auto zauważyłem dodatkowo "dziurę w gazie" tzn po tym jak daję kopa auto nie startuje tylko jakby traciło moc i po chwili dopiero zaczyna jechać, to wszystko trwa znacznie krócej niż zajmuje przeczytanie opisu, ale nie wiedziałem jak to krócej opisać.
Jeśli macie jakiś pomysł to poproszę bo mi nic poza wymianą sterownika silnika (digijet) do głowy nie przychodzi.
-iskra jest i to mocna(zgasł i nie chce zapalić),
-obie pompki paliwa wymienione,
-ciśnienie paliwa w normie (pomiar również w sytacji gdy nie chce zapalić),
-przepływomierz wymieniony,
-wszystkie widoczne wtyczki przeczyszczone i dociśnięte,
Obserwując auto zauważyłem dodatkowo "dziurę w gazie" tzn po tym jak daję kopa auto nie startuje tylko jakby traciło moc i po chwili dopiero zaczyna jechać, to wszystko trwa znacznie krócej niż zajmuje przeczytanie opisu, ale nie wiedziałem jak to krócej opisać.
Jeśli macie jakiś pomysł to poproszę bo mi nic poza wymianą sterownika silnika (digijet) do głowy nie przychodzi.
Re: VW Golf II 1,3 1990 przerywa
Hm powiedz czy to ci sie dzieje zarono n gazie i na benzynie i czy po rozgzaniu silnika jest ten sam efekt ??
VWelvis pozdrawiam
jesteś pewien że w momencie kiedy silnik nie chce zapalić jest iskra? to dośc ważne bo wyklucza usterki układu elektrycznego.-iskra jest i to mocna(zgasł i nie chce zapalić),
________________pozdrawiam
SPRZEDAM 4 opony letenie VREDESTEIN 185/60 R14 MODEL HI-TACK z czarnymi felgami stalowymi do golfa
Właśnie problem w tym że liczyłem nz układ zapłonowy, ale iskra jest, sam już nie wiem co sprawdzić, może podmienić sterownik silnika, może wtryski nie dostają sygnału??? Rzecz w tym że nie jestem mechanikiem i to co dotychczas sprawdzone zostało robił mechanik a ja tylko opisuję. Wczoraj wymienił przepływomierz, auto niby jechało, była nadal niepokojąca dziura w gazie ale jechało, wydawało się że problem prawie rozwiązany, wróciliśmy z jazdy próbnej, zgasiłem auto i przez dłuższy czas nie można go było zapalić, w końcu zdjął wtyczkę ze sterowania wtrysków ja zakręciłem silnikiem żeby zobaczyć czy dochodzi tam jakiś sygnał i auto na kilka obrotów silnikiem zapaliło, po czy zgasło a po założeniu wtyczki znów zapaliło i przerywając pojechało. Gośc się poddał, ja nie wiem gdzie szukać, więc napisałem po pomoc na forum.
w tym silniku nie am złącza diagnostycznego.tomiiw pisze:No mi wymiana modułu pomogła,nawet założyłem używany,osatecznie pojechałbym na komputer!
A wracajhąc do tematu, a może jakaś nieszczelność w układzie paliwowym, miałem podobne objwy jak mechanior nie dokręcił opaski z przewodem paliwowym idącym listwę wtryskiwaczy.
wiem ze to dosc smieszna porada ale nie piszesz o sprawdzeniu niebieskiego czujnika temperatury silnika, moze on podaje zly sygnal, ma jakas przerwe i powoduje prszygotowanie zlej mieszanki przez sterownik. Na forum wczesniej Ktos opisal jakie opory winien posiadac czujnik przy zimnym o rozgrzanym silniku, poszukaj. Pasuje mi tez to ze jak silnik postoji czyli ostygnie wsystko sie zmienia sprawdz to jeszcze tak, odepnij ten czujnik w czasie kiedy silnik dziala poprawnie i sprawdz czy auto bedzie zachowywac sie jak w momencie awarii. to narazie tyle
_____________pozdrawiam
_____________pozdrawiam
SPRZEDAM 4 opony letenie VREDESTEIN 185/60 R14 MODEL HI-TACK z czarnymi felgami stalowymi do golfa