Wymiana paska rozrządu - kiedy ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana paska rozrządu - kiedy ?
Witajcie,
Od kilku dni jestem posiadaczem "czwórki" rocznik 2001 z przebiegiem 105 000 . Mimo że sprzedający zapewniał, że pasek rozrządu mogę spokojnie wymieniać przy 120 000, chciałbym jeszcze poradzić się Was. W poprzednim aucie (Renault Megane) wymieniałem pasek przy 100 000.
Co zrobić ?
Od kilku dni jestem posiadaczem "czwórki" rocznik 2001 z przebiegiem 105 000 . Mimo że sprzedający zapewniał, że pasek rozrządu mogę spokojnie wymieniać przy 120 000, chciałbym jeszcze poradzić się Was. W poprzednim aucie (Renault Megane) wymieniałem pasek przy 100 000.
Co zrobić ?
Witam !!!
Z tego co slyszalem i widzialem w ksiazkach serwisowych zwykle paski w MKIV wymieniano przy 90tys km. Oczywiscie nie wiem czy wszystkie serwisy tak robia. Samo to iz jest to juz 5 lat moze zawazyc na wytrzymalosci paska. Lepiej teraz wydac 450-500zl za nowy rozrzad z wymiana niz pozniej robic kapitalke silnika.
Pozdrawiam
Z tego co slyszalem i widzialem w ksiazkach serwisowych zwykle paski w MKIV wymieniano przy 90tys km. Oczywiscie nie wiem czy wszystkie serwisy tak robia. Samo to iz jest to juz 5 lat moze zawazyc na wytrzymalosci paska. Lepiej teraz wydac 450-500zl za nowy rozrzad z wymiana niz pozniej robic kapitalke silnika.
Pozdrawiam
Rzeczywiście VW nie określił co ile wymieniać rozrząd w tych silnikach. Jedyną informację jaką znalazłem to kontrola rozrządu po pierwszych 90 000 i póżniej co 30 000 i wymiana jeśli to konieczne. Czyli wg mnie pierwsza wymiana po 90tys a później co 60tys.
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
Dopiero od 2002 roku...Areks7 pisze:piszę tylko, że w TDI wymiana następuje przy 120tyś.
Wczesniej 90kkm.
W 2003r w zwyz- 150kkm
[ Dodano: Nie Sie 20, 2006 18:44 ]
60kkm to glupi mit.Majiic pisze:Ja w moim mk4 wymieniam co 60tys. Czyli jak byl wymieniany przy 60 mozesz chyba jeszcze jezdzic. Ale jak zmienisz nic sie nie stanie a to nawet lepiej.
Jasne ze nic sie nie stanie, oprocz wiekszej ilosci wolnego miejsca w portfelu.
Np dla 1.8l Vw w 2002 przewiduje wymiane co 160kkm
- Kolec
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf 7.5 150KM
Możesz zrobić oczywiście jak chcesz, ale ..... wg mnie, Wszyscy mają tu racje - WYMIENIAJ!
Ja też mam 2001, 1.6 16v AZD. Jak kupiłem (od kolegi z pracy) miał 75kkm. Teoretycznie do 90kkm kawałek, ale coś mnie tknęło i przy 81kkm wymieniłem. Po rozebraniu okazało sie, że jedna rolka (od mnałego paska) zaczynała pękać! Miałem jechać na Chorwacje, strach pomysleć co by było gdyby "poszła" tak gdzieś koło Balatonu. Masakra.
PS. ASO VW przewiduje wymianę nawet jak masz 2kkm ale pasek ma 5 lat
Ja bym wymienił.
Ja też mam 2001, 1.6 16v AZD. Jak kupiłem (od kolegi z pracy) miał 75kkm. Teoretycznie do 90kkm kawałek, ale coś mnie tknęło i przy 81kkm wymieniłem. Po rozebraniu okazało sie, że jedna rolka (od mnałego paska) zaczynała pękać! Miałem jechać na Chorwacje, strach pomysleć co by było gdyby "poszła" tak gdzieś koło Balatonu. Masakra.
PS. ASO VW przewiduje wymianę nawet jak masz 2kkm ale pasek ma 5 lat
Ja bym wymienił.